Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как да съживим и спасим загиваща орхидея?

Загиващата орхидея може да бъде спасена

Орхидеите са прекрасни стайни растения, които произхождат от тропическите райони. Когато закупите орхидея, тя обиконовено е отрупана с цветове, които ви радват седмици наред. За да запазите тази красота във времето, е необходимо да полагате правилните грижи за растението и да му осигурите подходяща среда. Понякога се случва да пропуснете важен момент в отглеждането и да допуснете грешка. Орхидеята ще ви даде ясен знак за това. Когато тя започне да повяхва, се поражда въпросът: мога ли да я спася? Най-реалистичният отговор е, че съживяването на орхидеята  зависи от степента на засягане на кореновата система и адекватните действия, които трябва да предприемете. Аз ще ви подскажа за тях в настоящата статия и ще ви припомня, че шанс винаги има! 


Какво може да унищожи орхидеята?

Защо преполиването може да унищожи орхидеята?

Орхидеята е епифитно растение. В естествената си среда тя се прикрепя към кората на дърветата и се храни от заобикалящата материя. Вирее във влажен и топъл климат. Корените на орхидеята са покрити с многослойна тъкан, която акумулира за дълъг период влагата и задържа хранителните вещества. Ето защо не е необходимо да я поливате често. От прекомерната влага в почвата корените на орхидеята започват да изгниват, като това може да стане бавно или за много кратко време. 

Спасяването на орхидеята е мисия възможна

Наблюдението на орхидеята е най-добрата превенция

Орхидеята може да бъде унищожена най-вече от преполиване, но също и от виреене в неподходяща почва, засушаване, директна слънчева светлина, преторяване и измръзване. Вашата своевременна намеса е факторът, който най-благоприятно ще подейства за нейното спасение. Наблюдаването на растението е най-мощното средство за превенция. Важно е да забележите и установите проблема. От голямо значение е да познавате характеристиките и поведението на орхидеята в различните сезони на годината и по време на съответните етапи на развитие. Така например, след прецъфтяване цветовете изсъхват, а цветоносите стават кафяви. Често през есента част от старите листа на орхидеята пожълтяват и опадат. Това са съвсем нормални процеси.

Преди да предприемете действия, огледайте орхидеята за наличие на вредители. Не пропускайте да погледнете долната страна на листата, която е много характерно място за тяхно скривалище. Ако забележите листни въшки, обработете растението с памук, напоен със сапунена вода. Повече информация за действието на сапунената вода, можете да научите от статията: Как се прави разтвор от сапунена вода за цветя?

Наблюдението е най-добрата превенция

Как да спасим изсъхнала орхидея?

Орхидеята изсъхва поради недостатъчна влага и когато забравите поливките за дълъг период. Първото нещо, което можете да направите, е да я полеете обилно или да я накиснете в съд с вода. В някои случаи това ще помогне и ще възстанови орхидеята. Ако не се постигнат желаните резултати с напояването, е необходимо да предприемете други мерки. Извадете растението от почвата, почистете го и го напръскайте с янтарна киселина. Поставете орхидеята в навлажнен мъх сфагнум в найлонова торбичка със закопчаване. Оставете на топло място, което е предпазено от директна светлина. Ще забележите, че по стените на плика се образуват капчици конденз. Тази влага ще хидратира и съживи орхидеята. Проверявайте всеки ден състоянието на средата, като отваряте плика за около половин час. Пулверизирайте с вода със стайна температура, ако влагата се е изпарила. За около месец цветето ще бъде възстановено и ще се радва на нови коренчета. Следва постепенна адаптация към нормалните условия на живот. 

Как да спасим орхидея с пожълтели листа?

Здравата и добре развиваща се орхидея има наситено зелени, гладки листа, които са с ненарушена структура. Специалистите споделят, че точно маслиново зелените листа са индикатор за здраво растение. Процесът по обновяване на листата е естесвен и няма нищо притеснително, ако долните листа на орхидеята пожълтеят и окапят. Поначало това окапване става поетапно, орхидеята рядко губи наведнъж повече от едно старо листо. 

Ако всички листа са жълти, а корените - кафяви, това сигнализира за процес на загниване, който е засегнал кореновата система. Най-големият враг на орхидеите е прекалената влага, изразяваща се в преполиване и виреенето в постоянно мокра среда. Лошият дренаж, неподходяща почва и недостикът на кислород около корените създават отлична среда за развитие на гъбични заболявания. Орхидеята може да бъде спасена, ако се пресади в нова почва и се премахнат изсъхналите и болни корени. Опитните градинари съветват да напръскаме корените с янтарна киселина. Повече за нея прочетете в статията: Янтарна киселина е биостимулатое за цветята.

Листата на орхидеята пожълтяват при преполиване

Листата могат да жълтея и поради друга причина - засушаването. Симптомите в тази ситуация са малко по-различни - корените са тънки и бели. Хидратираното растение има зелени корени и именно те са факторът, който ни насочва кога трябва да полеем. Орхидеите се напояват, когато корените придобият сребристи цветове. Ориентировъчният период е 7-8 дни през пролетта и лятото, 10-15 дни през есента и зимата. Поставете саксията в съд с вода (със стайна температура) за около 15 минути, за да се накисне и да усвои максимално от влагата. След това я извадете и оставете на кухненската мивка да се отцеди излишното количество вода. 

Ако по листата има жълти, червеникави или кафяви петна, то това означава, че те са изгорени от слънцето. Осигурете индиректна слънчева светлина. Оставете увредените листа да изсъхнат и опадат по естествен начин. Не забравяйте, че температурите под 12° водят до пожълтяване на стъблата и листата, поради измръзване.

Как да спасим орхидея без листа?

Орхидеята без листа може да бъде спасена, само ако има здрава коренова система или наличие на поне няколко здрави корени. Засегнатите участъци се премахват, а цветето се пресажда в нова почвена смес.

Орхидеята с изгнили корени може да се спаси, ако има здрави листа

Как да спасим орхидея с изгнили корени или без корени?

Съживяване на орхидея с частично изгнили корени

Кореновата система доставя хранителните вещества и вода на растението. Ако тя е увредена, то няма как да се храни и да вирее. Преполиването и преторяването са основните причини за унищожаване на корените на орхидеите. На пръв поглед, шансът за спасяване на орхидеята са нейните въздушни корени, които растат над саксията, извън почвата. Пресадете цветето в нова почва, като премахнете всички изгнили корени и направете дезинфекция. 

Вкореняването на орхидеята отнема няколко месеци

Спасяване на орхидея без корени

Да спасим орхидея без корени звучи изключително трудно, дори невъзможно. Оказва се, че има начин това начинание да се увенчае с успех, стига да имаме наличие на листната част. Руските градинари споделят необичаен метод - вкоренаване над вода. Идеята е, че водата ще се изпари и ще хидратира растението, като насърчи коренообразуването. Отрежете основата на орхидеята и дезинфекцирайте. Оставете така получения резник да изсъхне за няколко часа (от 2 до 4 часа) на място, което е защитено от директни слънчеви лъчи. След това го поставете в стъклен съд (буркан или чаша), който сте напълнили с преварена и охладена вода, така че основата на растението да не докосва водата, а да се закрепи над нея. За постигане на парников ефект можете да покриете с друг по-голям стъклен съд.

Препопоръчително е да напръскате листата с разтвор на янтарна киселина (1 грам се разтваря в 1 литър вода). Следете количеството вода в съда и ако се изпари, долейте преварена вода със стайна температура. Реанимацията на орхидеята отнема от 2 до 4 месеца - за този период би трябвало да са се появили новите коренчета. Осигурете индиректна светлина (12-14 часа на ден) и топлина (около 25°), за да активирате биологичния цикъл на растението. Препоръчително е да засадите спасената орхидея в мъх сфагнум, когато корените достигнат големина 5-7 см. След като се адаптира и развие можете да я пресадите в субстрат за орхидеи.




Източници на информация: www.gileya.kherson.ua


Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!