Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Лирово дърво: дървото с цветове лалета

лирово дърво, дърво лале

Вярвате ли, че лалетата могат да разцъфтят и по дърветата? Звучи мистично и невероятно, но съществува растение, наречено Liriodendron tulipifera, което няма нищо общо с рода на лалетата, но цъфти в красиви цветове, които изглеждат досущ като лалета. У нас е известно още като "дърво - лале" или "лирово дърво". В превод от гръцки език означава "дървото на цветята" и приспада към семесйтвото на магнолията. Лировото дърво е популярно декоративно дърво поради красивата си корона и цветове. То също така има екологична стойност, като предоставя храна и местообитание за различни видове птици и насекоми.


Произход и характеристика на дървото-лале

Дървото-лале произхожда от САЩ

Естествената среда на лировото дърво са териториите около централна Флорида. Местното население е използвало в миналото дървото за направата на канута, а от вътрешната кора извличали течност за направата на лекарство. Изключително атрактивно е за пчелите. Обикновено расте в влажни, добре дренирани почви и може да се срещне както в долини, така и по склонове и в подножия на планини.

Дървото-лале е широколистно

Младите растения имат пирамидална форма, докато развитите дръвчета придобиват овална корона. Отличава се като бързорастящо двърче. Височината, на която израства лировото дърво варира между 18 и 30 метра. Цветовете също са овални и достигат до 7 см в диаметър. Обагрени са в нюанси на жълто и бяло, като в центъра на чашката грее оранжево. Листата достигат до 20 см и имат звездовидна форма. През активния сезон са зелени, а през есента пожълтяват. 

лирово дърво, дърво лале

Отглеждане на дървото-лале

Лировото дърво харесва умерено-континенталния климат

Дръвчето се чувстра най-добре в условията на умерено-континенталния климат. Не толерира екстремни температури, независимо дали са високи или ниски такива. Чувства се отлично на слънчеви местоположения, но вирее и на частична полусянка. Счита се, че издържа без проблеми на студове и температури до -24 °.

Как правилно да засадим дървото-лале?

Пролетта и есента са сезоните, които са подходящи за засаждане на дръвчето. Имайте предвид, че дървото израства на височина и се нуждае от пространство, което трябва да предвидите при засаждането му. Това, което трябва да направите е да изкопаете дупка с дълбочина 2-3 пъти големината на коренището. Поставете растението в центъра и се убедете, че е изправено. Добавете почва до нивото, на което тя е била в саксията. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и да е дренирана. Растението харесва леко киселата почва. Полейте добре. 

Напояване на дървото-лале

Лировото дърво се нуждае от редовно напояване, което поддържа почвата влажна, но не и постоянно мокра. Не харесва трайното засушаване. Младите растения се поливат често, докато се захванат. 

Подхранване на лировото дърво

Лировото дърво не се нуждае от често подхранване. Достатъчно е да го наторите в началото на пролетта с балансиран тор за растеж и цъфтеж. Ако желаете да го отглеждате под формата на храст, е препоръчително на всеки 2-3 години да направите сериозна резитба.

Резитбата е необходима за оформяне и стабилизиране на дръвчето

Подрязването е необходимо за премахване на счупени или болни клони и за оформяне на дървото. Младите дръвчета се подрязват с цел оформяне и стабилизиране на основните клони и разклонения. Избягвайте резитбата на възрастните растения. Изключение прави премахването на изсъхналите и/или увредени клони. 

Кога цъфти дървото-лале?

Периодът на цъфтеж започва през късната пролет или ранното лято. Обикновено е краткотраен, но за сметка на това е внушителен. Цветовете са жълти, като центърът на чашката е обагрен в оранжево. Формата им наподобява тази на лалетата и именно тя дава на това растение името "дърво лале".

лирово дърво, дърво лале

Размножаване на дървото-лале

Размножаване чрез семена

Семената се събират след тяхното узряване. Това става обикновено през късното лято или през есента. След прецъфтяване растението дава коносовиден плод, в който се намират семената. Необходими са поне 2 месеца за тяхното узряване. След това настъпва студеният период от годината (есен, зима и част от пролетта), по време на който в природата те са в покой. Това означава, че те са изложени на ниски температури за поне 6 месеца. Ако покълнат веднага след узряването, крехките растения ще загинат през зимата. Ето защо природата е измислила т.нар. "заспиване" или период на покой. 

Стратификация на семена

Стратификацията е процес, който имитира гореописания естествен подход за предизвикване на покълване на семената. Основната му цел е да намали периода на покой на семената и да стимулира успешно покълване. Семената се поставят в пясък или в смес от пясък и торф. Можете да използвате и найлонови пликове. Субстратът се навлажнява и се оставя на студено (в хладилник) за 60-90 дни. След това семената се засяват на плитка дълбочина и се оставят на топло и светло място (без директна слънчева светлина). От време на време се поливат по малко -  важно е почвата да бъде влажна, но не и мокра. Преполиването ще доведе до загниване на семената. Семената покълват в рамките на 1-2 седмици.

Размножаване чрез резници

Подходящото време за размножаване чрез резници е късната пролет или ранното лято, когато младите разклонения са все още меки. Отрежете здрав резник с размер около 15-20 см. Разрезът се прави непосредствено над листен възел и е под наклон. Премахнете долните двойки листа. Засадете резника в малка саксийка в торфена смес и я покрийте с найлонов плик. Така ще създадете своебразен парник и ще поддържате нивото на влажност на средата. Оставете резника на топло и светло място и поддържайте влажността. Вкореняването ще бъде налице до 4-6 седмици. 

Проблеми в отглеждането на лировото дърво

Дървото-лале е устойчиво на заболявания. Потенциални проблеми в развитието му са свързани с дълбочината на засаждане. Неправилната дълбочина на засаждане рефлектира върху кореновата система. Младите дръвчета се нуждаят от опора, за да не бъдат прекършени от силен вятър. Пожълтяването на листата (с изключение на есента) се дължи на недостиг на хранителни вещества и най-вече на азот.







Източници на информация:

www.gardenia.netplants.usda.gov









Коментари

Популярни публикации


Рекламирайте вашия цветен бизнес

Рекламирайте вашия цветен бизнес
Разкрийте красотата на вашия цветарски бизнес чрез моите канали! Предлагам възможността да достигнете до по-широка аудитория и да привлечете нови клиенти. Независимо дали предлагате букети за специални поводи, аранжировки за сватби или градински и саксийни цветя, платформите на "Красивият свят на цветята" са идеалното място за вашата реклама. Свържете се с мен и нека заедно превърнем вашите цветя в хит! Кое е основното преимущество, което отличава моята услуга? Освен разпространение на Вашия бизнес в каналите на "Красивият свят на цветята", вие получавате и рекламен уеб банер, който е професионално изработен и ще представи по най-креативния и красив начин вашите продукти! Можете да разгледате професионалното портфолио на Lacrearte Design. ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ЦЕНОВИ ПЛАНОВЕ И СТАРТИРАНЕ НА УСЛУГАТА!

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!