Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как се прави разтвор от сапунена вода за цветя?

Сапунената вода унищожава листните въшки

В наши дни пазарът изобилства от различни препарати за борба с неприятелите и заболяванията по растенията. Инсектицидите и фунгицидите представляват пестициди - отровни химически съединения, които имат бързо и в повечето случаи успешно действие, но вредата, която нанасят на околната среда е огромна. Понякога оказват неблагоприятно влияние и върху самото растение, като нарушават неговото развитие. Целта на настоящата статия е да предложи естествен заместител на тези продукти, а именно сапунената вода - домашно приготвена смес, даваща задоволителни резултати в справянето с повечето проблеми по цветята.  

Как действа сапунената вода?

Мастните киселини на сапуна въздействат върху вредителите

Какво е въздействието на основната съставка на сапунената вода, а именно сапунът? Специалистите  считат, че  благодарение на мастните си киселини, сапунът навлиза чрез дихателните пътища и разрушава клетъчните мембрани на вредителите, като може да доведе и до блокиране на трахеята и последващо задушаване. Засяга още хормоните на развитие и метаболизма. От друга страна той унищожава слоя на епидермиса, което води до загуба на вода вследствие на нейното изпарение. Ето защо насекомите с по-твърда обвивка са по-упорити.  Разпространено е мнението, че сапуните, които са богати на елемента калий (калиеви соли), са най-полезни в миксирането на специалната вода за борба с неприятелите по цветята.  

Мастните киселини на сапуна въздействат върху вредителите

Сапунената вода има контактно действие

Сапунената вода е достъпна, не е трудна за правене и е съставена от евтини продукти, които всеки от нас има у дома или лесно може да си набави. Нейното въздействие зависи пряко от състоянието на увреденото растение, а разрешаването на проблема изисква търпение и време, защото тя не съдържа химически вещества (имащи по-бързо действие). Няма превантивно действие - това означава, че се използва при наличие на усложнения и влиянието се прекратява от момента, когато тя се изпари от повръхността на растението. В този ред на мисли тя има контактно действие, т.е. действа на момента. Преди да пристъпим към действие трябва предварително да сме полели добре растенията, които ще третираме (няколко дни преди това, за да може водата да се абсорбира от всички части). Те трябва да са хидратирани, защото в противен случай има опасност от изгаряне.

Начин на приложение на сапунена вода

Използвайте нормален концентрат в негорещо време

Важно е да започнем с уточнението, че за сапунената вода се смята, че е натурално средство, което ако не помогне, то не би причинило щети. Но и в това отношение има малко условие - не бива да превишаваме допустимите количества на съставните елементи, т.е. не трябва да получаваме твърде висок концентрат. Не е удачно да я използваме в горещо време (температури над 32°), защото тогава не бива да се поливат и мокрят самите растения, поради опасност от изгаряне.

Имайте предвид, че някои видове, макар и малко на брой и не чак толкова често срещани, са чувствителни към съставките на сапуна. Сред растенията, които се отлеждат в нашата страна, не са познати до този момент такива. Ако имате известни притеснения,  пробвайте действието на сапунената вода първоначално на малък участък от растението и след като проследите неговото поведение, преминете към цялостна употреба. Отрицателна реакция е пожълтяването на листата или умърлушения вид, но тези симптоми са объркващи и подвеждащи, тъй като могат да се провокират и от други причини.  

Честота на приложение на сапунената вода

В зависимост от степента на засягане се използва от веднъж до 2-3 пъти седмично, като при крайна нужда се допуска и ежедневна употрепа на основната рецепта, но не повече от 4-5 последователни дни. Почти винаги се налага прилагане повече от един път, тъй като популациите на голяма част от вредителите се разпространяват и умножават с огромна скорост. Третират се листата и стъблата на растението, както и самата почва или по-точно - напръсква се нейния горен слой. Листата се обработват както от горната им страна, така и от долната част - именно там се крият доста от досадните нашественици. Важно условие за ефективността на тази вода е  растението да не бъде излагано на дъжд или поливане отгоре, тъй като по този начин ще се измие сапунената вода от съответния участък.

Сапунената вода е естествен инсектицид

Сапунената вода се прилага основно чрез пръскане

Има два основни начина на приложение - чрез пръскане или чрез памук, който е напоен в сапунената вода. В първия случай са ни необходими освен основните продукти, още и бутилка с пулверизатор, в която ще изсипем течността. Не изхвърляйте празните опаковки на препаратите за прозорци или баня, които съдържат помпичка за пръскане, защото са изключително удобни и в на цветарството (измийте ги добре преди употреба). Можете да използвате още пръскачки или пулверизатори, които се продават в почти всеки магазин за домашни потреби. Предимство на последните е, че повечето от тях имат функция за регулиране на струята. Готовата смес се сипва в избрания съд и се разклаща добре преди ползване.

Понякога след като сме пръскали със сапунена вода, целените резултати не идват и тогава се препоръчва да преминем към механично въздействие спрямо вредителите. За него отново ни е нужна сапунената вода, в която да потопим памук. С напоения памук внимателно почистваме растението, като периодично го изплакваме и отново потапяме в сапунената вода. Този процес е продължителен и не е особено приятен, но наистина помага.   

Народни рецепти със сапунена вода

Основна рецепта за сапунена вода

Вариантите на сапунена вода са основани на една и съща съставка - сапунът в съчетание с водата и от тази база се създават редица обогатени рецепти. Сапунът може да се замести с веро или препарат за миене на съдове, като последните не трябва да съдържат обезмаслители или белина. Основната рецепта за сапунена вода е следната: 1/4 или 50 гр. сапун се разтваря напълно в 1 л. чиста вода, след което течността се пресипва в бутилка с пулверизатор и се разклаща преди употреба.

Какви други продукти можем да използваме?

Олиото покрива и задушава както вредителите, така и гъбичните вируси по цветята. Чесънът е познат на всички нас като естествен антибиотик, който се бори с богата палитра от бактерии, гъбички и вируси. Подобно действие имат лука и лютият червен пипер. Действието на млякото е изследвано още от древността, като при цветята се счита, че то придобива антисептичен ефект, когато си взаимодейства със слънчевата светлина. По отношение на содата бикарбонат трябва да отбележим, че тя има по-скоро превантивно действие, отколкото висок ефект при лечение на вече заразено растение. Ако цветята ви са податливи към брашнеста мана, то е добре през пролетта да третирате листата и стъблата им с рецепта, включваща содата за хляб във влажно (недъждовно) и хладно време.  Използването на содата има благоприятно влияние и при борбата с гъбични заболявания като черните петна, ръждата. 

В следващото видео се предлага още една рецепта. За да я приготвим слагаме в блендер 3 чаши листа от мента и 2 глави чесън (можем да прибавим и 1 малка глава лук), след което ги разбиваме и наситняваме. Към готовата смес прибавяме 12 чащи вода и 2 с.л. лют червен пипер. Слагаме получената течност на котлона и я държим там, докато заври. След това я охлаждаме и оставяме за една нощ да престои. Прецеждаме я и я изсипваме в бутилка с пулверизатор. Добавяме и 1с.л. течен сапун или веро. Разклащаме добре преди употреба. 

Помага ли сапунената вода в борбата с листните въшки?

Сапунената вода е естествено средство, което се справя отлично в борбата с вредители, като: белокрилка, листни и щитоносни въшки, акари, и други насекоми, и срещу гъбични заболявания, като: брашнеста мана, например.

Употреба на сапунената вода при рози, домати и други растения

Като финал на тази статия искам да споделя и моя личен опит в употребата на сапунената вода. Използвала съм я срещу листни въшки и белокрилки по саксийни цветя (най-вече мушката, хибискуси, хризантеми), зеленчуци (домати) и резултатите винаги са били успешни. Две години поред със сапунена вода спасявам лимон, който беше доста сериозно нападнат от вредители! При розите като че ли няма висока ефективност, но не съм я прилагала с постоянство и следователно не мога да изразя категорично мнение. Ще се радвам и вие да споделите вашите наблюдения и практика в тази насока като коментари под статията или във фейсбук страницата на блога.



Източници на информация:  www.proplants.com,

Коментари

  1. Всички съвети много ми харесаха

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за съветите! Много подробно написано! Използвам сапунена вода за рози. трябва с мека четка да се отмиват листните въшки, в момента когато се пръска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Силната струя на пръскачката също върши чудесна работа. Благодаря за споделения опит!

      Изтриване
  3. Много полезна статия. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво много полезни съвети.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!