Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Вкореняване на рози

Розите се вкореняват през есента

Още от древни времена розата заслужено носи своята достойна титла "царицата на цветята". Тя заема специално място в почти всеки дом, като без съмнение нейният величествен вид събира погледите, а омайващият ѝ аромат покорява сетивата. Подтиква ни да я обожаваме всеки летен ден чак до настъпването на зимния период. Отглеждането на рози се превръща в страст, а притежаването на многобройни и разнообразни видове - в нестихващ стремеж. Ето защо е изключително полезно да знаем по какъв начин да размножаваме и съответно вкореняваме резници от това невероятно и обичано растение. И колкото повече варианти усвояваме, толкова по-голяма е вероятността на открием най-подходящия сред тях за нас.

Как да подготвим резниците от рози за вкореняване?

Отрязване на резника от розата

Резникът се взима от здраво майчино растение - то е развито, разклонено и по него няма следи от заболявания и неприятели. Хубаво е да използваме добре подострени градински ножици. Мястото на разрезът е над листен възел (точката, от която покарват листата) и винаги е под наклон (под диагонал), както в долната част, откъдето ще стартира вкореняването, така и в горната - оттам ще се появят новите разклонения. Долните листа на резника се премахват и се оставят само връхните такива - достатъчна е една двойка от тях. 

Големина на резника

Оптималните размери за дължина са в рамките на 15-20 см, а дебелината трябва да е колкото тази на молив. По-късите и по-тънки резници също могат да се вкоренят, но при тях вероятността за успеваемост е по-малка.

Резникът роза за вкореняване е с дебелината на молив

Вкореняване на резници от рози чрез засаждането им под буркани

Това е любимият ми метод за размножаване на рози, който практикувам от години и се радвам на чудесни резултати. Ако някой ме попита как най-лесно и сигурно могат да се вкоренят тези цветя, то бих препоръчала на първо място точно него.

Кога да заложим резници от рози за вкореняване под буркани?

Най-подходящото време за залагане на резници за вкореняване под буркани е през есента (до края на месец октомври), като ефективността на похвата е над 90%. Именно тогава се създават отлични условия - температурите са умерени с тенденция за понижаване и няма опасност от горещини. Функцията на стъкления буркан, който може да се замени с пластмасова бутилка, е като тази на парника - да осигури задържането на влажността, която е от основно значение за вкореняването и да предпазва от студовете.

През зимните месеци валежите осигуряват необходимото количество вода, а снежната покривка изолира минусовите температури. Благоприятни резултати се постигат и през другите сезони, стига резниците да не бъдат излагани на преки слънчеви лъчи и да се държат на сянка. Имайте предвид, че когато градусите се повишат, процесът на вкореняване се усложнява, а вероятността от загниване се увеличава, особено при комбинацияна на преполиване и горещо време.

Как да засадим резниците от розите?

Обработените резници се садят в градината, като съветът на опитните градинари е да изберем постоянно място и да не рискуваме през пролетта с пресаждане, което може да увреди младите и все още слаби корени. Хубаво е теренът да бъде прекопан, а почвата да е рохкава и с добра отцедливост. Самото засаждане се осъществява, като изкопаем дупка с дълбочина до една педя и половина и я запълним почти изцяло с угнил оборски тор. Препоръчително е да добавим и малко количество пясък - аз пропускам тази стъпка, защото не е задължителна.

Резникът се засажда като поне един листен възел остава под земята, уплътнява се пространството около стъблото, полива се обилно с вода и се захлупва с буркан, чиито ръбове се покриват с почва, която се отъпква с крака. Ако няма наличие на валежи в близките дни и седмици, полейте при засушаване на горния слой на почвата. След като сте се справили с тази задача, пред вас се изправя предизвикателството да се заредите с немалка доза търпение и да изчакате преминаването на зимните месеци. Скорошна поява на нови листа (след засаждането) не гарантира наличие на корени - за пълна успешност можем да говорим едва след 8-9 месеца.

Най-успешно розите се вкореняват под буркано

Как да се погрижим за нововкоренените рози през пролетта?

С топенето на снеговете пред нас се открива гледката на крехките зелени розички, които със затоплянето на времето се разлистват и постепенно изпълват бурканите - те се отварят сутрин или вечер през месец април или май, като това зависи строго от конкретните климатични особености и дали трайно се е установила топлата пролет.

Поддържайте почвата влажна и добавете в основата нов слой прегорял оборски тор. Торенето с амониева селитра ще се погрижи за образуването на впечатляваща листна маса (2 с.л. амониева селитра за 8-10л. вода). Аз не изпускам възможността да ги подхраня с мая (1 кубче жива мая за 10 л вода). Неусетно младите рози ще се "изтласкат" от земята, ще достигнат определена височина и ще започнат да образуват цветни пъпки - това е най-сладкият миг, защото е тай-очакван. Скоро ще се радвате и на първите разкошни цветове. Младите рози не се подрязват през първата си година.

Вкореняване на резници от рози под буркани в саксии

Същата сполука можете да постигнете, ако вкорените резниците в саксии и след това ги пресадите в градината, внимавайки да не нарушите цялостта на корените и почвата. Почвената смес при тях е идентична - състои се от градинска почва, оборски тор и пясък. За засадените в саксиите резници съществува опасност от измръзване през зимата (все пак те са над равнището на земята) - ето защо е добре да ги съхранявате в помещение със светлина, умерени температури и да поливате при засушаване. Удобно място за тях е прозорец с източно или южно изложение. Със затопляне на времето можете да изнесете навън саксите и да изчакате момента за отхлупването им. Когато корените се покажат през отворите на дъното на саксията и когато земята и времето се затоплят трайно, пресадете в градината на избраното от вас място, като премахнете буркана.

Розата може да се вкорени и в саксия

Вкореняване на рози от букет

Това е тема за размисъл, която е навестявала всяка дама, получила букет от невероятните царици на цветята. Те могат да се вкоренят по всеки един способ за размножаване на рози. Важно е да намалите частта, която е била във водата и която вероятно е започнала да загнива. Цветът се премахва, заедно с листата в основата. По-различен начин за лесно вкореняване открих в едно чуждестранно видео. Флористът засажда резника в пластмасова кофичка (на която в горната част е направил с перфоратор дупчици) изцяло в перлит, който се овлажнява периодично с вода чрез пулверизатор. Предварително е потопил долният край на резника във вкоренител - аз бих използвала естествено средство, като познатия с удивителните си свойства мед. Кофичката със засадения резник се поставя в найлонов мини парник - ако имате подобна опаковка с цип, можете да и намерите полезно приложение, като поставите на дъното картон.

Вкореняване на рози във вода

Най-подходящото време да вкорените резници от рози във вода е в началото на лятото. Напълнете наполовина стъклен буркан с хладка вода и ги поставете в него. Уверете се, че не попадат листа във водата. Оставете буркана на светло място, което е предпазено от директни слънчеви лъчи. На всеки три до пет дни водата се сменя. Някои градинари добавят таблетка активен въглен в нея, за да предотвратят загниване.

Вкореняване на рози с картоф

Вкореняването на рози с картоф звучи странно, но ако нещата се случат по правилния начин, то положителните резултати ще бъдат налице. Благоприятното действие се обяснява със състава на картофа - той съдържа високи нива на влажност (най-вече светлите и червени картофи) и хранителни вещества. Хитра идея е да експериментираме с различни сортове, а най-сигурните растения са тези, които са домашно отгледани без химикали и пестициди.

Изберете здрав и свеж картоф със средна големина и с помощта на отвертка издълбайте дупка в неговата среда. Потопете долната част на резника в течен мед и го поставете в нея, така че той да стои застопорен и изправен. Засадете картофа в саксийка или направо в градината в повена смес за вкореняване и полейте добре. Следващите поливания ще е бъдат по-оскъдни и ще се прилагат при засъхване на горния слой почва. Запомнете, че в един картоф се засажда само един резник.  

Розите се вкореняват и във вестници

Вкореняване на рози по метода "Бурито" във вестници

Този начин за размножаване на рози се нарича "Бурито" и е известен още като "вкореняване на резници във вестници", защото именно страници от такива се използват като основен материал. Наименованието "Бурито" произлиза от едноименното мексиканско ястие, което представлява царевична питка (наподобяваща арабските питки), в която се разпределя плънка и след това се сгъва. По подобен начин постъпваме и с нашите резници рози, като ги овиваме в намокрени вестници. 

В единия край на двоен лист поставете резниците, завийте на руло и прегънете долната част (идентично постъпваме и с горната такава или я оставяме отворена). След това намокрете вестниците с вода - те трябва да бъдат влажни, но не и прекалено мокри, защото резниците ще загният. Оставете излишното количество вода да се отцеди, поставете завитите резници в найлонова торбичка (цветът няма значение) и затворете добре.

Препоръчителните температури за качествено вкореняване са не повече от 18°. Вестникът се отваря и  проверява на около 10 дни, при нужда се навлажнява (ако е напълно изсъхнал) и отново се опакова. След няколко седмици се появяват бели образувания, които предшестват възникването на коренчетата. Хубаво е да засадите вкоренените резници направо в градината и да ги захлупите с буркан или бутилка. Ето защо е добре да се съобразите до известна степен с настоящия сезон и температури.  






Източници на информация:

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!