Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Зазимяване на мушката и сакъзчета

Мушкатата се зазямават през есента

Мушкатото по традиция е сред най-любимите цветя и е неизменна част от всеки дом. Всички ние се наслаждаваме от сърце на прекрасния му обилен цъфтеж през топлите месеци от годината, но със захлаждането на времето, се изправяме пред въпроса - как да съхраним обичаното мушкато през зимния сезон, за да можем да му се радваме и през следващите години? Именно на този въпрос ще отговори настоящата статия!

До колко градуса може да издържи мушкатото навън?

Опитните цветари споделят, че най-устойчиво е обикновеното или така нареченото "бабино" мушкато. Това се дължи на утвърдените и подходящи за нашите ширини стари видове, които се отглеждат редица години в условията на идентичен климат. Редно е да се отбележи, че епитетът "обикновено" мушкато се отнася за различни сортове, които условно се причисляват към гореспоменатите. Общото правило е, че мушкатата и сакъзчетата издържат на температури в рамките на 0º до -5º без увреждане. По отношение на новите разновидности, които се славят с по-капризен характер, трябва да сме по-предпазливи - при тях не бива да допускаме градусите да паднат под 8º. 

Кога да приберем мушкатата и сакъзчетата у дома?

През есента саксиите и сандъчетата с прекрасните мушката и сакъзчета трябва да бъдат прибрани. Обикновено в средата или края на месец октомври аз се заемам с тази задача. Не мога да определя точен период, тъй като всяка година климатът ни поднася изненади и изменения в сезоните. Моят съвет е да следите прогнозите за времето, както за всеки ден, така и за следващото 10-дневие. Обърнете внимание на посочените минимални градуси и валежи, както и на предупрежденията за слани. Ако се притеснявате от рязко падане на температурите, можете предварително да покриете растенията с хартиени пликове или найлон.

Мушкатата се прибират през октомври

Какво да направим, ако мушкатата ни бъдат попарени от слана?

Шансът за оцеляване на мушкатата или сакъзчетата при попарване от слана зависи от нейната сила и степента на увреждане. В подобна ситуация винаги е нужна една обнадеждаваща доза късмет! Най-напред трябва да премахнем засегнатите части до здраво стъбло, а след това да проверим състоянието на корените - поначало те остават невредими. При здрава коренова система можем да бъдем сигурни, че любимото ни растение ще се възстанови и скоро ще се радваме на нов растеж. Ако попарването е слабо, ще имаме достатъчно резници, които да вкореним, за да се подсигурим. Не поливайте попарените цветя, а ги преместете у дома на сухо и светло място, с умерени температури. 

Подготовка на мушкатата и сакъзчетата за зазимяване

Още докато растенията са навън е хубаво да ги подготвим за зазимяване и най-удобно това може да стане в слънчево време. На първо място, е важно да знаете, че не бива те да бъдат мокри, когато се прибират. Почистете изсъхналите и прецъфтели цветове, както по самите цветя, така и на почвеното ниво - така ще предотвратите бъдещо загниване. Ако има заложени цветни пъпки и искате да се порадвате още на красивия цъфтеж, то ги оставете. Ако сте решили да осигурите пълно спокойствие на мушкатата - премахнете ги. Имайте предвид, че нереализираната почивка, ще окаже значително негативно влияние върху цъфтежа през следващия сезон. След почистването е добре да се направи подрязване на пеларгониите - дългите стъбла се скъсяват, като се оставят по 2-3 листни възела от основата на всяко клонче, а получените резници се използват за вкореняване. 

Съхранение на мушкатото през зимата

Условно можем да разделим методите за зазимяване на два основни: първият е съхраняване на мушкатото в саксията на отглеждането му, а вторият - чрез вкореняване на резници от старите растения. Общото при двата способа е, че растенията и съответно резниците трябва да бъдат оставени в светло помещение, с температура около 5º, като е необходимо да се поливат най-много до два пъти месечно (достатъчно е и само веднъж). Комбинацията между студ и вода е една от най-опасните за цветята. Подхранване не се осъществява, защото това е времето, в което те се възстановяват от отминалия вече активен период. Следователно, през тези месеци няма нито цъфтеж, нито развитие на старите растения и това не бива да ви притеснява, защото е съвсем нормално. 

Мушкатото се съхранява чрез вкореняване на резници

Как да съхраним мушкатата и сакъзчетата, когато нямаме помещение с достатъчна светлина?

Когато разполагаме с повече саксии или сандъчета с любимите ни цветя, е трудно да намерим достатъчно място за тях. В такава ситуация идват на помощ луминисцентните лампи. Много цветари залагат на следната стратегия. Те използват стандарните стелажи, на които подреждат пеларгониите и монтират най-отгоре въпросната лампа, на разстояние около 50 см от най-близкото растение. Тя е икономична, но отдаваща необходимото количество светлина. Любопитството ми ме накара да проуча кои лампи са най-ефикасни и отговорът е, че тези с цветна температура между 4000 и 600 K са най-добри за целта.

Съхранение на мушкатата извън почвата

Съществуват още няколко интересни методи, които по-скоро се определят като нестандартни, но това не им пречи да са ползотворни. Много градинари изваждат мушкатата от почвата, почистват ги добре и ги складират в мазето или в гаража, окачени върху опъната връв с корените нагоре. Могат да се завържат на снопчета и да се закачат на пирон. За тях няма значение наличието на светлина, по-скоро се нуждаят от оскъдна такава или от тъмнина. По този начин се решава проблемът с пространството.

Друг вариант е след като се извадят растенията от почвата, да се премахне излишната пръст и да се завият във вестници. Отново се съхраняват в хладни помещения, като веднъж месечно, вестниците се мокрят леко с вода чрез пулверизиране. Разновидност на този способ е поставянето им в кашони или картонени пликове с корените нагоре. Желателно е да закрепим етикети с надписани цветове и сортове - така ще знаем със сигурност кое цвете къде е оставено. Последните няколко начини за съхранение можете да проследите в следващото видео:


Съхраняване на мушкатата и сакъзчетата чрез вкореняване на резници

Вкореняването на резници от мушкато е лесно изпълним процес и е с висока степен на постигане на успешни резултати. Заложените през есента чепки придобиват добра коренова система до пролетта, когато се засаждат (при вкореняване във вода) или пресаждат (при вкореняване в почва) в подходящи саксии с настъпването на по-топлото време. Още същата година ще се възхищавате да чакания цъфтеж. В един момент запазването на пеларгониите чрез вкореняване на резници от тях, ще се превърне в неотменима задача, тъй като възрастните растения се подновяват на 2-3 години. 

Събуждане на мушкатото през пролетта

Мушкатата и сакъзчетата лесно се събуждат с покачването на температурите, с увеличаване на светлината и поливането им, и не на последно място със свежия въздух на пролетта. Обликът им в края на зимата е неприветлив, често листата са жълти или са опаднали изцяло. Голите стъбла са наистина стряскащи, но те не означават, че растенията са загинали - важно е да са твърди и здрави. През февруари започваме възобновяването на напояването, а изнасянето навън става с трайното затопляне на времето. Ще видите как новият растеж се появява постепенно - можем да го ускорим като полеем с мая.


 


Източници на информация: www.garden.orgwww.mikesbackyardnursery.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!