Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Подхранване на цветята с мая за хляб

Резултатите от подхранването с мая са удивителни

Всеки любител на цветята мечтае за т.нар. "уау ефект", които се разгръща при гледката на обилния, неспирен и продължителен цъфтеж. Този прекрасен копнеж може да бъде лесно постигнат, ако намерим място сред торовете за подхранване на един интересен естествен заместител, какъвто е маята за хляб - тя несъмнено ще ги измести и ще ви накара да забравите за тях, защото има всички качества да ви стане любима. Резултатите от подхранването с мая са удивителни - здрави цветя, с добре развита коренова система и с едри цветове. Ако искате вашите растения да "полудеят" и да ви радват със своята красота дълго време, то настоящата статия е за вас - тя ще ви запознае със състава и действието на маята и ще ви предложи полезни рецепти с нейно участие.

Какви са полезните свойства на маята, заради които си струва да подхранваме с нея?

По своята същност маята е биологичен продукт, който съдържа дрожди от вида Saccharomyces cerevisiaе - това са едноклетъчни гъби, които се размножават бързо в топла среда. Те се хранят със захар, като при това взаимодействие се образуват алкохол (който се изпарява по време на печенето) и въглероден диоксид, който е във вид на мехурчета и е причината за бухването на тестото. Маята може да е прясна (във формата на кубчета) или суха (във формата на гранули или прахообразна), като прясната мая е с по-кратък срок на годност и задължително трябва да се съхранява в хладилник. Богата е на витамини от група Б, соли и минерали (сред които: калций, желязо, магнезий, фосфор), аминокиселини. За подхранване на саксийните и градинските растения се използва основно хлебната мая, като господстващото мнение е, че прясната (жива) мая е по-полезна в сравнение със сухата и е за предпочитане.

Торенето с мая и йод подхранва мушкатата

Какво е въздействието на маята върху растенията?

Както вече беше споменато, при активирането на маята се образува въглероден диоксид, който се използва от растенията във фотосинтезата - с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения, като в процеса участва вода, синтезират се захариди и се отделя кислород. 

Приложението на маята за органично подхранване стимулира растежа. Дрождите допринасят за развитието на кореновата система - ето защо е добре при вкореняване на резници или правене на разсади да подхранваме с мая. Освен че младите коренчета се появяват по-бързо, техният брой се увеличава в пъти повече. Действието на маята благоприятства и цъфтежа. Интересно влияние оказва маята върху т.нар. "добри насекоми" - калинките и пчелите прогонват някои от често срещаните вредители и счита се, че една калинка може да изяде около 5 000 листни въшки. Сместа от мая, лъжица мед и вода е чудесна храна и примамка за тези добронамерени за градината насекоми.

Универсална рецепта за подхранване на цветя и зеленчуци с мая

Универсалната рецепта за подхранване с мая е следната: към 10 л леко топла вода се добавя 1 кубче прясна мая. Можете да прибавите и 2-3 с.л захар, като това не е задължително. Някои цветари поливат веднага с тази смес, а други препоръчват тя да престои от няколко до 24 часа и след това да полеем с нея любимите цветя. Подхранването се извършва веднъж на 12-15 дни по време на активния сезон. Прясната мая може да се земести със суха, като 1 пакетче от 7 гр. инстантна суха мая съответства на 1/2 пакетче прясна мая (2 пакетчета инстантна суха мая заместват 1 пакетче прясна мая).

Лично аз поливам веднага, като разбърквам хубаво сместа до пълното разтваряне на маята и захарта. Изпробвах рецептата и върху засадени в градината домати и резултатите бяха задоволителни - крехките и счупени от градушка разсади придобиха сила и стартираха успешно. Опитни градинари споделят, че пръскат зеленчуците си (рано сутрин или вечер), особено краставиците и доматите, с разтвор от мая, вода и захар - по този начин правят листно торене и ги предпазват от мани и други заболявания. Сигурна съм, че торенето с мая ще има полза и при ягоди, пипер, както и при други плодове и зеленчуци. 

В основата на бирената мая са заложени бирените дрожди


Подхранване с мая и йод или схемата, по която аз торя мушкатата и сакъзчетата

Съществува една интересна схема за подхранване, която аз прилагам вече няколко години спрямо мушкатата и съм много доволна. Затова с удоволствие ще я споделя с вас. Идеята получих от последователи на официалната страница на блога в социалната мрежа и реших да опитам. През активния сезон на всеки 15 дни мушкатата се торят, като се редува подхранване с мая по гореописаната рецепта с подхранване с йод (на всеки литър вода се слага по 1 капка йод). Резултатите са повече от чудесни - опитайте и се убедете и вие.

Подхранване на цветята с бирена мая

В основата на бирената мая са заложени бирените дрожди, които също са едноклетъчни гъби, но се образуват при ферментация на хмел и малц. Това е една от разликите ѝ с хлебната мая, като въздействието на двете върху растенията е идентично. Подхранването с бирената мая може да се прилага при всички цветя, като то отчита изключетелно благоприятен ефект при развитието на цветоноси при орхидеите и при богатия и нестихващ цъфтеж на розите. Хубаво е да поливаме веднъж месечно с изветряла бира (за да се изпари алкохолът), а листата на стайните цветя можем да почистим и едновременно подхраним с памук, напоен с нея. В аптеките и супермаркетите се продава бирена мая, която може да е прахообразна или под формата на люспи. Съотношението на продукта с водата е същото, както при хлебната мая.




Източници на информация: www.hunker.comwww.bgfermer.bg,www.wikipedia.org

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!