Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Засаждане и отглеждане на авокадо в саксия

Авокадото се захваща от костилка

Авокадото се превърна в една от най-модерните храни в последните години. Неговата родина откриваме в планинските вериги, свързващи Мексико и Гватемала, като Мексико е най-големият световен производител. Авокадото се използва в кулинарията и се слави с редица полезни за здравето качества. Богато е на витамини C, E, K, B6, лутеин, магнезий, здравословни мазнини, които  поддържат нивата на кръвната захар. Можем да си говорим на дълго и широко за благоприятното въздействие на авокадото, но не то е предмет на настоящата статия. Ако искате да разберете как можете да отгледате растението в домашни условия, продължете да четете.


Как да изберем авокадо, което е годно за вкореняване?

Подходящо за вкореняване е узрялото авокадо. При натиск то не е нито много твърдо, нито прекалено меко. Твърдото авокадо не е узряло, а твърде мекото е презряло. Ако стъблото се отстранява лесно и отдолу е зелено, то плодът е годен за консумация. По-тъмните плодове са по-зрели, а по-зелените се нуждаят от няколко дни за доузряване.

Как правилно да разрежем авокадото и да извадим костилката му?

Поставете авокадото върху стабилна дъска за рязане и използвайте готварски нож, за да го разполовите по дължина. Разрежете авокадото първо от едната страна, след това го обърнете и продължете от другата. Разрезът трябва да достига до костилката, без да я наранява. Разделете двете части, като леко ги раздвижите в противоположни посоки. След това разрежете всяка половина на две и освободете костилката. Костилката се почиства от люспите и се измива хубаво със студена вода. 

Авокадото се вкоренява във вода

Как се вкоренява авокадо във вода?

Костилката на авокадото е с овална форма, като някои костилки са леко продълговати, а други имат почти перфектна сферична форма. Ако я огледате внимателно, ще забележите, че долната част е плоска, а горният край е леко заострен. Отдолу ще поникнат корените, а отгоре ще стартира растежът. Ето защо е изключително важно правилното позициониране на костилката. За да накарате костилката да поникне, ще трябва да поставите долния ѝ край  във вода, така че е много важно да разберете кой край е „горният“ и кой е „долният“.

Вземете стъклен буркан със средна височина и го напълнете с вода. Според мен най-удобни са тесните и високи буркани, чаши или вазичките за цветя. С помощта на четири клечки за зъби направете опора на костилката. Всяка една клечка забождаме равномерно по обиколката на костилката от четири страни в кръг. Хубаво е те да бъдат сложени под наклон, за да може по-голяма повръхност от долната част да бъде потопена във водата. И така, най-трудната част от подготовката за вкореняване е изпълнена. Поставете костилката с клечките в прозрачен буркан с вода и ще можете да наблюдавате как тя се разпуква, за да даде старт на новия живот. 

Авокадото покълва за 6 седмици

За колко време ще покълне авокадото?

Препоръчително е да оставим съда  на светло място, в близост до прозорец, но без директни слънчеви лъчи. Водата се сменява на всеки 5 дни, за да се предотврати развитие на гъбични заболявания и загниване. Много ръководства посочват, че покълването отнема от 2 до 4 седмици. Възможно е този период да се удължи и до 8 седмици. Бъдете търпеливи, защото процесът, на който ще станете свидетели, е любопитен. Горната част на костилката на авокадото ще изсъхне и ще образува пукнатина, а външната кафява обвивка ще се отлепи. Пукнатината ще достигне чак до дъното на костилката, откъдето ще се покаже мъничко коренче. Основният корен ще расте все по-дълго и по-дълго, като може да се разклони. Той трябва да бъде винаги във вода. Накрая ще изникнат кълнове и от върха на костилката. 

Авокадото се засажда в плодородна почва

Засадете покълналото авокадо в почва

Опитните градинари споделят един интересен трик. Когато стъблото на покълналото авокадо достигне 15 см, то се отрязва на 8 см от основата. Това ще насърчи новия растеж. Щом отново израстне на височина от 15 см, засадете растението в саксия с диаметър 25 см и в богата на хранителни вещества почва. Важна особеност при засаждането е, че трябва да оставите горната половина на костилката над нивото на почвата. Костилката на авокадото може да се вкорени директно в малка саксийка в почва.

Отглеждане на авокадо в саксия и в домашни условия

Авокадото обича светлината и толината

Авокадото обожава слънцето и топлината. Поставете саксията в близост до прозорец, но не позволявайте дикретните лъчи да изгорят крехките му листа. Поливайте редовно - почвата трябва да е влажна, но не и постоянно мокра. Преполиването води след себе си негативни последици, като загниване и унищожаване на растението. Пожълтяването на листата е белег на прекомерно количество вода. 

Прищипването на растението помага за неговото разклонение

Когато стъблото на авокадото е вече 30 см, направете т.нар. "прищипване". Отрежете неговия връх, като го намалите до две двойки листа. Така ще насърчите развитието на странични издънки и оформянето на красив храст. Всеки път, когато растението порастне с 15 см, прищипвайте горните две листа.

Зазимяване на авокадото

Авокадото е топлолюбиво растение и по нашите ширини не може да вирее целогодишно навън. Лятото се чувства отлично под шарена сянка в следобедните часове, но с настъпване на есента трябва да приберем саксията у дома. През зимата се полива по-рядко и в по-малки количества.

Проблеми в отглеждането на авокадо

Най-често срещаните вредители при авокадото са листните въшки. В борбата с тях помага сапунената вода. Всички листа и стъбла на растението се обработват с памук, напоен в сапунена вода, като важна особеност е, че трябва да почистите всяко листо и от долната му страна. Повече за сапунената вода можете да научите от статията: "Как се прави сапунена вода за цветя?".

Авокадото е скъпо растение


Кога авокадото ще ни зарадва с плодове?

Може би това е най-задаваният въпрос относно отглеждането на авокадото. Истината е, че е относително да се определи кога точно можем да се радваме на плодове. Някои растения плододават на 10-тата или 15-тата година, а други - по-рано. Счита се, че ако отглеждаме повече от едно авокадо, това ще подпомогне опрашването. Цъфтежът стартира през пролетта в бели и жълти нюанси. Имайте предвид, че растенията, които са захванати от семена, каквито се явяват костилките, не винаги притежават белезите на майчиното растение. Авокадото, което закупуваме от търговските вериги, е с контролирано отглеждане върху присадки. 

Защо авокадото е толкова скъпо?

Високата цена на авокадото се обуславя от много фактори, сред които са ресурсите и труда, които се влагат в отглеждането и промишленото производство. Градина, засадена с авокадо, се нуждае от огромни количества вода и торове. Едно дърво изисква около 80 литра вода, за да даде 1 кг плод. Растението вирее добре само в определени райони, където има изобилие от вода и дъждове. Авокадовите дървета са интерсно противоречие - те са адекватна защита от наводнения, но в същото време предизвикват териториална суша. Отнема време, докато започне плододаването, което е различно всяка година. Едно дърво може да даде голяма реколта една година, а на следващата тя да бъде оскъдна. По-малката реколта определя по-малко предлагане и по-висока цена.

Скъпата цена е породена и от транспорта на плодовете - те се развалят лесно, ако бъдат транспортирани неправилно. Освен това, срокът им на годност е кратък - до 10-тина дни от момента на откъсване. Това налага производство на ранни реколти, когато плодовете са все още неузрели. Транспортът на неузрели плодове налага осигуряване на защита от слънцето.




Източници на информация: www.homestolove.com.auwww.californiaavocado.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!