Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Янтарната киселина е биостимулатор за цветята

Янтарната киселина е биостимулатор

Съвсем скоро научих за съществуването на киселина, непозната до този момент за мен, която оказва положително въздействие върху вкореняването, развитието и цъфтежа на цветята. Без да се замислям много вече знаех, че темата на настоящата статия ще е приложението на янтарната киселина в градинаството, което се изразява в направата на разтвор, който служи за пръскане, накисване и поливане на растенията. 

Какво представлява янтарната киселина?

Янтарната киселина е биостимулатор и сама по себе си не е тор и не замества торенето. Най-точно и обобщено тя се определя като катализатор за природните процеси при растенията и безпроблемно се съчетава с всички средства за подхранване - от естествените до химическите такива. Въпросното химическо съединение е естествен продукт, който се добива от кехлибар - вкаменената смола от иглолистни дървета. Именно в него е в най-големи количества и поради това често се нарича "кехлибарена киселина". За първи път е получена чрез дестилация на кехлибар през 17-ти век. Може да се извлече още и от някои водорасли, захарна тръстика и лигнитни въглища. На външен вид представлява безцветни кристали, не вреди нито на човека, нито на околната среда и се абсорбира изцяло от почвата. Любопитен факт е, че присъства в химичния състав в малки дози на всички растения. 

Янтарната кисели стимулира цъфтежа

Действие на янтарната киселина

Янтарната кисели стимулира цъфтежа и укрепва растенията

Янтарната киселина има подпомаща функция - стимулира растежа на стайните цветя, като нейното действие се изразява в подобряване на качеството на усвояване на хранителните вещества от субстрата, както и нормализиране на неговата микрофлора. Освен това тя укрепва растенията, които преминават през стрес - типичен пример са новозакупените цветя, които сменят рязко средата на виреене, както и тези, при които се наблюдава влошаване на условията по отглеждане (преполиване, изсушаване, измръзване). Предпазва ги и от потенциални заболявания, като насърчава клетъчното развитие, вследствие на което се възпрепятства пропускането на бактерии. Любители - цветари с вълнение описват въздействието ѝ по отношение на загиващи цветя - няколко поливки с нея имат магическата сила да ги върнат отново към живота.

Янтарната киселина подобрява покълването на семената и активира коренообразуването

Честа практика е накисването на семената за посев за един ден в тази киселина, с цел ускоряването на тяхното покълване. Тя има способността да активира коренообразуването и това нейно качество я прави отлично средство за вкореняване на резници. Новопоникналите разсади също е хубаво да се третират с киселината, като се пръскат периодично.

Увеличава растителната маса и подобрява състоянието на почвата

Повишава синтеза на хлорофила и в резултат на нейната употреба растенията придобиват гъста листна маса, с наситена оцветеност. Не допуска вредното натрупване на елемента азот, унищожава токсичните елементи в почвата, както и нейното промишлено замърсяване. Чудесно въздействие оказва поливането с кехлибарената киселина върху нововкоренените и възрастните цветя. С нейна помощ кореновата система бързо укрепва и се разраства. 

Янтарната киселина спасява стресирани и загиващи цветя

Много любители на цветята споделят, че янтарната киселина има изключително въздействие спрямо увредени цветя. Пръскането на листната маса и/или корените има благоприятен ефект, който помага растението да се възстанови бързо. Корените могат също така да се накиснат в разтвор за около 30 минути до един час.

Янтарната киселина спасява увредени цветя

Колко често и как да подхранваме с янтарна киселина?

Янтарната киселина се прилага веднъж месечно

Опитните градинари споделят, че янтарната киселина се прилага веднъж на три или четири седмици, като с нея можем да поливаме или пръскаме растенията. Характерно е, че тя е ефикасна дори и в малки количества, а опасност от предозиране не съществува. Счита се, че единственият резултат от прекомерна употреба е повишаването на киселинността в почвата. Подходящият период за приложение е активната фаза на всички растения -  редовните читатели на блога вече знаят, че по време на покой, цветята не се торят. 

Препоръчително е да поливаме с 0,2% разтвор

Препоръчителната дозировка е 2 гр. вещество, което се разтваря в 1 или 2 литра вода със стайна температура (така се получава  0, 2 % разтвор). Ако разполагаме с таблетки трябва да знаем, че една таблетка се разтваря в 500 мл. вода. Според някои източници е хубаво преди да я добавим към течността, да я разтворим в малко количество топла вода. Срокът на годност на разтвора е 3 дни - ето защо е удачно тя да се използва веднага. При пресаждане преди да прехвърлите растението в новата саксия е добре да накиснете корените му за половин час в 0, 2 % разтвор. За увеличаване на цъфтежа и образуването на млади издънки и леторасли, цветята се пръскат, но по малко веднъж дневно. 

От къде можем да зи купим янтарна киселина?

Предлага се в търговската мрежа в прахообразен вид или под формата на таблетки, като може да се открие в агроаптеките, цветарските магазини, големите супермаркети и вериги, както и онлайн в социалните мрежи. За оптимален ефект винаги купувайте чисти продукти, без примеси. Съхранява се на сухо и тъмно място, при температури, които не надвишават  25° - при такива условия можете да я ползвате до 3 години. Можете да поръчате продукта от следните онлайн магазини, като споделянето им в статията не  е реклама, а е източник на информация: www.orhidei.bgwww.sibericabg.com и други.

Янтарна киселина можем да закупим от агроаптека

Има ли специално влияние янтарната киселина върху орхидеите?

Кехлибарената киселина има благоприятно влияние върху всички цветя, като според някои мнения изключение правят кактусите и сукулентите. Не е тайна, че орхидеите я обожават - основно действие спрямо тях се изразява в насърчаване на растежа и обилния цъфтеж. Помага още за развитието на съществуващите корени и насърчава появата на нови такива. Една таблетка се разтваря в 500 мл вода и се добавя към водата за поливане - след това потапяме саксията за 15 минути. Оставяме я да се отцеди и я връщаме на обичайното ѝ местоположение. Вече можем да очакваме нашите орхидеи да произведат нови и здрави корени. С горепосочения разтор за половин литър вода могат да се пръскат и листата на орхидеите. Тези методи се прилагат веднъж на 30 дни. 

С янтарна киселина се поливат и доматите

Поливане на разсад домати с янтарна киселина и ползите ѝ в земеделието

Янтарната киселина има благоприятно действие върху зеленчуците и плодовете - най-често се използва при домати, краставици, чушки, грозде, ягоди. Тя им помага да се справят по-лесно със засушаване, слънчево изгаряне, заболявания и повишава тяхната устойчивост и добив. Прави се 0,1% разтвор, който служи за поливане или пръскане.





Източници на информация: 
www.cveti-rasteniya.ru,  www.klumba.guruwww.greendom.netwww.en.womanadvicesforlife.info

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!