Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Стаен жасмин

Стефанотисът обича светлината

Стайният жасмин (Stephanotis floribunda) е поредното цвете, което ме накара да се влюбя от пръв поглед и ме провокира да намеря място за него не само у дома, но и в страниците на блога. Реално растението не е вид жасмин, защото принадлежи към съвсем друг род, но наподобява в голяма степен на него по външен вид и по аромат. Любопитен факт е, че стайният жасмин е бил едно от любимите цветя на Мерилин Монро, а според езика на цветята символизира семейното щастие и поради това често се използва в сватбените букети.

Растението стефанотис

Природата е създала прекрасно цвете, известно още като "стефанотис" или "мадагаскарски жасмин" и както навява името му, то носи екзотичния дух на родината си - Мадагаскар. Идеално решение е за вътрешна декорация - нежните му бели цветове с издължена форма се допълват с наситено зелените овални листа и създават усещане за елегантност и изящност, придружена с деликатно благоухание. Стефанотисът е катерливо растение и се нуждае от укрепление, за да може да се увива по него, да расте и да изглежда добре. Обикновено се продава с въпросната опора и е подведено по нея - най-често тя е кръгла и създава сферичен облик на жасмина. Може и сами да я направите, като огънете тел в желаната посока или като използвате специализираните градинарски аксесоари, които се предлагат в по-големите супермаркети и търговски вериги. Вирее на закрито, като през лятото се допуска изнасянето му навън, но на място с шарена сянка, където е предпазено от течения и ветрове. В естествената си среда се извисява като лиана, достигаща до 5 м височина, а в саксия се развива най-много до 3 м, като максималният диаметър на саксията  за тези размери е 50 см (опитът показва, че реално в саксия израства до 60 см).

Отглеждане на стаен жасмин

Подходящо местоположение и оптимални температури за стайния жасмин

Стефанотисът обича светлината, а подходящото за него местоположение е това, което е защитено от директните слънчеви лъчи. През есента и студените месеци оптималните температури не бива да падат под 10°, а през пролетта и лятото е хубаво да са около 18-25°. Като стайно растение е препоръчително да му осигурим постоянно място, тъй като не толерира честите премествания, както и прякото излагане на въздуха на отоплителните системи. Подходящи са местата в близост до южен или западен прозорец. Задължително е периодичното проветряване на помещението - жасминът обожава свежия въздух. 

Напояване на стефанотиса

По време на активния сезон стефанотисът се полива при засъхване на горния слой на почвата. Нашата задача е да поддържаме субстрата влажнен, но не и постоянно мокър. Водата задължително трябва да е преварена или престояла - цветето не понася варовита вода. Не допускайте преполиване и не оставяйте вода в чинийката на саксията. Опитните градинари съветват да пулверизираме с вода листната маса - така я оросяваме и повишаваме влажността на средата. През лятото поливките и пулверизирането са винаги сутрин и никога в горещините.

Почвена смес и подхранване

Почвената смес е добре дренирана и е съставена от торф, листовка, пясък, градинска почва. Растението харесва леката киселинност - ето защо горската почва, боровите иглички и кора са отлични добавки, но в умерено количество. Подхранва се веднъж месечно от пролетта до есента с течен тор за цъфтящи растения.

Пресаждане на стефанотиса

Много специалисти споделят, че е наложително пресаждането на растението веднага щом го закупим, тъй като то е засадено в малка транспортна саксия, която възпрепятства развитието на кореновата система. Поначало пресаждането се извършва през пролетта веднъж на две години, като диаметърът на новата саксия трябва да е с 2-4 см по-голям от предходната. Ежегодно можем да подменяме горния слой почва с нова и свежа такава. Подрязва се през април и май с цел насърчаване на разклоненията и намаляване на размерите. Резитбата е до листен възел, т.е. до мястото, където израстват листата. Страничният растеж се съкращава с 7-8 см, а по-късите клонки - с половината им дължина.  

Стайният жасмин цъфти през пролетта и лятото

Цъфтеж и период на почивка

Стайният жасмин цъфти през пролетта и лятото. Закупените в цъфтеж растения в друг период от годината са изкуствено стимулирани с цел привлекателен търговски вид за конкретния повод (или са в крайния си етап на цъфтеж). Така често се заблуждаваме, че стефанотисът е зимно цвете и можем да объркаме представите си за реалния му жизнен цикъл. За да се радваме на неговите красиви цветове, трябва да му отдадем заслужения период на почивка, който започва след прецъфтяване и продължава поне един месец, разгръщайки се в рамките на времетраенето от октомври до февруари. Поливките се ограничават до минимум (почвата не бива да се оставя да засъхне напълно), не се тори и растението се оставя в покой в помещение с по-слаба светлина и хладни температури (около 12°). Събужда се в края на зимата, като постепенно се възобновява поливането и се увеличава осветеността. 

Размножаване на стайния жасмин

Размножава се чрез вкореняване на резници с дължина около 10 см в периода от април до юни. Те се взимат от клонки, които не са цъфтели, като долният разрез е под наклон. Премахват се листата и се оставя само една двойка връхни такива. Задаждат се в кофички в смес от торф и пясък или в специализираните почви за вкореняване и разсади. За успешен процес са необходими топлина (температури около 20°), светлина и поливки при засъхване на почвата. Могат да се поставят в разрязана наполовина прозрачна пластмасова бутилка (напр. от 5 л ), чиито части се съединяват с тиксо и така се създава своебразен парник. Друг вариант е резниците да се поставят в съд с вода, като не докосват дъното му, а нивото на водата обхваща поне един листен възел от резника. Появата на младите коренчета и листенца е белег за сполука и отнема около месец.

Възможни проблеми в отглеждането на стайния жасмин

Опадането на цветните пъпки се дължи на резки температурни разлики или на преместване. Пожълтяването на листата говори за недостиг на елемента желязо и за заболяването хлороза. За справяне със ситуацията се препоръчва употребата на листен тор, богат на желязо и съответно специализан в това направление. Преполиването, виреенето в постоянно мокра и неотцедлива почва, водят до загниване на кореновата система и последващо загиване на растението. Потенциални вредители са листните въшки, в борбата с които има ефект сапунената вода. Сухата среда е  предпоставка за разпространението на неприятели.





Източници на информация:
www.wikipedia.orgwww.giardinaggio.itwww.rhs.org.ukwww.gardenmaking.com

Коментари

  1. Здравейте, от 5 години имам стаен жасмин и до сега не е цъфтял. Торя го, поливам го редовно. В светла стая е. Не знам каква е причината?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможна причина за липса на цъфтеж е засаждането на растението в твърде голяма саксия спрямо неговия размер.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!