Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Козметика с българска маслодайна роза

маслодайна роза, козметика, българска роза, розово масло, розова вода,красивият свят на цветята, роза

Преди време в страниците на моето цветно пространство заслужено намери своето място темата за българската маслодайна роза (Българската маслодайна роза) - национално богатство, което ни прославя по широкия свят и което се отличава с красота, уникален аромат и ползотворни свойства. В нея се запознахме с исторически сведения, характеристика на вида, условия за отглеждане и завършихме с информация за производството на розово масло и вода. Интересен завършек, който поставя началото на настоящата статия! За мен е удоволствие и голямо вълнение да представя на вашето внимание първата по рода си публикация за блога: статия - интервю! В нея ще вземе участие една прекрасна дама, обичаща цветята и посветила ежедневието и мечтите си на козметичната индустрия и по-точно на продуктите, в чиито състав влиза масло или вода от маслодайната роза. И както се казва в повечето телевизионни предавания: "Останете с нас, защото интересното тепърва предстои"!

-Здравейте, бихте ли се представили на читателите на блога?
Казвам се Елеонора Пискова. В личния си профил във Фейсбук съм написала за себе си следното: музикант по Душа, който пише и рисува. Или с други думи – търсеща личност. А иначе по професия съм инженер-химик, специалист по Парфюмерия и Козметика. 

-Аз бих казала, че търсещата личност винаги намира! Разкажете повече за връзката Ви с Розовата долина и родното място?
Всъщност съм родена в Африка – в Алжир. За първи път съм дошла в България на 11 месеца. До 18-ата си година живях в един от най-красивите райони в Родината ни – Розовата долина. И по-специално гр. Казанлък. На това място има за всеки по нещо – богата история  (наблизо се е намирал древният тракийски град Севтополис), културни традиции – ще спомена само имената на Петко Стайнов, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Чудомир. За природата – трудно е да се опише. Трябва да се посети. Най-подходящото време от годината е в края на май / началото на юни, когато полетата около града и региона са обагрени в нежно розово. Тогава цъфти известната по цял свят българска маслодайна роза – Роза Дамасцена. Тук тя е намерила най-подходящите климатични условия за своето развитие. От двете страни Розовата долина е обградена от Стара планина  и Средна гора. Красота!

-Природната красота се вплита с традициите по уникален начин. И в този ред на мисли, участвали ли сте в розобер и/или в процеса по извличане на ценното розово масло? 
С розобера са свързани някои от най-хубавите ми спомени от ученическите години. Преди Демокрацията всички ученици участваха в събирането на селскостопанската реколта. Това бяха т.нар. ученически бригади. Плащаха ни символично, но това си бяха пари, които всеки заработваше сам със собствения си труд. Още си спомням първите обувки, които си купих сама... А иначе брането на рози е един свещен ритуал. Става се по тъмно, още на зазоряване трябва да си на полето. Разполагаш с няколко часа, преди слънцето да е напекло силно. Розите са натежали, свежи и ароматни. Берат се в големи чували, които не тежат – все пак се бере цвета само. След 10-11 часа, когато вече сериозно е напекло, не е подходящо да се бере. Тогава от топлината се е изпарила най-ценната част от етеричното масло, което е силно летливо.

А иначе съм участвала и в процеса на извличане на розовото масло, макар и повече като наблюдател. В 11-ти клас учих в т.нар. "УПК" - това пак е отпреди Демокрацията, май се оказах по-древна, отколкото си мислех :). За тези, които не са били родени тогава – в последната година от училище ни пращаха да учим някакъв занаят. Аз си избрах розите – отидох в паралелка по Етерично-маслени и лекарствени продукти. Нали съм от Казанлък, все пак?! Алтернативата беше да станеш монтьор, продавач, шофьор... такива неща. Та от УПК-то ни водиха в истинска дестилерия – мястото, където се обработват чувалите с розов цвят. Изсипват се в големи казани, пълни с вода. Процесът на извличане на розовото масло се провежда при загряване – не директно, а чрез пара. Следват няколко дообработки, чиято цел е да се получи максимално чисто розово масло с добри показатели. Хубавото розово масло е по-ценно и по-скъпо от златото. Затова някои му казват „течното злато“. 


-И за мен са непознати тези дни отпреди Демокрацията, но е хубаво да ти разкажат за тях! Защо да изберем козметика с българската маслодайна роза?
Ох, и това е една обширна тема. Откъде да започна?! Основните съставки, добивани от Роза Дамасцена, които се използват в козметиката са: розовата вода и розовото масло. Един любопитен факт – 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят. Това обяснява и високата му цена. А Розовата вода е чист 100 % натурален продукт, който се получава като страничен такъв при розоваренето. На практика розовото масло, което е леко, се отделя на повърхостта на водата. Но една малка част от него остава все пак разтворена във водата– между 0.01 и 0.1 %. Т.е. дори когато използвате розова вода, която е доста  по-евтина и достъпна, вие пак се подлагате на ефирното въздействие на съдържащото се в нея розово масло.

-Какво бихте ни споделили за действието на розовата вода и съдържащото се в нея розово масло?
А ето няколко от многостранните действия на розовата вода и съдържащото се в нея розово масло: 
  • Хидратира, освежава и тонизира кожата.
  • Действа дезинфекциращо, антибактериално и антисептично.
  • Поддържа водния баланс на кожата, подобрява кръвообращението и стимулира регенерирането на увредените и застаряващи тъкани.
  • Под формата на студени компреси, розовата вода успокоява подпухналата зона на уморените очи.
  • Нанесена върху косата, розовата вода може да бъде използвана за направата на леки фрикции при суха и изтощена коса.
  • Прилага се при възпалитени процеси, акне, зачервявания на кожата, при езкеми и сърбеж по кожата. Подходяща е за бебешка кожа.
  • В аромотерапията се използва нейното релаксиращо и успокояващо действие. Ободрява духа и хармонизира ума. Има тонизиращ ефект, внася усещане за романтика.
  • Премахва нервното натоварване. Действа като антидепресант и афродизиак.

-Наистина широк спектър на действие. На какво се дължи ползотворното влияние на продуктите с розово масло или вода? 
Когато използвате козметика, в състава на която се съдържат натурални съставки, всяка една от тях допринася за поддържането на добър хидро-липиден баланс на кожата. На първо място – много е важно да се осигури добро почистване на кожата! Чистата кожа е предпоставка за здрава кожа. На второ място – хидратацията. Съставки, които действат овлажняващо, също са изключително важни в състава на козметичния продукт. А ако трябва да отговоря конкретно на въпроса – на целия букет от микроелементи, минерали, витамини. В Природата има всичко, от което се нуждаем за нормалното ни съществуване.

-Колко добре казано! Нетърпелива съм да разбера какви са стъпките по създаването на един козметичен продукт с българска роза?
Това си е цяла наука. Но в основата на всичко стои разбира се любовта и желанието да бъдеш полезен. А иначе – накратко – правят се много проби в лабораторни условия. Тестват се различни съставки, парфюмни композиции. Важен е и избора на подходящ консервант, който да е достатъчно надежден, без да е агресивен и дразнещ кожата. Сега, когато вече сме членове на Европейския съюз, всички продукти, които се произвеждат у нас, трябва да отговарят на европейските изисквания и регламенти за производство на козметични изделия. Когато се пусне нов продукт, режимът е уведомителен – изготвя се документация, прави се оценка на безопасност от оторизиран оценител, който е медицинско лице със знания по дерматология и всичко това се изпраща по електронен път до електронния портал в Брюксел – CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) – Европейският портал за козметични продуки. Така няма и не би трябвало да има разлика между козметичен продукт, произведен в България, Германия или която и да било друга европейска страна.

-Важно е качеството да покрива всички изискуеми стандарти! С какви други полезни растения е подходящо да се комбинира розата?
Розата би могла да се комбинира почти с всяка друга съставка от натурален произход. Аз лично предпочитам използването на т.нар. "базисни масла" – като маслото от пшенични зародиши, маслото от гроздови семена, маслото от жожоба и др., които, без да притежават силен аромат, придават мекота и подхранват кожата.

-Всички сме виждали групи туристи, които се струпват около магазини, в които се продават продукти с българска роза, а в последните години се отбелязва и значителен скок в онлайн поръчките. Какви впечатления оставят маслодайната роза и продуктите с нейно участие у чужденците? 
Чужденците са „луди“ по нашата маслодайна роза, както и по всички продукти, в които тя присъства. Това е най-предпочитаният сувенир и подарък, който те отнасят в страните си за спомен от България. 

-А у българите? Научихме ли се да ценим родното?
Не бих казала. Дори си мисля, че е заложено в народопсихологията ни да подценяваме това, което правим и да възхваляваме чуждото. Да робуваме на рекламирани чуждестранни стоки. Склонни сме да плащаме в пъти повече за т.нар. „маркови“ стоки. И далече не само в козметиката. 


-Храни с роза - как звучи?
Сладко от роза – чудесно средство против запек! Трябва да се консумира с мярка. 

-Споделете рецепта, която всеки може да приготви у дома?
Аз си правя често чай от роза. Не е никаква философия - 4-5 изсушени рози се слагат да поврат във вода (по-скоро се попарват) и се оставят да си пуснат аромата. Пия го без подсладител – има мек и приятен вкус. И отново – да се внимава с пристрастяването – действа разхлабващо.

-Само маслодайната роза ли е подходяща за консумация?
Не виждам причина да не може да се използват и декоративни рози – особено по-ароматните. Разбира се, при условие, че не са третирани с много химикали.

-Разбрах, че имате вече собствена серия продукти – бихте ли разказали за нея?
Да. Появи се тази година, малко неочаквано и за мен самата. Въпреки, че съм участвала в създаването на десетки български козметични продукти и имам над 20 годишен професионален опит, първите ми собствени продукти се „родиха“ в момент на криза. Отдавна исках да пусна моя марка, но все отлагах. После дойде коронавирусът, който промени живота на всички ни. Хората около мен започнаха да ползват т.нар дезинфектанти и се започнаха оплакванията. Съдържат много спирт за дезинфекция?! Чудесно, но спиртът също така причинява изсушаване на кожата и предизвиква алергии и кожни реакции. Така реших малко импулсивно и създадох за по-малко от месец серията почистващи спрейове за ръце “STAY SAFE”:
  • Те не са регистрирани като дезинфектанти, но съдържат нужното количество спирт (70 %), което гарантира ефикасното почистване на ръцете.
  • В състава им е включен един чудесен хидатиращ и подхранващ агент – глицерин – при това в доста висока концентрация. Така колкото по-често използвате вашия спрей,  толкова по-меки стават ръцете ви, без да има неприятно лепнене.
  • И не на последно място – направихме 2 варианта на почистващите спрейове: за любителите на розата (с натурална розова вода), за всички останали – с етерично масло от лавандула (още една прекрасна българска суровина).
  • Спрейовете са в супер удобна и практична малка опаковка от 30 мл с микро-спрей помпа. Но пуснахме и пълнители – по 200 мл – за да можете да се радвате дълго време на любимия си продукт!

-Къде можем да намерим и съответно закупим продукти с маслодайната роза?
Почти във всеки магазин, в който се продава козметика. Има вече и много он-лайн магазини. Ако ми позволите ще посоча нашият електронен магазин: www.eshop.doreliacosmetics.eu – в него продаваме разнообразни козметични и здравословни продукти от избрани български производители. Мотото ни е: „Продукти, заредени с красота и здраве.“ 

-Какви са новите ви цели в популизирането на българската роза?
Мечтая си да продавам козметика с българска роза по цял свят!

-Каква серия продукти мечтаете да сътворите?
Козметика, която да въздейства на всички сетива, включително на Духа!


Искрено пожелавам отговорите на последните два въпроси скоро да се превърнат в реалност! Успех в начинанията Ви и Благодаря за чудесното интервю, превърнало се в творчески разказ!

маслодайна роза, козметика, българска роза, розово масло, розова вода,красивият свят на цветята, роза

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!