Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Азалия

Азалиите са част от семейството на рододендроните

Азалиите са богато цъфтящи храсти, които произхождат от азиатските земи (Япония и Китай) и се славят с капризен характер, но ако научите и разпознаете изискванията им, ще се радвате дълго време на обаятелния им цъфтеж. В подходяща среда те са устойчиви и с продължителност на живота 100 години - ето защо често се използват и за бонсай. Към положителните качества прибавяме и способността им да пречистват въздуха от вредните вещества. 

Какво е общото и различното между азалията и рододендрона?

Азалиите съставляват забележителна част от семейството на рододендроните или казано накратко - всички азалии са рододендрони, но не всички рододендрони са азалии. Често двете растения биват утъждествявани, но реално погледнато азалиите са по-малки по размери и по цветове в сравнение с рододендронитe и притежават по-фини и дребни листа. Тичинките на азалията са по-малобройни от тези на рододендрона, а цветовете ѝ разцъфтяват на върховете на стъблата, докато тези на рододендрона са събрани в съцветия.

Преобладаващото мнение е, че цъфтежът на азалиите предшества този на рододендроните, който се нуждае от своя страна от по-високи температури, каквито са в края на пролетта. Тъй като азалията се отглежда и като стайно растение, тя може да има повторен цъфтеж през зимата, докато при рододендрона това не е възможно. Рододендроните са вечнозелени, докато азалиите могат да са и листопадни.

азалия, рододендрон, градинска азалия, отглеждане на азалия в саксия, видове азалия, почва за азалия,

Цветето азалия и неговата символика

Изящната азалия е символ на надеждата, женствеността и нежността, като различните цветове, в които тя разцъфтява, носят индивидуално послание - бялата символизира чистотата, сдържаността и уважението, червената и тъмнорозовата олицетворяват романтиката и страстта, лилавата изразява радостта, а жълтата се утъждествява с приятелството.

Видове азалия

Вечнозелената японска азалия е подходяща за отглеждане в саксия

Съществуват две основни разновидности азалии - вечнозелени и листопадни. Вечнозелените са известни още под името "японски азалии" -  те растат бавно, като максималната височина, която могат да достигнат е около 90 см и то след 10-тата година. Определят се още като нискорастящи  и са удачни за отглеждане в саксия. Техните листа през есента е възможно да се оцветят в характерните жълтеникави багри, част от тях може да опадне, но здравите растения не губят изцяло листната си маса. Силно чувствителни са към измръзване.

Листопадните азалии са студоустойчиви и могат да се отглеждат в градината

Втората група е на листопадните азалии, които също могат да бъдат японски - те са високорастящи (достигат размери над 1,50 м височина) и губят листата си в края на лятото. Студоустойчиви са и се отглеждат целогодишно в градината. Счита се, че издържат на температури до -23°. Цветовете им са силно ароматни, а листата са по-твърди на допир и по-заострени по форма.

Странджанска зеленика

Знаете ли, че на територията на България в естествената си среда вирее древен вид рододендрон, който се среща единствено в нашата Странджа планина и в руската планинска верига Кавказ? Това е странджанската зеленика , която притежава внушителни и едри розово-лилави цветове, които разгръщат цялата си прелест през май и юни. 

За какво да внимаваме, когато купуваме азалия и на какви цени можем да я открием?

Винаги избирайте свежи и добре оформени растения с малко цветове и много пъпки - това е гаранция, че при правилни грижи цъфтежът ще бъде продължителен във времето. Хубаво е пъпките да са леко отворени, така че да се вижда цветът им. Листата трябва да са с наситена оцветеност и да не са завити. Почвата при допир е добре да е леко влажна, а не напълно суха и отделена от крайщата на саксията. Следете за наличие на вредители, заболявания и други увреждания. Не подминавайте двуцветните видове, защото те се отличават със своята завладяваща атрактивност. Цените варират в рамките на 5-8 лв. за разсади и 10-20лв. за големи растения.

Азалията е киселолюбиво растение

Отглеждане на азалия в саксия

Подходящо местоположение, температури и напояване

Най-подходящото местоположение за азалията е слънчевото, но с шарена сянка в следобедните часове. Тя ще се чувства най-добре там, където ще получава всеки ден минимум 4 часа непряка слънчева светлина. Оптималните температури са около 20°, а минималните такива са 7°. През топлите сезони азалията може да вирее навън, даже е препоръчително да се изнесе на полусенчесто място. 

Напояването е редовно, като основната му цел е да поддържа средата влажна, но не и постоянно мокра. Препоръчва се поливане с неваровита вода (преварена вода) със стайна температура при засъхване на горния слой на почвата, тъй като азалиите не харесват варовика. По време на цъфтеж поливките са умерени и ежедневни. Избягвайте двете крайности - сушата и преполиването.

Коя е точната почва за азалиите?

Правилно подбраната почва е обещание за положителни резултати - за азалиите тя е кисела (pH 5-6), добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Удачни за употреба са готовите субстрати за киселолюбиви растения, като магнолии, рододендрони, камелии, гардении. Тяхното съдържание е на основата на няколко вида торф, торфен мъх, глина и др. Чудесна добавка са боровите иглички и горската почва. 

Подхранване на азалията с торове за киселолюбиви растения

Подхранва се по време на цъфтеж на всеки две седмици с течни торове за киселолюбиви растения. Ако е засадена в силно плодородна и свежа почва, торенето се намалява. Бъдете внимателни, тъй като азалиите са чувствителни към преторяване и лесно могат да бъдат унищожени с предозиране или твърде често подсилване. Специалистите препоръчват азотното торене да не се прилага след юни месец, тъй като новият растеж ще бъде изложен на риск от увреждане през зимата. Фосфорът е необходим за образуването на цветните пъпки и цъфтежа. Проучване доказва, че балансираното подхранване прави азалиите по-устойчиви към измръзване.

Кога и как да пресадим и да подрежем азалията?

Азалията се пресажда рядко - ясен сигнал за действие са корените, които се показват през отворите по дъното на саксията. Те ни подсказват, че пространство е тясно и растението се нуждае от по-голяма саксия (с 2,5 см до 5 см по-голям диаметър) и нова почва. Важна особеност е, че азалиите не се засаждат на голяма дълбочина и в широки саксии. Подходящият момент за това е винаги след приключване на цъфтежа.

Именно тогава се прави и резитбата - леко подрязване с цел оформяне и насърчаване на растежа и разклоняването. Прилага се пензиране на младия растеж - прищипват се само връхните части (на 10 см от върховете). По-късната резитба ще окаже неблагоприятен ефект върху цъфтежа, тъй като цветните пъпки за следващия сезон се залагат малко след прецъфтяване на настоящите. Премахват се изсъхналите и увредени клонки.

Азалията цъфти през пролетта

Кога цъфти азалията?

Азалията цъфти в края на зимата и през пролетта, като цветовете ѝ се задържат за около 2 седмици.  За да удължите този период оставете растението в светло помещение със свеж въздух, което се проветрява често. Възможен е повторен цъфтеж. След прецъфтяване азалията навлиза в период на покой, който трае около 2 месеца - премества се на хладно място с намалена осветеност и се полива по-нарядко и по малко. Цветните пъпки за следващия сезон се залагат в средата или края на лятото.

Какви грижи трябва да положим за азалията през зимата?

С настъпването на есента се прибира у дома и се съхранява в помещение с температури 10-15°. Идеалното местенце през зимата е в близост до южен прозорец, докато за периода от април до септември е подходящо източното изложение. Не излагайте растението в пряк контакт с въздушните струи на отоплителните системи и не го оставяйте в близост до такива уреди. В противен случай вероятността от опадане на листата и цялостно изсъхване се увеличава многократно. Запомнете, че един от най-големите врагове на азалията е сухата среда и въздух.

Как да размножим нашата азалия?

Размножава се най-лесно през лятото (юли месец) чрез вкореняване на резници. Резниците се взимат рано сутрин (тогава са напълно хидратирани) от връхните части на здраво и добре развито майчино растение и са с дължина около 10 см. За предпочитане са зелените стъбла, които са започнали леко да се вдървеняват. Премахват се долните им листа и се оставя само една двойка от горните такива. Засаждат се в малки саксийки в торф и се поставят в разрязана на две пластмасова бутилка, чиито части се залепват след това и се получава своебразен парник. Поливат се при засъхване на субстрата и се държат на сянка при постоянни температури 18-20°. Вкореняването обикновено отнема минимум 6 седмици, след което младите цветя се пресаждат самостоятелно в саксии с диаметър 8 см. 

Отглеждане на студоустойчива градинска азалия на открито

Както стана вече ясно листопадните азалии са студоустойчиви и могат да се отглеждат навън през цялата година. Подходящото място за тях в градината е това с шарена сянка и източно изложение. Почвата е пропусклива, дренирана и кисела. Препоръчва се поливане със зелен камък, който регулира така необходимата киселинност на терена. Градинската азалия през зимата оцелява на минусовите градуси и получава необходимото количество вода по естествен път от валежите. Добре е в края на есента да се добави допълнителен слой почва и слама към основата на растението.

Какви са потенциалните проблеми при азалията и как да я спасим от тях?

Пожълтяване на листата и хлороза

Един от най-често случващите се проблеми при азалията е хлорозата - заболяване, което е типично за киселолюбивите растения и което се дължи на липса на желязо и се проявява в пожълтяване на листата. Напояването с варовита вода е една от причината за това поведение. Решението е да започнете да поливате с железен сулфат. Повече за хлорозата можете да научите в статията в Хлороза при цветята - как да се справим с железния дефицит чрез подхранване със зелен камък .

Защо листата на азалията падат и променят цвета си?

Опадането на листата се дължи на твърде суха среда - тя е причина още и за неотварянето на цветните пъпки. Обикновено падат най-напред по-старите листа, докато младите листа придобиват кафяво оцветяване по крайщата. Покафеняването и опадането на листата може сигнализира и за преторяване или преполиване - виреенето в постоянно мокра среда уврежда корените, които не могат да "изпратят" нужното количество вода до листната маса. Потенциални вредители са листните въшки, в борбата с които успешно помага сапунената вода. 

Защо азалията увяхва?

Увяхването на азалията се свързва с нарушаване на някое от изискванията по отглеждане - най-често това е липсата на светлина, промяна на средата и температурата, преполиване или рязко засушаване.

Защо азалията не цъфти?

Азалията отказва да цъфти, когато не е подрязана правилно - в неподходящото време и/или прекалено силно. Ако растението има цветни пъпки, които опадат или не разцъфтяват - причината е в ниски температури или измръзване. Прекаленото торене с азот, преполиването и засушаването също възпрепятстват цъфтежа. Други негативни фактори са липса на подхранване и виреене в неутрална почва (нарушено е изискването за киселинност).



Източници на информация:
www.casaegiardino.itwww.giardinaggio.itwww.wikihow.comwww.saga.co.ukwww.rhododendron.org

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!