Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как ни въздействат цветята?

Цветята ни правят щастливи

Ако търсим истинска благодарност, то несъмнено можем да я получим най-искрено от цветята, които в замяна на малко внимание и грижи, ни даряват щедро със своята вълшебна красота. Те оказват непосредствено влияние върху щастието и имат дългосрочен позитивен ефект върху настроението на човека, учат ни на търпение и да оценяваме малките неща. В защита на това твърдение са провеждани редица проучвания с хора на различна възраст, на които се поднасят цветя - реакцията на всички тях е вълнение, блаженство, изненада и благодарност. Експериментите показват още, че тези творения на природата намаляват симптомите на депресията, тревожността и засилват чувството за удовлетволеност от живота. Освен това те сплотяват и създават съкровена близост между приятели и в семейството - безценно е усещането да подариш или получиш цвете, което е израз на обич, уважение и мил жест. Неслучайно като синоним на щастие в речника можем да открием думата "процъфтяване", а всеки, който обича и отглежда цветя, вече се е убедил, че заедно с растенията и душата му също "цъфти". 

Каква е връзката между цветята и допамина?

Цялото това прекрасно въздействие си има и научно обяснение. Допаминът е химическо сигнално вещество на нервната система (нервотрансмитер), което се свързва пряко с емоциите, очакванията на мозъка за възнаграждение и удовлетворение. Мозъкът възприема цветята като сигнал за награда и изобилие, а самия цъфтеж - като нещо специално, което се очаква да се случи. Всичко, което ни носи удоволствие, води до отделяне на допамин ("хормонът на щастието"), а вследствие на това се понижават кръвното налягане, нивата на стрес, болката и изпитваме спокойствие. Цветята напомнят, че връзките между нас са толкова крехки, колкото и самите тях - за да ги поддържаме здрави, трябва да полагаме и съответните грижи.

Доказано е, че подаравянето на цветя като социален акт подпомага отделянето на още един хормон, свързан с любовта и взаимоотношенията - окситоцин. Високите му нива успокояват организма, като намаляват стреса. Серотонинът е хормон на щастието и доброто настроение. Свързва се с чувството за значимост и гордост, което човек изпитва, когато получава цветя или когато се наслаждава на постигнатите резултати в градината. Счита се, че жените дарени с цвята, запазват усмивката си за поне три дни след това.

Цветята даряват усмивка

Цветята имат способността да пречистват въздуха

Въздухът в затворените пространства може да се освежи, освен чрез редовното проветряване, още и чрез прибавяне на растения към интериора. Цветята преобразуват въглеродния оксид в кислород чрез процеса фотосинеза. Полученото количеството кислород зависи от масата на съответното растение и по-точно от това колко развито е то. Изследване установява, че стайните цветя в дома или офиса повишават работната ефективност и намаляват умората, кашлицата, болките в гърлото и настинките с 30%.

Проучване на НАСА споделя класацията на растенията, които в най-голяма степен прочистват въздуха от вредните вещества - сред тях са спатифилумът (лилията на мира), антуриумът (лилия фламинго), аглаонемата, герберите, стайната хризантема, фикусът, орхидея "Дендробиум" и "Фаленопсис", алоето, бананът и др. Удивително е, че дори формата на цветята променя енергията. Растенията със заострени, тънки и издължени листа (юка, драцена) ускоряват промените, възвръщат жизнеността, но не се препоръчват за хора, склонни към раздразнителност. Цветята, които са без бодли и са с меки, месести и овални листа (красула, каланхое), успокояват и благоприятстват релаксацията. За тези с издължени и овални листа (кливия) се счита, че повишават креативността. 

Цветята пречистват въздуха

Цветотерапията и различното влияние на цветовете

В контекста на настоящата статия разглеждаме цветотерапията като влиянието на различните нюанси на цветята върху човека и като лечебната сила на някои от тях. Цветята повдигат настроението и чрез своите багри. Червеният цвят свят се асоцира с енергията и активността, романтиката, желанието, любовта и страстта. Подобно на него, оранжевото също е активен цвят и стимулира човешката психика, като предава радост и оптимизъм. Жълтият е олицетворение на слънцето и изразява топлина, лъчезарност, радост, приятелство.

Най-изобилният цвят в природата е зеленото - той носи спокойствие и хармония, свързва се със здравето, растежа, късмета и издържливостта. Синьото навява усещане за мир, честност, вяра и симпатия. Кралският цвят е лилавото - носи достойнство, елегантност, екзотичност (тъй като не се среща често в природата), почит и възхита. Бялото се утъждествява с невинноста, чистотата, елегантността и новото начало. Розовото комбинира невинността на бялото и страстта на червеното с усета за женственост - провокира любов и романтика. Каква благодат за нас ще бъде, ако притежаваме градина с цветя във всичките тези багри!

Всеки цвят носи послание

Въздействието на аромата на цветята и силата на ароматерапията

Благоуханието на цветята е част от тяхната запомняща се идентичност. Много често ние забелязваме даденото цвете най-напред по неговия аромат и след това го виждаме и визуално. Ароматът е комплекс от нискомолекулярни съединения, които се разпръскват във въздуха и ако съществуват цветя, които си приличат по форма или по цвят, то не можем да срещнем две растения с напълно еднакъв аромат и това се дължи на въпросните летливи вещества. Той е най-силен, когато цветето е готово за опрашване - добрите насекоми получават ясен знак чрез него. Ароматът въздейства до такава степен върху човешкия мозък, че се обособява дял от алтернативната медицина, наречен "ароматерапия".

В ароматерапията се използват екстракти от различни растения или така известните "етерични масла" с цел подобряване здравословното и общото благосъстояние. Счита се, че те въздействат позитивно върху тялото, душата и ума чрез вдишване на аромата или чрез абсорбацията му от кожата. Подобрява се сънят, редуцира се тревожността и стресът, укрепва се имунната система. Ефект върху настроението имат всички цветя, но с по-силно действие се отличават следните  - розите, жасминът, гарденията,  лилиумът, плумерията, зюмбюлът, момината сълза, тубероза, люляк, фрезия и др. Със сигурност в съзнанието ви изкниква любим парфюм с нотки от някои от изброените цветя.

Цветята и капките на д-р Бах

В този ред на мисли е хубаво да споменем и придобилите широка популярност цветя на д-р Бах - англичанин, който изследва душевните състояния на човека и ги групира в 7 категории (страх, несигурност, липса на интерес към настоящето, самота, свърхчувствителност, умора и прекалена загриженост). Той смята, че даденото заболяване е последица от конфликт между намерението на душата и действието на личността. Тази вътрешна борба води до блокиране на енергията и негативно настроение. Д-р Бах долавя връзката на човека с цветята и на базата на дългогодишни изследвания установява, че определени растения лекуват конкретни състояния. Така създава 38 цветни елексири, чиито състав се основава на равни съотношения на алкохол и вода, съдържаща екстракти от характерни цветя.

В ароматерапията се използват екстракти от различни растения

Кои цветя привличат здраве, щастие, любов и пари?

Ако се колебаете какво растение да изберете, то финалните редове на публикацията ще ви дадат интересни решения. Вярва се, че здравето ще бъде с вас, ако отглеждаде лилиум, здравец, лавандула, камелия. Цветята, които привличат любов, са стайната теменужка (особено розовият цвят), жасминът, спатифилумът, китайската роза (хибискус), орхидея. За късмет, пари и успехи засадете дървото на живота (красула).

Фън Шуй и цветята

Според древното китайско изкуство за хармонизация на енергията - Фън Шуй живите цветя, а не отрязаният цвят в букети, носят най-голяма позитивна енергия и именно с тях е хубаво да декорираме дома си. Орхидеите водят класацията на цветята на Фън Шуй - тяхната символика е свързана с плодовитостта, съвършенството, изящността и невинността. Божурите олицетворяват любовта и брака, а лотосът - душевната възвишеност. Нарцисите пък помагат за постигане на професионални успехи и привличат късмет, като се възприема, че белите нарциси имат по-силно влияние. Хризантемите са един от най-големите източници за хармонизация и баланс, отличават се още и като мощен магнит за щастие. Според българската традиция цветето с най-хубава енергия е мушкатото - индришето и здравецът действат благоприятно върху нервната система, предпазват от болести и неприятности, а обикновеното мушкато пречиства въздуха от вредни вещества и привлича просперитет и любов.





Източници на информация:

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!