Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Лалето - символ на пролетта и най-желаното цвете в света

Лалето цъфти през пролетта

Лалето е едно от най-старо отглежданите многодишни цветя. Неговата история ни отвежда на пътешествие от централните части на Азия през Турция и чак до Холандия, за която растението е емблематично. Как от диворастящо цвете лалето се превръща в елегантна и безценна страст - научете в следващите редове! 


Етимология и символи на лалето

Лалето произхожда от Османската империя - Турция

В наши дни Холандия е най-големият производител на лалета, като данни за последните години разкриват, че тя произвежда около 2 милиона луковици годишно. Но родината на лалето не е на тази територия, както мнизина си мислят.

Редица източници свидетелстват, че историята на това прекрасно цвете започва още 1000 г. пр. Хр. в Османската империя, където е донесено вероятно от Хималайте. Наименование за лале - "tulipa" произлиза от турската дума türban, която означава традиционен шал, носен от османците под формата на шапка, увит около главата, като на турски език има същото произношение - "lale".

Най-голяма популярност достига по времето на управлението на султан Ахмет (известно като "Ерата на лалето"), когато лалето присъства като мотив върху килими, платове, монети, банкноти, оръжия, стенописи, керамика, дори и върху керемидите на къщите. То е било цветето на високата класа и знатните родове. През 16-ти век (1500г.) от Турция лалетата са пренесени от посланик на Австро-Унгария в  Холандия, който бил и ботаник.

Манията по лалетата преобръщат икономиката

Мания по лалетата или как цветето преобръща икономиката на една държава

През 17-ти век в Западна Европа настъпва т.нар. "мания по лалетата", която въздейства по впечатляващ начин върху икономиката. Лалетата се предлагали на изключително високи цени, които надвишават в пъти нормалната им себестойност, а след това внезапно те падали. Случвало се дори цената да надвишава десетократно годишните приходи на един занаятчия с образование, тази на една къща или 12 акра земя (пикът е през февруари 1637г.). Тази ситуация е известна като първият икономически балон в историята и е описана подробно в много книги. 

Какво символизира лалето?

Лалето олицетворява перфектната любов. Този символ произлиза от древна легенда за бедния Фархат, който бил влюбен в красивата принцеса Шерин. Той бил предизвикан от краля да премине труднодостъпни планини и да накара поток от чудотворна вода да потече към двореца. Момъкът се справил с тази задача, доказвайки безусловната си обич. В отчаяние от фалшива лоша вест за принцесата, той се хвърлил от върха на планината, а всяка капка негова кръв падала на земята като красиво червено лале. И до днес червеното лале означава любов.

Кога е най-подходящото време за засаждане на луковиците на лалето?

Как да избираме луковиците лале?

Когато купувате лалета, избирайте здрави, твърди, с ненарушена обвивка и без петна луковици. У нас разсадниците, онлайн магазините и големите вериги предлагат пакети луковици в края на лятото и началото на есента. Повечето от тях са със сертификати за качество.

Най-добре е да засадим лалетата през есента

Лалетата се засаждат през есента, в периода от началото на октомври до края на ноември. Важно е това да се направи преди замръзването на земята и установяването на минусовите температури. Много красив декотаривен ефект се получава при позиционирането им на групи и в комбинация с други пролетни цветя, като зюмбюли и нарциси.

Луковицете на лалетата се засаждат през есента

Можем ли да засадим лалетата през пролетта?

Можем да засадим луковиците и през пролетта, от март до края на април. Чудесно решение е да ги комбинираме с кала. Тези лалета би трябвало да имат летен цъфтеж, но това не винаги е гарантирано. Възможно е да се наложи да изчакате една година, за да се любувате на цветовете. Моят съвет е да заложите на есенно засаждане. 

Как и на каква дълбочина се засаждат лалетата в градината?

Лалетата се засаждат на слънчево местоположение в плодородна и добре дренирана почва. Те са едни от първите цветя, които цъфтят през пролетта и могат да се засадят под дървета - тогава те все още не са се разлистили и няма да образуват сянка. Теренът се прекопава и почиства. Отлична добавка е угнилият оборски тор. Луковиците се поставят на дълбочина, равна на 3 х диаметъра на луковицата (около 10 см). Точката на растеж на луковицата винаги трябва да "гледа" нагоре. Разстоянието между луковиците е около 10-15см - така се гарантира по-ефективното изсушаване на почвата и възможността за размножаване. Добавяме почва, изравняваме и поливаме с лейка, която има цедка.

Отглеждане и грижи за лалето

Лалетата изискват съвсем малко грижи, за да ни дарят с елегантния си цъфтеж. Идеалната обстановка за тях е свежа и студена зима в съчетание със сухо и топло лято. През зимата те получават необходимото количество влага чрез дъждовете и снеговете, а през лятото е препоръчително да поливаме при засушаване. Не бива да оставяме луковиците да вирееят в постоянна влага, защото те ще изгният. Лалетата се показват се през март и започват бавно, но славно да растат. Не изискват подхранване - достатъчно е да добавим слой угнил оборски тор през есента.

Лалето лесно се отглежда в градината

Кога цъфти лалето и какво трябва да знаем за неговия цъфтеж?

Лалетата цъфтят през пролетта, когато температурите са все още свежи, а денят започва да наголемява. Светлината е основен фактор за цъфтеж. Счита се, че през този период те образуват детки, които се развиват в рамките на месец. Преобладават видовете с по един цветонос на растение, но съществуват и такива с повече.

За да могат да цъфтят, луковиците се нуждаят от температури под 12º за 12 до 14 седмици (около 3 месеца). Ето защо повечето производители правят т.нар."форсиране" - оставят луковиците на студено, дори във фризер или хладилник за определен период. 

Защо лалетата не цъфтят?

Първата причина, която обуславя липсата на цъфтеж е незрялостта на луковиците. Разделените детки не цъфтят през първата, а понякога и през втората година. При някои хибриди старите луковици не цъфтят, поради тяхната възраст - при тях жизненият цикъл е по-кратък в сравнение с обикновените сортове. Решението е да извадите луковиците, да ги разсадите и да очаквате цъфтеж от младите детки. Друга причина може да е липсата на светлина.

Луковиците на лалето се форсират, като се държат на студено

Какво трябва да направим с лалетата след като прецъфтят?

Не отрязвайте листата и стъблата след прецъфтяване на лалетата

След приключването на цъфтежа не премахвайте листната част. Оставете я да изсъхне по естествен път (обикновено отнема до 6 седмици) и едва тогава можете да почистите изсъхналите листа, които сами опадат. Това е много важно правило, което се отнася за всички луковични и грудкови цветя - надземната част захранва луковицата, доставяйки ѝ хранителни вещества. Тя нараства и се размножава чрез образуването на детки.  

Да изваждаме ли луковиците от градината?

Лалетата са студоустойчиви и многогодишни растения - луковиците им могат да презимуват навън, когато са засадени в градината. Честа практика е хибридите да се отглеждат като едногодишни. Специалистите съветват да изваждаме луковиците винаги след като листната им маса изсъхне, тъй като майчината луковица се развива на дълбочина в почвата и изтласква детките на повръхността. Счита се, че така се нарушава цъфтежът. Луковиците се оставят да изсъхнат и се съхраняват в хартиени пликове на хладно, сухо и проветриво място до есента, когато се засаждат отново. 

Лалетата се размножават чрез разделяне на детки

Размножаване на лалета

Лалетата се размножават чрез деление на луковиците. Това се прави през есента, когато е и периодът на засаждане. Разкопаваме внимателно с помощта на лопатка на разстояние от луковицата. Изваждаме я и разделяме малките луковички (детки) около нея, след което ги засаждаме на разстояние. Професионалистите размножават лалета и чрез семена, но това е дълъг процес, който отнема много време за покълване на семената, образуване и порастване на луковицата.

Засаждане и отглеждане на лалета в саксия

Лалетата могат да се засадят и в саксии, които задължително трябва да имат дупки по дъното и е препоръчително да са овални и по-плоски. Луковиците се засаждат на дълбочина, равна на 3 х големината на луковицата. С линийка можем да премерим диаметъра на луковицата и да проверим дълбочината като я поставим в почвата.

Отглеждане на лале във ваза

Луковицата с разцъфналия се цвят изглежда изключително ефектно, когато е във ваза. Вазата трябва да е висока и тясна. Поставяме на дъното камъчета (декоративни), кубчета лед и една супена лъжица сода бикарбонат. Допълваме с малко количество вода, така че тя да достига до края на луковицата, без да е потопена в нея. Важно условие за цъфтеж е луковицата да бъде форсирана (предварително да е била на студено място).

Видове лалета

Червеното и жълтото лале за традиционните сортове

Усилената работа по хибридизацията му разкрива пред нас изобилие на видове и разцветки, като все още не е постигнат естествено синия му цвят. Съществуват хиляди видове лалета, които официално се класифицират в 15 основни групи, според формата, големината и височината на цвета, както и в зависимост от времето на цъфтеж. Обикновено лалетата са с чашковидна форма, с три венчелистчета и три чашчелистчета, но вече добре познаваме тези, с двойни цветове, ресни и нестандартен облик, приличащи повече на божури, отколкото на лалета. Според височината, на която израстват, лалетата се делят на високостеблени и джуджета. Според периода на цъфтеж биват ранноцъфтящи, средноцъфтящи и късноцъфтящи. Родопското и пиринското лале са защитени от Червената книга на България видове.

Съществува ли черно лале?

Да, макар и реално цветът му да не е истински черен - той е много тъмно винено-лилав. Сортът е известен като "Кралицата на нощта" (Queen of night) и е късноцъфтящ (през май). 

Фестивалът на лалето в Истанбул е през пролетта

Фестивалът на лалето

Празникът на лалетата в Истанбул е през пролетта

Един от най-големите фестивали на лалето се провежда в парк "Емирган" (Emirgan Korusu). В него са засадени алеи с над 120 вида, а броят на растенията доближава 3,5 милиона. Турското знаме също е изобразено с разцъфнали лалета. Други известни локации, посветени на лалетата са: "Гюлхане парк" (Gülhane Park) и площад "Султан Ахмет". На фамозния площад можем да видим най-големия килим от лалета в света - на площ от 1400 кв.м., направен от 700 000 лалета, подредени по цветове според традиционна шарка. Най-подходящото време да посетим Истанбул, за да се полюбуваме на тази красота, са първите две семици на април.

Фестивалът на лалетата в Амстердам

Периодът на цъфтеж на лалетата в Нидерландия е не по-малко впечатляващ. Паркът "Кукенхоф"(Keukenhof) е наричан още "Градината на Европа", заради своите мащаби. Разкрива прекрасни картини от цветя - селекция от над 7 милиона луковици от 800 сорта, които са засадени на ръка. В градината има редица атракции, като обучение по цветарство, работилници за цветни украшения, вятърни мелници, разходка с колело. 





Източници на информация:

www.ideegreen.it, www.almanac.com, www.americanmeadows.com, www.bg.wikipedia.org, www.thespruce.comwww.interestingengineering.comwww.moganddogtravels.comwww.en.wikipedia.orgwww.bg.supermg.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!