Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Коледниче - коледният кактус с празнични цветове

Шлумбергерата е коледния кактус

Всички ние свързваме коледничето с магията и атмосферата на коледните и новогодишни празници, тъй като по това време от годината обикновено то ни дарява с изобилен цъфтеж. В противовес на това усещане неговата същност е далечна от зимния сезон - то е вид тропически кактус, известен по родните си земи като "flor de Maio", защото там цъфти през месец май. Шлумбергерата или казано по нашенски -  коледарчето,  предпазва дома от негативни влияния и зли сили, носи хармония, доброта и щастие. 

Цветето коледниче

Естествената среда на коледничето откриваме в югоизточните части на Бразилия, където израства до големината на храст. В крайбрежните планински местности вирее като епифит (расте върху големите дървета, като ги използва единствено за опора, но не и за хранителен източник) или като литофит (растение, което живее в пукнатините на скалите или върху самите тях). Шлумбергерата винаги избира територии, които се характеризат с топъл и влажен климат, както и с изложение, което е предпазено от жарките слънчеви лъчи.  

Коледният кактус няма нищо общо с класическите кактуси от пустинята. При него  отсъстват бодлите, а листата му са израстващи на дължина стъбълца, които се разчленяват многократно и образуват прешленчета (т.нар. "сегменти"), като на върха на крайните такива се формират цветовете.

Бяло коледниче - най-нежната разновидност на коледния кактус

Сякаш по традиция най-разпространените коледничета цъфтят в цикламено и червено, но белите коледни кактуси имат потенциала да ги изместят от първите позиции, заради атрактивния си и нестандартен вид - те разпръскват нежна изисканост, навяваща чувство за чистота и мислено ни пренасят снежната картина у дома, точно пред горящия огън на запалената камина. Селекционерите създават нови впечатляващи разновидности - освен едноцветните коледничета, които могат да са обагрени и в жълто, оранжево, лилаво или производни на тях нюанси, вече можем да се насладим и на двуцветни и дори трицветни видове. За постигане на впечатляващ ефект, можете да засадите няколко различни цветове в една саксия, като ги комбинирате според личните си предпочитания. 

Бялото коледниче е най-нежната разновидност

В каква почва да засадим коледничето?

Когато си закупите коледен кактус, е препоръчително да го пресадите веднага, тъй като масово тези растения се предлагат в малки транспортни саксии и са под формата на разсади. Размерът на саксията се съобразява с този на цветето, а почвата е лека, дренирана и богата на хранителни вещества. В търговската мрежа можете да откриете готови почвени субстрати за кактуси, които са подходящи и за коледничето. Примерната смес е съставена от торф, пясък, градинска и горска почва (обича леко киселите почви), угнил оборски тор. 

Често някои любители на цветята засаждат коледничето в твърде огромна саксия, която не е съобразена с неговата големина. Вследствие на това се оплакват, че спазвайки всички условия за отглеждане, тяхното цвете стои на едно положение, без да се развива и да дарява така желания цъфтеж. Растението се съсредоточава в образуването на корени, които да изпълнят разполагаемото пространство за сметка на растежа и цъфтежа. 

Коледничето обича леко киселите почви

Отглеждане на коледничето

Подходящо местоположение

Подходящото местоположение за коледния кактус е добре осветеното, а оптималните за него температури са около 20°. Твърде топлото време и директните слънчеви лъчи имат негативно въздействие и могат да са причина за спирането на растежа или отсъствието на цъфтеж. През лятото коледничето може да се отглежда навън, на място с шарена сянка, като с настъпването на есента се прибира у дома.

Шлумбергерата произхожда от тропическите влажни гори и е нормално да изисква влажен климат. Хубаво е да оросяваме растението периодично с чиста вода, за да поддържаме нивата на въздушната влажност, както и да проветряваме по-често. Не обича теченията и топлите струи от отоплителните системи, които изсушават средата.

Напояване на коледничето

Напояването е умерено, като различните сезони се отличават с особен режим. Горният слой на почвата е показателят, който ни помага да разберем кога растението се нуждае от вода. Ако при разравяне, той е сух, това означава, че е време за поливка. Не допускайте двете крайности - от една страна: засушаването, което предизвиква окапване на цветните пъпки и изсъхване, а от друга: преполиването, което води до загниване. Постоянното виреене в мокра и неотцедлива почва е състояние, което създава идеална среда за развитие на гъбични заболявания, които унищожават растението - то придобива вид като след попарване от слана и загива.

Годишната схема за напояване на коледарчето е следната: често поливане (веднъж на 2-3 дни) - когато времето е топло, сухо и слънчево - този период съвпада с пролетта и лятото, когато обикновено отглеждаме коледничето навън и когато то расте и се развива; умерено поливане (веднъж седмично) - при влажен и хладен климат, когато цветето е вътре и по време на цъфтеж; ограничено поливане - през есента, с цел насърчаване на пъпкообразуването. 

Коледничето е растение на късия ден

Подхранване на коледния кактус

Коледничето се подхранва през пролетта и лятото веднъж месечно, като целта е да се стимулира растежа и да се натрупат запаси, които ще са от полза при пъпкобразуването и последващия цъфтеж. Подходящи са течните торове за кактуси, които съдържат азот, фосфор и калий. Като епифитно растение, то се нуждае и от известни количества магнезий. Можете да използвате натуралните средства за обогатяване на почвата, сред които отлично въздействие оказва захарта (поръсете почвата в саксията с 1 с.л. захар и полейте, за да се разтвори). Прекратете торенето в края на лятото, тъй като ако продължите след това, продукцията на цветовете ще пострада. През зимата няма нужда от подхранване, тъй като цветето не е в период на растеж. 

Пресаждане и подрязване на коледничето

Пресажда се веднъж на 3 години, като подходящото време за това са месеците между февруари и април - т.е. след прецъфтяването. Опитните цветари съветват да добавяме допълнителен слой почва всяка година, без да пресаждаме. Не забравяйте, че размерът на саксията е от значение за развитието на коледарчето и неговия цъфтеж. 

Коледничетата се подрязват на следващият месец след прецъфтяването, като основната цел е разклоняване на растенията, намаляване на дължината им и в същото време насърчаване новия растеж и образуване на цветните пъпки. Удачни за подрязване са само възрастните коледарчета, които са развили добра и издължена листна маса. Младите и нововкоренени цветя не се подрязват. Премахват се крайните сегменти, като се отстраняват заедно две или най-много три прешленчета. Една по-сериозна резитба би довела до нарушаване на пъпкообразуването и последващия цъфтеж, като понякога това е и причина за отсъствието на такъв.  

Цъфтежът на коледничето зависи от светлината

Как да накараме коледничето да разцъфти с богат цъфтеж?

Опитните градинари разкриват тайната на успеха за постигането на обилен и обаятелен цъфтеж, а тя се крие в осигуряването на следните фактори още през месец септември, тъй като цветните пъпки се залагат през есента. Коледничето е растение на късия ден, т.е. за да се радваме на цветове, е наложително да гарантираме максимум 12 часа светлина дневно, като оптималните са 9 часа светлина и 15 часа тъмнина на денонощие. Това означава, че в помещението, където се намира коледарчето, не е препоръчително да се пуска изкуствена светлина в часовете между 18,00 ч и 5,30 ч на другата сутрин. Ако това състояние не може да се постигне, т.е. не разполагате с такава стая, то можете да оставите саксията зад други саксии или зад мебели, където тя ще достигне в минимално количество в този часови диапазон.

Средата трябва да бъде с хладни температури (около 15°), а напояването от месец октомври до появата на цъфтежа е намалено до веднъж в месеца. При появата на цветните пъпки то се възобновява и се прилага един път седмично. Към тези условия добавяме и изискването местоположението на саксията да не бъде променяно след като цветните пъпки са започнали да се образуват. Цъфтежът продължава до януари - февруари, като се счита, че всеки цвят се задържа за около седмица. След пълното прецъфтяване настъпва период на почивка.  

Как успешно да размножим коледничето?

Сегментите, които сте премахнали при подрязването могат да се използват за размножаване, като важна особеност е резникът да притежава поне две прешленчета. Някои специалисти съветват да го оставим върху салфетка или хартия за минимум 2 часа до 1 ден, за да изсъхне. След това пред нас се откриват две възможности - вкореняване на резниците във вода или вкореняването им почва, като и двата методи се възприемат за успешни и дават положителни резултати. Коренчетата се появяват обикновено след 2-3 седмици, а нововкоренените растения при правилно отглеждане и подходяща среда цъфтят още през същатата година. 

Вкореняване на коледниче в почва

Лично аз съм пробвала многократно размножаването на коледничета чрез вкореняване на резници в почва и потвърждавам, че то е с висока степен на успеваемост. Подготвеният резник засадете в малка саксийка или пластмасова чашка в пясък или в готов субстрат за вкореняване, така че поне един сегмент от резника да е под почвеното равнище. Уплътнете добре почвата около основата и полейте с вода. Засадените резници се държат на светло и топло място, като се избягват директните слънчеви лъчи и се поливат при засъхване. Скоро ще забележите появата на нови сегментчета, които загатват наличието на корени. Не избързвайте с пресаждането.

Вкореняване на коледниче във вода

Другият често практикуван метод за размножаване е вкореняването на резници във вода. Резникът се поставя в чашка, напълнена до половината с вода. Изчаква се известно време до образуването на повече коренчета и се засажда в саксия. Някои цветари прокарват клечка за зъби през средата на резника и по този начин му създават опора, чрез която той се задържа за горната част на чашата. Така само част от неговата повръхност се установява във водата и се намаляват рисковете от загниване.

Коледничето се размножава чрез сегменти

Потенциални проблеми в отглеждането на коледничето

Защо омекват листата (сегментите) на коледничето?

Загниване може да се предизвика както на корените, така и на стъблата, като причината за това е наличието на прекалено влажна среда (преполиване, недренирана почва). Засегнатите сегменти сигнализират за проблема с явни белези - стъблата придобиват червено или кафеникаво оцветяване, неприветлив вид и омекват - първоначално се уврежнат тези около основата, а след това и останалите. За да не загубите растението, се препоръчва да отрежете здрави резници от него и да ги заложите за вкореняване.

Подобно червеникаво оцветяване е характерно още и при излагане на цветето на директни слънчеви слъчи, които причиняват изгаряне.  Ако сте установили проблема навреме, то има шанс за спасение - пресадете коледничето в нова почвена смес, като третирате увредените части с фунгицид, след което строго намалете поливането. Като естествен фунгицид можете да използвате канелата. Коледарчето не е атрактивно за сериозно нашествие от страна на вредители. 

Защо окапват цветните пъпки на коледния кактус?

Преместването е основната причина за окапване на цветните пъпки, което се предизвиква още и от преполиване или засушаване. Ако по време на цъфтеж цветовете падат бързо, това означава, че температурата в стаята е прекалено висока или има недостиг на светлина. Други причини за това са: засушаване, пресаждане, промяна на местоположението, торене след лятото, голям размер саксия. 

Основните разлики между коледния кактус и великденчето

Често  коледничето бива  отъждествявано с други две празнични растения, които имат сходни на неговите черти, но те реално са три различни видове. Истинският коледен кактус е "Schlumbergera x buckleyi", докато "Schlumbergera truncatа" е кактусът, който цъфти за Деня на благодарността (празнува се в САЩ през втория понеделник на месец октомври). Както и у нас, така и в много други страни, тези две разновидности се обозначават под общото наименование "коледарче". Разликата помежду им е, че при коледният кактус цъфтежът настъпва месец по-късно.

Откриваме и известни различия по отношение на сегментите на двете растения - при коледничето листата са с меки и заоблени крайща, докато при другият кактус те са назъбени. Освен това, кактусът, който цъфти за Деня на благодарността, израства първоначално на височина, т.е. растежът му е хоризонтален и едва след това придобива висяща форма, докато коледният кактус я притежава още от самото начало. Последният цъфти най-вече в типичните червени и цикламени цветове, докато другият разполага с по-богата палитра от едноцветни и многоцветни такива. 

Коледничето се различава от великденчето

Третото растение, което също бива оприличавано на горепосочените две е великденският кактус, носещ наименованието "Rhipsalidopsis" или "Hatiora gaetneri". Периодът на цъфтеж при великденчето е около Великден (т.е. през пролетта). Най-очевидната разлика е именно във формата на цветовете - при коледничето те са издължени и са с обли, меки крайща, докато при великденчето цветовете приличат на топки с остри венчелистчета и са най-вече в бели, червени и цикламени нюанси.

Листата на великденския кактус са заострени и завършват с така характерните за него влакънца. Независимо от всички различия, има една невероятна прилика, която обединява тези два вида кактуси - те се свързват с едни от най-светлите християнски празници - Коледа и Великден, по време на които допълват светлата празнична атмосфера, като ни даряват с удивителен цъфтеж и красота. 



Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!