Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Свекървиният език епифилум

Епифилумът е тропическо растение

Ако ви кажат, че ще откриете кактуси в тропическите дъждовни гори, трудно бихте повярвали, нали? Но впечатляващото цвете, с което ще се запознаете в настоящата статия е именно такова. Епифилумът или така известният "свекървин език" е кактус - епифит, който произхожда от тропическите влажни гори на Централна и Южна Америка, където в търсене на по-благоприятни условия живее, прикрепяйки се за стволовете и клоните на дърветата. Всички епифити се хранят самостоятелно, като си набавят хранителни вещества и вода от въздуха, тъй като корените им нямат допир до земята. Друга характерна особеност за този вид кактус е, че не притежава характерните бодли, а цветовете му завладяват вниманието още от пръв поглед с внушителните си размери, форми, а някои и с благоуханен аромат. 

Цветето свекървин език

В превод наименованието епифилум означава "цвят по листата" и реално разкрива мястото на цъфтежа. Възприятието за листа е условно, тъй като свекървиният език не притежава такива - цветовете разцъфтяват директно върху стъблата, като често тези понятия се утъждествяват. Те са гладки и равни, а дължината им при възрастните екземпляри достига до 80 см. Здравият епифилум е с наситено зелени стъбла, с тънки червени нишки по крайщата. Младите стъбла израстват от основата, но могат да се появят и като продължение на старите такива. 

Видове епифилум

Цветовете са изключително красиви и атрактивни. Най-разпространени у нас са червеният и розовият свекървин език, като можем да се насладим и на по-рядко срещаните жълти, кремави или двуцветни разновидности. Белият епифилум е познат още като "кралицата на нощта", тъй като цъфти през тъмната част от денонощието в ефектни и ароматни бели цветове.

Отглеждане на епифилум

Епифилумът обича слънцето

Естествената среда на това многогодишно растение му осигурява топлина, влажност и най-важното - защита от директните слънчеви лъчи чрез клоните и листата на тропическите дървета. За нашия климат са подходящи светлите местоположения, на които не попада директна светлина и които са предпазени от ветрове и течения. Оптималните температурите са около 24º. През лятото епифилумът се отглежда навън, на място със следобедна сянка, а с настъпването на есента се прибира у дома, където в хладно помещение (с температури 10º -13º и с намалена осветеност) и в покой прекарва зимата. През студените месеци поливането се ограничава, а подхранване не се осъществява. Комбинацията от студ и поливане води до сигурно унищожаване на растението. Късите зимни дни ще насърчат образуването на цветни пъпки и ще ''изстрелят" цъфтежа през следващата година. 

Епифилумът се полива редовно

Напояването е редовно, като се избягват двете крайности - засушаването и преполиването и се взима под внимание фактът, че растението складира водни ресурси в стъблата си. Представете си една обикновена домакинска гъба, която е намокрена добре. Когато не е изстискана, тя абсорбира водата и я задържа, а когато е изцедена - тя остава влажна, но не и накисната с вода. Това е един чудесен пример, който обяснява значението на умереното поливане и на дренажа. Сушата уврежда кореновата система, а водата в излишък причинява загниване. Епифилумът се полива при засъхване на горния слой почва, а когато се формират цветните пъпки (началото на пролетта), поливките се увеличават. През лятото е хубаво да пулверизирате епифилума с вода - така в горещите дни ще повишите нивата на въздушната влажност.

Почвената смес за епифилум е леко кисела

Почвата е добре дренирана, леко кисела и е богатата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска и горска почва, листовка, добре угнил оборски тор, пясък. Подходящи са субстратите за кактуси, които се продават в търговската мрежа и включват в съдържанието си добавки като кокосов торф, вулканичен камък и торфен мъх. Удачно е да засадим епифилума в широка, средно голяма и плитка саксия - корените му не се развиват на особена дълбочина. Размерът на саксията оказва влияние върху цъфтежа - ако е огромна, растението ще вложи силите си във формирането на корени, вместо те да се концентрират върху цветовете. Свекървиният език може да се засади и във висяща саксия - това е чудесен вариант за създаване на прекрасен каскаден декоративен ефект.

Епифилумът се подхранва с торове за кактуси

Подхранва се
 от март до септември, веднъж на 10 дни по време на цъфтеж, а през останалото време за този период можем да торим един път в месеца. Опитните градинари съветват за обилен цъфтеж да започнете с подхранването още през месец февруари. Използват се торове за цъфтящи растения и за кактуси.

Прекалено дългите стъбла се подрязват, като от мястото на разреза стартира новият растеж. След резитбата поливането се намалява, тъй като и самите нужди  на растението от вода също се ограничават вследствие на редуцирането на обема му. Пресажда се веднъж на две години през пролетта и никога по време на цъфтеж. Новата саксия трябва да бъде един размер по-голяма в сравнение със старата. Епифилумът е устойчив към заболявания и вредители. Пожълтяването на листата и появата на петна по тях сигнализират, че растението получава твърде много светлина. Преполиването води до загниване на кореновата система, като белег за това е покафеняването на стъблата. В по-редки случаи свекървиният език може да бъде нападнат от щитоносни въшки и акарии. 

Размножаване на свекървин език

Епифилумът се размножава чрез вкореняване на резници

Размножаване се чрез вкореняване на резници в почва през пролетта и лятото. Резниците при епифилума представляват сегментите на стъблата и за постигането на успешни резултати, сегментът, който ще подлежи на вкореняване трябва да бъде с дължина около 10см.  Той се взима от здраво и добре развито майчино растение. Оставяме резниците за няколко дни да засъхнат и след това ги засаждаме в малки саксийки в пясък и торф. Поливаме ги добре и ги държим на сянка. Въздържайте се от чести последващи поливки, защото има вероятност от загниване - ако това се случи, извадете пострадалия резник от почвата, отрежете изгнилата част и отново го засадете. Оптималните температури за вкореняване са 18º- 24º, като процесът отнема 6 седмици.

Цъфтеж на епифилума

Красивите цветове ще ви радват от пролетта до есента, като дълготрайността им в горещото време е около 2 дни, а ако е по-хладно ще се задържат и повече. Ако цветните пъпки окапват, то причините можем да открием основно в няколко направления - или растението произвежда повече цветни пъпки, отколкото може да издържи и захрани (според възрастта и големината), или има проблем в средата на развитие (например, твърде много топлина), или е преместено по време на пъпкообразуване. Ако желаете да запазите цвета за по-дълго време или пък да го използвате за специален повод, ще се наложи да го откъснете и да го затворите в буркан, който да оставите в хладилника - така той ще остане свеж поне за около месец. Странна идея, на все пак обещава задоволителен резултат!


Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!