Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Хибискус - китайска роза

Китайската роза се отглежда в саксия

Китайският хибискус, известен още като "китайска роза" (H.rosa-sinensis) е невероятно тропическо растение, което всеки любител на цветята трябва да притежава. Както подсказва името ѝ, тя произхожда от Китай и в естествената си среда може да достигне внушителните 10 метра височина. У нас я отглеждаме като саксийно цвете и през лятото се радваме на нейните чудесни цветове, които превръщат всяко пространство в екзотичен рай.  

Символика, енергия и приложение на китайския хибискус

Китайската роза е националното цвете на Малайзия и на местен език се нарича "bunga raya". Тя символизира женствеността, вътрешната красота, страстта и романтичното привличане. Жителите на Хавайските острови посрещат своите гости именно с това растение, като с него те казват "добре дошли" и демонстрират приятелско отношение. В Индия вярват, че хибискусите имат способността да свързват хората с божественото, а в Китай ги използват за лечение. 

От цветовете на китайската роза ли се приготвя чай каркаде?

Мнозина смятат, че известният чай каркаде се приготвя от цветовете на китайската роза, но това не е така. Чаят каркаде се прави от цветовете на Hibiscus sabdariffa или така наречената "суданска роза" или "хибискус каркаде" -  това е хибискус, който цъфти в бели, бледожълти или бледорозови цветове с червено оцветяване в средата. Цветовете заедно с узрелите плодове се сушат за напитки. Суданската роза е суровина за производството освен на билкови чайове, още на козметика, влакна, оцветители.

Чаят каркаде се прави от хибискус

Засаждане на китайската роза

Засадете китайската роза в плодородна почва

Осигурете дренирана, лека и хранителна почва. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, торф, пясък, угнил оборски тор. Китайската роза се подхранва веднъж месечно през активния период (от пролетта до есента), като личният ми опит показва, че засаденото в плодородна почва растение може да дари нестихващ цъфтеж и без допълнително торене. Отлична добавка е горската почва, защото внася лека киселинност в субстрата, която цветето обожава. 

Подходяща саксия за хибискуса

Размерът на саксията винаги се съобразява с големината на растението. Препоръчва се младите хибискуси да се засадят в саксия с поне 25 см диаметър. Корените на отглежданите в саксии хибискуси са чувствителни към високите температури и засушаването през лятото. Добро решение са глинените саксии, но ако не разполагате с такива не използвайте пластмасови в тъмни цветове. Дупките по дъното на саксията и дренажът са задължителни, защото през тях преминава излишното количество вода при поливането. 

Пресаждане на китайската роза

Китайската роза се пресажда през пролетта, а индикацията, която трябва да следваме са корените ѝ - когато те се появат през дупките по дъното на саксията, това е ясен знак, че разполагаемото пространство е изпълнено. Младите цветя се пресаждат всяка година в по-голяма саксия. Големите растения се пресаждат на 2-3 години - можем да използваме същата саксия, като подрежем корените, намалявайки обема им с около 1/3 и добавим свежа почва. Препоръчително е ежегодно да добавяме такава към основата.

Китайската роза се пресажда през пролетта

Отглеждане и грижи за китайска роза

Хибискусът обича влагата

Общото правило за напояване е, че с повишаване на температурите се увеличават и нуждите на растението от вода. През пролетта поливките са умерени, през лятото са чести, а през зимата - ограничени. Не допускайте дълго засушаване, тъй като то води до спиране на растежа и цъфтежа - листата пожълтяват, а цветните пъпки или самите цветове опадат. Другата крайност - преполиването, също е нежелателна, тъй като причинява загниване на корените. Сигурен показател за добро развитие и правилно напояване са многото зелени листа, както и гъстите цветове.

Китайската роза зимува в саксия у дома

Китайската роза обича светлите и топли местоположения, със следобедна сянка. Оптималните температури за нея са около 20-25º. Може да се отглежда през летните месеци навън, като с настъпването на есента се прибира у дома в помещение с умерени температури и светлина. Това е наложително, тъй като тя не e студоустойчива и е силно чувствителна по отношение на измръзване и слани. През зимата тя преминава през период на почивка и ще се чувства чудесно в близост до прозорец с южно изложение. 

Какъв е подходящият тор за китайската роза?

Хибискусът се нуждае най-много от елемента калий, който пренася вода до всяка клетка и отговаря за цъфтежа. В по-малки количества трябва да са фосфорът (в големи дози вреди, не се препоръчват подхранващите торове за бърз цъфтеж, тъй като те съдържат много фосфор) и азотът (при излишък на азот листата изгарят и се появяват тъмни петна по тях).

Китайската роза не е студоустойчива

Подрязването и оформянето на китайската роза осигурява повече цветни пъпки

Китайската роза има нужда от подрязване през пролетта - новият растеж започва от мястото на отрязването, а цветните пъпки се залагат именно там. Винаги се премахват изсъхналите или увредените клони, както и прецъфтелите цветове. Препоръчва се за придобиване на форма на дръвче да се отрязват на най-ниско равнище клоните, които се в близост до центъра на храста, а на най-високо - тези, които са от външната част. Във всички случаи разрезът трябва да е диагонален и да е на 1/2 см над листния възел. Добре е да се режат и заплетените клонки в центъра на растението, за да се подобри аерацията на въздух.

Внимавайте да не прекалите с подрязването - достатъчно е леко оформление, като се избягва премахването на повече от 2/3 от всяко клонче. Хубаво е след подрязване, цветето да се подхрани. Лично аз подрязвам китайските ми рози през есента, тъй като те придобиват високи размери и е затруднено поддържането им на закрито.

Цъфтеж на китайската роза

Китайската роза цъфти от март до октомври, като самите цветове се задържат за около 48 часа. Наблюдавала съм тяхното поведение - сутрин и в по-хладно време те са широко отворени и свежи, а с настъпването на вечерните часове или когато е горещо - те се свиват. Биват кичести и простоцветни.

Как се захваща и размножава китайската роза?

Китайската роза се размножава чрез вкореняване на резници

Размножаването най-успешно се осъществява чрез резници през пролетта или есента. Практиката показва, че младите и зелени резници се вкореняват по-добре във вода - за да предотвратите загниването, добавете таблетка активен въглен. Средно твърдите резници са най-подходящи за вкореняване в почва. Отрежете клонче така че да съдържа поне 3 листни възела (около 15 см) и премахнете от него всички листа, с изключение на връхните.

За да се вкорени, резникът изисква топлина и влажност на въздуха. Затова го засадете в добре напоена почва в малка саксийка или чашка, оплътнете добре почвата около самия резник и го похлупете с буркан. Можете да поставите саксийката в разрязана на две пластмасова бутилка, като съедините частите с тиксо и затворите задължително с капачката. Вкореняването обикновено се постига за около месец.

Китайската роза се захваща от резници

Защо китайската роза не цъфти и какви са възможните вредители и болести при нея?

Защо китайската роза не цъфти и защо ѝ падат пъпките?

Цветните пъпки на хибискуса падат при нарушаване на условията на отглеждане и най-често това е наличие на засушаване или преполиване. Горещините (температури над 35°), преторяването и атаката на листните въшки (които се хранят със соковете на цветоносите) също са фактори, които причиняват идентични последици.

Китайската роза не цъфти поради недостиг на светлина, неправилно време и начин на пресаждане (увреждане на корените) или засаждане в неподходящ размер саксия (твърде голяма или прекалено малка).

Защо пожълтяват листата на китайската роза и защо се свиват?

Три са основните причини за пожълтяване на листата и изсъхване на китайската роза - засушаване, преполиване, заболяване на корените. Когато дълго време растението не е поливано и почвата е суха, корените няма откъде да получават вода. Първата мисъл, която ни хрумва за спасение на цветето, е да го полеем обилно, но това се оказва съвсем неподходящо решение. Крайните части на кореновата система се състоят от много тънки и мънички коренчета, които имат функцията първи да абсорбират водата и при засушаване именно те загиват най-бързо и най-напред. Ако много от тях бъдат унищожени, цветето няма да е способно да поеме много вода. Следователно, трябва да полеете много внимателно и предпазливо, като не допускате почвата да заддържи водата за много дълго време.

Как да спасим преполята китайска роза?

Преполиването представлява бавно удавяне на растението, защото почвата остава много мокра, губи своята въздушност и започва да затваря всички пространства, от които корените черпят кислород. Този проблем може да се реши с пресаждането на растението в нова, добре дренирана и лека почва, като се регулира и напояването. Заболяването на корените е свързано със спиране на нормалното им функциониране.

Как да почистим китайската роза от листни въшки?

Наскоро се сблъсках за пореден път с този проблем - листните въшки. Може би ще ви изненадам, като споделя, че пръскането с инсектициди нямаше желания резултат. Единственото средство, което ми помогна и което горещо препоръчвам - това е сапунената вода. Листните въшки се виждат с просто око и често се позиционират по цветните пъпки, младия растеж и по долната част на листата. Цялото растение се обработва с памук, напоен с вода и няколко капки веро или сапун - задачата отнема време и не е особено приятна, но ефикасна. Периодично изплакваме памука и го зареждаме с нова доза сапун или го сменяме с нов. След като почистим цветето е добре да го пулверизираме със сапунена вода известно време. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.

Сапунената вода униожава листните въшки

Бялата китайска роза е сред най-рядко срещаните хибискуси

Защо формата на цветовете на китайската роза се променят? 

Китайската роза притежава интересна генетика - тя е полиплоидно растение - в нейните клетки има повече от два хомоложни набора от хромозоми. Ефектът от това се изразява в промяна на фенотипа (съвкупността от всички забележими белези) на младото растение в сравнение на майчиното. Така тя става популярна с многото кръстоски на видовете и създаването на нови такива, като често се случва един вид да цъфти с различни форми - понякога с кичести цветове, а друг път - с прости.

Кичести и единични китайски рози

Кичестите китайски рози са известни като "двойни" (на английски: double hibiscus rosa-sinensis) и интересното при тях е, че цветът е оформен сякаш на етажи от завити и на места къдрави венчелистчета. Останалите са "единични" или т.нар. "простоцветни".

Червените кичести хибискуси са най-често срещани, а видът Hibiscus rosa-sinensis "Red Monarch" е най-известен (единични червени видове са: "Red Wave" и "Red Flag"). Бонбонесто розовата кичеста китайска роза е от вида Hibiscus rosa-sinensis "Double Pink" (единични розови: "Tiny Tina" и "Pink frost"). Сортът на кичестата жълта китайска роза е "Peggy Hendri", а на оранжевата: "Double Orange". 

Темата за бялата кичеста китайска роза е неизменна част от емоцията около тях, защото е изключително рядка, но все пак съществува. Намерих информация, че бялата кичеста китайска роза е от видове "Elephant Ear" ("Слонско ухо") и "Marilyn", които са доста труднооткриваеми - толкова, че дори и Google се затруднява да ги покаже. 

Вариегатни китайски рози - с шарени листа

Изключително атрактивни са китайските рози с оцветени в бяло и зелено листа. Сортовете "Cooperi" и "Snow queen"  разцъфтяват в невероятни едноцветни червени цветове. За мен беше новост да науча, че съществува хибискус с едновременно лилаво-червеникави и зелени листа - той цъфти също в червено и е от вида "Red Hot".

Двуцветна китайска роза

Двуцветните хибискуси и тези с преливащи цветове са хит сред колекционерите. Ще спрем вниманието си на някои от тях. Hibiscus rosa-sinensis "Voodoo Queen" е в жълто, оранжево и лилаво, Hibiscus rosa-sinensis "Night Runner" очарова със смесица от лилави, розови и жълти цветове, а кичестата Hibiscus rosa-sinensis "Queen of Dreams" е хибрид с жълто-оранжеви и лилави багри.



Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!