Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Сиамско лале - декоративна куркума

Сиамското лале е декоративна куркума

Всички ние познаваме известната куркума като подправка, която притежава освен чудесни вкусови качества, още и лечебни свойства. Любопитно е, че тя има и висока декоративна стойност, която като че ли все още не е позната на широката аудитория. Ето защо задачата на настоящата статия е да представи декоративната куркума, наричана още Сиамско или Тайландско лале (Curcuma alismatifolia), в светлината ѝ на пленяващо растение, което цъфти в привлекателни и богати цветове най-вече в розово, бяло и лилаво. В следващите редове ще преоткриете елегантната и великолепната страна на тази екзотична красота, която ще ви накара да се влюбите!

Отглеждане на сиамското лале

В България декоративната куркума се отглежда предимно в саксия 

Родом от югоизточните части на Азия и по-точно - Тайланд, по нашите ширини декоративната куркума се отглежда в саксия, като през летните месеци вирее на открито и може да се засади и в градината. Счита се, че в умерения климатичен пояс вирее по-добре като саксийно растение, отколкото като градинско. Опитните градинари споделят, че цветето "полудява", когато вдиша от свежия въздух навън и бива погалено от топлите слънчеви лъчи.

Сиамското лале произхожда от Тайланд

Сиамското лале е грудково растение с високи цветове и не се използва за извличане на подправката куркума

Представлява грудково растение, което израства до 60-70 см. Грудките са със средни размери и не се използват за извличане на подправка. Цветовете по форма наподобяват до известна степен тези на лалетата и могат да изумят с размери от 60 см височина. Отличават се с дълготрайност и наситеност. Лично аз откривам прилики с още едно прекрасно цвете, което е разпространено по българските земи, а именно канната. Листата на куркумата приковават погледите върху себе си -  те са удължени, гладки, заострени в крайщата, в светлозелени багри.

Засаждане и отглеждане на декоративната куркума

Сиамското лале се засажда през пролетта

Най-подходящото време за засаждане е през пролетта. Засаждат се на плитка дълбочина, така че пъпката на растеж да е близко до повръхността. Почвата е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от торф, градинска почва, добре угнил оборски тор и пясък.

Декоративната куркума обожава слънцето, влагата и свежия въздух

Имайки предвид тропическия произход на куркумата, най-удачното местоположение за нея е слънчевото, като се допуска частнична следобедна сянка. Хубаво е да се избягват ветровитите места и теченията. Идеалните температури са между 20° и 35°, като по-ниските от 10° се отразяват неблагоприятно.

Тайландското лале обича влагата и редовното, но умерено напояване. През пролетта и лятото се полива веднъж на 2-3 дни. Всички грудкови растения са чувствителни към преполиването и виреенето в постоянно мокра среда - това състояние води до развитието на така неприятните гъбични заболявания, които причиняват загниване и последващото унищожаване на цветето. Поддържайте висока влажност, като пулверизирате с чиста вода. Куркумата се подхранва два пъти месечно с течни торове за цъфтящи растения, като естествените торове са по-добрият вариант за торене.

В България сиамското лале се отглежда в саксия

Цъфтеж на декоративната куркума и грижи след прецъфтяване

Декоративната куркума цъфти през лятото най-често в бяло или розово

Цъфти в периода от юли до октомври, като след прецъфтяване и последващото пожълтяване и опадане на листната маса, е необходимо да се осигури период на покой. В края на есента се премахват прецъфтелите цветове и изсъхналите стъбла - с увяхването и премахването на надземната част растението се зазимява. С падането на температурите е необходимо да приберете куркумата вкъщи.

Здравата и правилно обгрижвана куркума дарява своя собственик с до 7 цветоноса. От цветовете на куркумата се правят изящни букети, като за удължаване на техния живот специалистите съветват да отрежем под диагонал стъблата, да оставим вазата на светло място и редовно да сменяме водата в нея. Така прекрасният букет ще издържи близо месец. Интересен сорт е Curcuma petiolata, която е известна още като "бижуто на Тайланд" и се отлича с розови и жълти - огнени нюанси.

Сиамското лале цъфти през лятото

През зимата декоративната куркума е в период на почивка

През зимните месеци растението почива - ето защо поливането и светлината са ограничени (напояване веднъж месечно), а подхранване не се прилага. Коренището на куркумата може да прекара този сезон в саксията или да бъде извадено, като се съхранява в хартиен плик, подобно на съхраняването на останалите луковици и грудки. С настъпването на пролетта се поставя началото на новия активен сезон. Напояването се възобновява, а с трайното затопляне на времето коренището се пресажда в нова почвена смес. Куркумата покарва сравнително бързо - обикновено до 3 седмици при температури са над 12° и наличие на светлина. Размножаването се осъществява през пролетта, чрез разделяне на коренището.

Проблеми в отглеждането на сиамското лале

При недостиг на светлина и топлина цъфтежът се забавя, неговата продължителност се скъсява, а самите цветове са бледи. Възможните проблеми при сиамското лале са свързани най-вече със загниването на грудката, а нашествието на вредители е слабо вероятно. 



Източници на информация:  

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!