Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Пустинната роза адениум

Адениумът е сукулент

Пустинната роза (Adenium obesum) е сукулентен храст, който при правилните грижи и условия се превръща в невероятно цъфтящо растение. Слави се с дълготрайна продължителност на живот и може да се използва за бонсай.  По нашите ширини се отглежда като саксийно цвете, което през летните месеци вирее отлично навън, а през зимата се прибира у дома, тъй като ниските температури не оказват благоприятно влияние върху него. Пустинната роза символизира силната любов, която устоява на всички трудности и препятствия.

Отглеждане на адениум

Въпреки че наричаме адениума "пустинна роза", поради това, че произхожда от арабските земи, е по-правилно да се отнасяме към него както с растенията, виреещи във влажните тропически зони (например, хибискусът). За да се развива добре, пустинната роза се нуждае от светлина и топлина, като недостигът им води до удължени стъбла и слаб цъфтеж. Пълното огряване от слънчевите лъчи е най-благоприятно, въпреки че се допуска и отглеждане под частична сянка - счита се, че 6-7 часа директни слънчеви лъчи на ден са достатъчни.

Адениумът не понася студа и вирее на високи температури

Оптималните температури са около 25° (вирее дори и при 48°). Адениумът не понася студа - издържа с леки увреждения на температурите около 4°, но тези под -1° причиняват увреждане. С настъпването на есента се прибира у дома и се приготвя за период на почивка. През зимата се държи в хладно помещение с температури около 10-12° и се полива веднъж месечно, като окапването на листата не бива да ви притеснява, защото то е нормално за този сезон. 

Пустинната роза се отглежда като саксийно цвете

Пустинната роза обича кисела почва

Почвата е добре дренирана и леко кисела (pH около 6). Примерна почвена смес е следната: 50% кокосов торф, 30% едрозърнест пясък, 10% дървени въглища и 10% счукани тухли. Диаметърът на саксията трябва да е малко по-голям от удвоения диаметър на най-дебелата част от стъблото на растението. Не засаждайте адениума на голяма дълбочина. Подхранвайте два пъти месечно през пролетта и веднъж месечно през останалата част от активния период, с течни торове за кактуси. 

Адениумът обича влагата

В топлото и слънчево време корените абсорбират много по-бързо влагата в почвата. Ето защо е важно да се следи нейното състояние, което е сигурен индикатор за нуждата от вода. В горещите дни пустинната роза се полива ежедневно, а в по-хладните и облачни дни напояването се намалява до веднъж на няколко дни. Съществува и мнението, че колкото повече листа има пустинната роза, толкова повече се нуждае от поливане.

Пустинната роза се пресажда рядко

Използвайте мека и престояла вода, със стайна температура. Не позволявайте задържане на вода в почвата, защото това води до загниване на кореновата система - проблем, който можете да избегнете с регулирано поливане и добре дренира почвена смес. Не бива да забравяме, че трайното засъхване на почвата също причинява увреждане на растението. Пустинната роза обича да бъде периодично пулверизирана с вода, като по време на цъфтеж не бива да се пръскат цветовете.

Пустинната роза се пресажда на няколко години и може да се превърне в бонсай

Адениумът расте бавно и не е необходимо да се пресажда всяка година - достатъчно е веднъж на три години за възрастните растения и всяка година за младите такива, като новата саксия трябва да бъде един размер по-голяма от предходната. Пресаждане се извършва през пролетта, когато е и времето за подрязване на двугодишните и по-големи растения - премахват се изсъхналите, тънките и удължените клонки.

Пустинната роза адениум може да се превърне в бонсай

Размножаване на адениум чрез вкореняване на резници

Размножава се най-често чрез вкореняване на връхни резници с дължина около 10-12 см. Оставят се за няколко дни да засъхнат и се засаждат в малки саксии с пясък, а появата на коренчета можем да очакваме до 6 седмици. С цел увеличаване на влажността някои цветари ги покриват с найлонови торбички, които прикрепят с помощта на ластик. Същият ефект се постига и чрез захлупване с буркан. Вкоренените по този метод растения не образуват така характерните дебели стъбла. Адениумът се размножава и чрез присаждане на калеми върху основа (която може да бъде олеандър, например). Опитът показва, че новопоникналите или нововкоренените адениуми не бива да се зазимяват. 

Как да захванем адениум от семена и да отглеждаме успешно разсад?

Семената адемиум се накисват в хладка вода от 1 до 4 часа. Счита се, че така ще се ускори покълването им с около два дни. Не се притеснявайте, ако семена не потъват в съда - те обикновено изплуват на повръхността и се носят свободно по нея. Семената се засяват на дълбочина 4-5 см в почва за сукуленти или такава с кокосови влакна. Можете да използвате пластмасова кутия със съобразен броя на семената размер или чашки, на които задължително по дъното са направени предварително дупки. 

Адениумът се отглежда и от разсад от семена

Най-напред поливаме субстрата и го оставяме да се отцеди. След това поставяме хоризонтално семената, без да ги натискаме и ги покриваме с тънък почвен слой. Поливаме отново, като внимаваме да не извадим семената - на тази стъпка препоръчвам да напръскате почвата с пулверизатор с вода. Отново оставяме излишната вода да се отцеди и покриваме кутията с найлон, за да запазим влажността, която е така нужна за покълването на семената на адениума.

Някой градинари споделят, че покриват кутията със стъклен похлупак за торта, което е практично решение. Пластмасовите кутии за храна са с капак, който лесно се затваря и може да създаде парниковите условия. Независимо коя идея ще адаптирате, семената трябва да се отварят всеки ден, за да влиза свеж въздух (за 10-20 мин.) Ако субстратът се засушава - пулверизирайте леко с вода. 

Много важно условие за успех е семената да са на сенчесто място и да не бъдат излагани на директно слъце. Идеалните температури са 25-35°. При оптимални условия семената покълват от 3 до 5 дни. При по-малко влажност на средата и/или при по-ниски температури, процесът отнема около 10 дни. Щом семената покълнат, можем да ги държим отворени за повече време и впоследние да спрем да ги покриваме. Хубаво е да махнем семенната обвивка, ако не е паднала сама - напръскваме я с вода, за да омекне и я натискаме в долната част, за да се отвори. В следстващите 2-3 месеца растението трябва да се пази от преки слънчеви лъчи, да се поддържа влажно (но не и постоянно мокро) и да е на топло място.  

Защо пустинната роза не цъфти и как да накараме да разцъфти?

Цъфтежът започва през април - май и продължава до септември месец. Самите цветове се задържат до 2 седмици. Честото пресаждане нарушава цъфтежа, тъй като растението се нуждае от период за адаптация и време за изграждане на коренова система, която да изпълни новата саксия. Пресаждането в твърде голяма саксия също е причина за липса на цъфтеж, както и недостъгът на светлина. Неосигуряването на период на почивка и дефицитът на хранителни вещества също водят след себе си идентични последици. Осигурете поне 6 часа дневно светлина и регулирана влажност на почвата (нито суха, нито прекалено и постоянно мокра), за да се радвате на цъфтеж.

Пустинната роза цъфти през пролетта и лятото

Болести и вредители при пустинната роза

Пустинната роза е устойчива по отношение на вредители и заболявания. Най-често се случва загниването на корените и развитието на гъбични заболявания вследствие на излишък на вода и нейното заддържане в почвата. Комбинацията студено време и поливане е пагубна за цветето. Пожълтяването на листата сигнализира за преполиване и липса на подхранване, а тяхното почерняване показва, че температурите са по-ниски от допустимите. Покафеняването на крайщата им пък говори за недостиг на вода или хранителни вещества. 



Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!