Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Розите се подрязват през пролетта или есента

Розите се подрязват през пролетта или есента

Подрязването на розите е основна и задължителна грижа в тяхното отглеждане. Положителното въздействие и значение на резитбата се изразява в оформяне и в стимулиране на цъфтежа. Подрязването позволява на розата да се концентрира в произвеждането на цветни пъпки и съответно в обилен цъфтеж, а не в развитието и удължаването на стъблата. Премахването на старите и изсъхнали стъбла допринася за подобряването на циркулацията на въздуха и предпазва от развитието на болести. 

Техника на подрязване на розите

Подрязването бива силно, умерено или леко, като е пряко свързано със съответния вид роза, силата на растеж и моментното ѝ състояние. Новозасадените рози не се подрязват, а за едногодишните е най-удачно да се приложи лека резитба. Важи правилото, че по-силните растения се режат повече, а по-слабите и млади - по-леко. Винаги режете увредените клонки до здраво място. Прекалено старите стъбла също е препоръчително да се премахват.

Не подрязвайте розите през зимата, когато има ниски температури и сняг. Винаги използвайте добре подострени и чисти инструменти (градински ножици или ножове) - така ще сте сигурни, че няма да нараните растението и няма да го заразите с нежелани заболявания. Предпазете ръцете си, като осигурите градински ръкавици от по-дебел плат.

Леко, умерено или силно подрязване на рози?

Лекото подрязване премахва около 2/3 от обема на растението и води до удължен храст с многобройни, но малки цветове. Силното подрязване означава отстраняване на повече от половината от растението, при което обикновено се отрязват 12-15 см от клонките. Някои цветари прилагат т.нар. "двойно подрязване" - през есента и на следващата пролет подрязват леко розите. 

Най-честият избор на градинарите е извършването на умерената резитба, с която се премахва около 1/3 от храста. Започнете с премахването на всички изсъхнали и загинали леторасли, старите увехнали листа или цветове, оплетените и гъсто намиращи се едни от други филизи, както и дивите издънки (приличащи на шипка). Препоръчва се още и отрязването на младите издънки, които ще познаете по това, че са с дебелина по-малка от тази на молив. Важно е в центъра на храста да няма кръстосани и сгъстени клонки. Точното място за рязане е на няколко милиметра (около 6 мм) от листния възел, под ъгъл от 45 градуса

Подрязване на рози през есента и тяхното зазимяване

Есенното подрязване се прави в края на активния сезон - обикновено това е краят на месец октомври. Лично аз скъсявам прекалено дългите стъбла и леко оформям храстите. Не се препоръчва резитба в студено време - по-добрият вариант е да пропуснете есенното подрязване, ако вече температурите са ниски. 

Есенната резитба на розите се прави в края на октомври

Зазимяване на розите в края на есента

В края на есента добавям към основата на всяка роза оборски тор. Някои градинари използват листовка или слама, а когато розите са засадени в близост до дървета, по естествен начин  те се сдобиват с "есенно одеало", което да ги предпазва през зимата. Розата е студоустойчиво растение и успешно прекарва студените месеци в градина. Целта на това зазимяване е да предпази при евентуални продължителни периоди на минусови температури (опасност се създава при -25° до -30° за повече от седмица). Възможно е надземната част да измръзне и да се увреди, но когато корените са предпазени, растението ще се развие.

Подрязване на розите през пролетта и стимулиране на растежа

Първата ни задача през пролетта е да почистим розите от изсъхналите и увредените от студа листа и клонки - по растението и в неговата основа. Пролетната резитба е основна и се осъществява преди появата и израстването на новите листа - правилният период е февруари - март. Стартирането на листната маса е сигурен белег, че растението се е събудило от зимния си сън. Дори и след този период можете да премахнете изсъхналите стъбла и да придадете форма на вашите храсти, като всяко закъснение се отразява върху развитието и цъфтежа. 

Ако сте подрязали розите през есента, през пролетта е достатъчно само да ги оформите. Ако сте пропуснали есенната резитба, можете да направите по-силно подрязване  - да оставите 20 см клонки от основата. 

Как да стимулираме растежа на розите през пролетта?

През пролетта винаги поливам розите ми с мая. На всеки корен сипвам по 1-2 водни чаши от разтвора. Резултатите са удивителни - растенията се развиват много бързо и скоро даряват внушителен цъфтеж. Поливането с мая е изключително благоприятно за нововкоренените резници. Добра практика е да добавим малко оборски тор, след като сме почистили в основата на храста и след това да подхраним с мая. Повече информация за торенето с мая можете да научите в статията Подхранване на цветята с мая за хляб.

Подрязването на розите през пролетта е основна резитба

Подрязване на розите през лятото след цъфтеж

Основно правило за осигуряване на продължителен цъфтеж е винаги да премахваме прецъфтелите цветове и в това се изразява лятната резитба на розите. Така се стимулира производството на нови цветни пъпки. Отрязването се прави винаги над листен възел или ако прецъфтелите цветове са събрани в снопчета, се отразва цялото снопче отново до листен възел.

Подрязване на рози в саксия

Розата е градинско растение и трудно се отглежда в саксия. Единствено нискорастящите и мини розите биха могли да виреят в такова тясно пространство. При тях резитба е по-лека и се прилага главно през пролетта. Премахва се 1/3 от връхната маса на розата, както и преплетените стъбла. Препоръчва се да полеем саксията с вода ден преди подрязването на розата. В следващото видео нагледно е представен процесът на подрязване на розите :

Подрязване на катерливи и влачести рози

Преобладаващото мнение по отношение резитбата на катерливите рози е - да се оставят да израстнат за няколко години и да "наберат" една добра височина. След това се избира най-здравото стъбло, което ще служи за ориентир и основа. Премахват се всички слаби, преплетени, недоразвити и изсъхнали клонки. Всички разклонения е препоръчително да бъдат оформени с еднаква дължина, която зависи от укреплението, върху което се развива и катери розата. При еднократноцъфтящите катерливи рози се подрязват само върховете, докато при повторноцъфтящите се извършва повторна лека резитба на цветоносните клонки след прецъфтяването на първите цветове.

Катерливите рози се подрязват след третата година

Подрязване на рози Флорибунда

Розите Флорибунда се отличават с обилния си, нестихващ цъфтеж, който образува прекрасни и внушителни букети. Характерно за тях е, че на едно клонче цъфтят многобройни цветове. Те са кръстоска между Чаено-хибридна роза и Роза Полианта и биват засаждани самостоятелно или в групи. В първият случай се оформят според общите правила. Засаждайки този вид рози в групи, ние обикновено се стремим да получим плет или оградка. Ето защо е добре да приложим леко до средно подрязване в зависимост от състоянието на растението, като премахнем увредените, тънките и оплетени леторасли. По време на цъфтеж, отрязването на прецъфтелите цветове благоприятства за по-бързата поява на новите цветни пъпки и съответно продължителния цъфтеж.

Подрязване на английски рози

Характерно за чаено-хибридните рози  е, че цветове се образуват на три реда и цъфтежът е наличен през целия активен сезон, с краткотрайни почивки. Те се отглеждат освен за украса в градината, и за рязан цвят - това също е от значение спрямо резитбата им (във вторият случай се прилага силно подрязване). В зависимост от развитието на растението се оставят по 4 до 8 основни клона, като на силните се оставят повече пъпки, а на слабите - по-малко. Трябва да се има предвид, че първо се образуват високите пъпки, а след това и тези на по-ниските нива.

Английските рози се подрязват през пролетта

Подрязване на мини рози

Миниатюрни рози се отличават се с дребния си размер и малките си цветове. При тях се подрязват вътрешните сгъстени клончета и според размера им се прави резитба над третата пъпка за силните стъбла и над втората пъпка за слабите такива. Подходящи са за отглеждане както в градината, така и в саксии.

Подрязване на щамбови и плачещи рози

Плачещите и щамбовите рози са вид дървовидни рози, които са облагородени и притежават забележитени богати цветове. Характеризират се с високи стъбла, достигащи до 160 см. При плачещите рози или т.нар. "рози фонтан", клонките се спускат грациозно налоду и при тях присадката е от пълзяща роза - това ги отличава от щамбовите.

По информация на български производители на такъв тип рози технологията за създаване на една щамбова роза, са необходими 3 години, като на първата година върху корена на дива шипка се облагородява междинник. Върху междинника през следващата година на височина от 1.00 м до 1.50 м се прави същинската присадка на калем от благородна роза (поначало това са полиантово-хибридни рози, които са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж). Подрязването при тях се прави през пролетта с цел да се премахнат увредените и изсъхнали клонки, както и да се оформи короната.




Източници на информация:  

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!