Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Магнолия

Магнолията живее до 120 години

Магнолията е изящно цвете, което преобразява всяко пространство, превръщайки го в райско кътче от приказките. Каквото и да се каже или напише за нейната красота, ще бъде твърде недостатъчно, за да се опише гледката на богато разцъфналата се магнолия - с изумителната си продължителност на живота между 90 и 120 години, растейки като храст или дърво, тя произвежда ефектни и ароматни цветове в розово, бяло, лилаво, червено, жълто или съвършена смесица между някои от тези багри. Част от видовете са вечнозелени, с бляскави листа, а други са листопадни - както повечето дървета у нас, листата им окапват с настъпването на есента, за да се възродят отново през пролетта.

Как е открито цветето магнолия и на какво е символ?

Магнолията е кръстена на френския ботаник Пиер Маньол, който за първи път я донася в Европа, засаждайки я в собствената си градината в Монпелие (Франция),  а родните ѝ земи ни отвеждат в източните и южните части на Азия и Северна Америка. Заради деликатните си цветове, първоначално е била отглеждана само на закрито, но френските градинари осъзнали, че по този начин вървят срещу природата. Легендата разказва, че те засадили магнолия в центъра на една огромна градина и така тя се превърнала в първото растение за континента с толкова очарователен и богат цъфтеж, което живее на открито повече от 100 години.

Магнолията е градинско растение

Магнолията е едно от най-древните растения

Изумителен е фактът, че тя е едно от най-древните растения на Земята, датиращи съществуването си още преди 100 милиона години и за това свидетелстват многобройните фосили. Доказано е, че нейната поява предшества тази на пчелите. Възхитително е как е успяла да устои във времето и на промените на климата, непроменяйки своята същност и вид - днешната магнолия съответства изцяло на древната.

Какво символизира магнолията?

Неслучайно е символ на стабилността и изяществото, които се запазват през годините, а на много места по света се възприема като олицетворение на дълголетието. Според езика на цветята притежава различни значения в зависимост от нейния цвят - бялата магнолия означава невинност и чистота, розовата - женственост и любов, жълтата - слънце и радост, лилавата - кралско дойстойнство. 

Как, кога и къде да засадим магнолията в градината?

Магнолията може да се засади и отглежда за кратко в саксия

Магнолията не може да вирее в затворено помещение и най-добре се чуства, когато е засадена навън при подходящи условия. Допустимо е нововкоренените растения да бъдат гледани известно време в саксии, след което е наложително да се засадят в градината. Важно е да прецените с какво пространство разполагате и какъв вид магнолия желаете да отглеждате - имайте предвид, че не всички сортове са подходящи за нашия климатичен пояс.

Магнолията се засажда през пролетта

Кога се засажда магнолията в градината за какво да внимаваме при закупуване?

По нашите ширини, както листопадните, така и вечнозелените магнолии е най-добре да бъдат засадени в градината през пролетта, като в първите месеци благоприятно им се отразява редовното торене и напояване. При закупуването на избрания вид, обърнете внимание на размера - препоръчително е той да бъде около 1 м (обикновено с тази големина са растенията на 3 до 5 години) - и на контейнера, в който е засадена фиданката - трябва да е голям и корените да са стабилизирани в едра бала. 

Магнолията се засажда на слънчево местоположение

Магнолията обича слънцето и най-подходящото местоположение за нея е това, което е най-огрявано от слънчевите лъчи, като се допуска и частична сянка. То трябва да е защитено от вятър и течения, с цел да се предпази и удължи цъфтежът. Преценете добре терена, защото тя не обича преместването - кореновата ѝ система е слабо разклонена и при едно пресаждане, тя лесно може да се увреди.

Почистете го от камъчета и плевели, прекопайте го и направете дупка с дълбочина поне два пъти размера на коренището. При засаждане не премахвайте почвата от корените - полейте саксията и извадете цялостно балата. Поставете растението в центъра на дупка, като го държите изправено вертикално. Добавете почвената смес, която е  дренирана и богата на хранителни вещества.

Магнолията обича леко киселата почва

Примерният субстрат е съставен от градинска почва, листовка, пясък, угнил оборски тор, торф - отбична добавка е горската почва, тъй като магнолията обича леко киселата почва  (pH 5 - 6.5). В този ред на мисли можем да добавим и почва за киселолюбиви растения, която се предлага в търговската мрежа (за рододендрони, камелии, гардении). Оплътнете хубаво почвата около основата и полейте обилно. Отгоре може да добавите наситнена кора от иглолистни дървета - мулчът повишава киселинността на почвата, запазва влагата и не позволява израстването на плевели.

Отглеждане на магнолия в градината

Магнолията не е подходяща за отглеждане в саксия

През лятото магнолията се полива обилно

Поливането е редовно, а по време на цъфтеж и в летните горещини се препоръчва и по-обилно напояване, но винаги в сутрешните или вечерни часове. За да избегнете проблеми, свързани със загниване на цветето, почвата задължително трябва да е отцедлива.

Магнолията се подхранва с торове за киселолюбиви растения 

Удачни за подхранване са течните торове за киселолюбиви растения, както и специализираните торове за магнолии, които имат идентично съдържание. Особено удобни са гранулите с бавно освобождаване, които се прилагат по-рядко, тъй като имат по-продължително въздействие. 

Резитба не се препоръчва да се прави, защото най-активните пъпки се образуват по младите клончета. Магнолията може да се размножи чрез вкореняване на резници, но това е труден и продължителен процес - ето защо е по-разумно да закупите вкоренена такава. Издържа на температури до -30° и въпреки това е добре малките растения да бъдат зазимени - корените и основата  се покриват с тор, слама, шума или мулч. 

Магнолията се подхранва с торове с бавно освобождаване

Магнолия грандифлора - типичен представител на вечнозелените магнолии

Специалистите разделят магнолиите на два основни вида - вечнозелени и листопадни, като последните се поделят на цъфтящи преди разлистване и цъфтящи след разлистване. Основната разлика между вечнозелените и листопадните магнолии е, че лиспопадните губят своите листа през зимните месеци, докато вечнозелените - не.

Магнолия грандифлора

Сред най-разпространените за отглеждане вечнозелени магнолии е дървовидната магнолия (Magnolia Grandiflora) или т.нар. "едролистна " магнолия. За нея е характерно, че израства много бавно до 27, 5 м височина, като се превръща в здраво и красиво дърво. Родом от южните части на САЩ, този вид притежава тъмнозелени лъскави листа и ароматни бели цветове, които достигат внушителни размери до 30 см в диаметър. Цъфтежът започва от късна пролет и продължава през лятото, като уханието му напомня лимонови нотки.

Едролистната магнолия е подходяща за отглеждане у нас, като се счита, че издържа успешно и без щети на температури до -18°, а в ботаническата градина в Балчик се намира една от най-старите на Балканите. Смята се, че вечнозелените магнолии предпочитат по-топлия климат, ето защо не е изключено една вечнозелена магнолия да се превърне в листопадна, ако е изложена на по-хладен климат. Пример за такъв вид е Magnolia virginiana.

Магнолия грандифлора е вечнозелена

Лилиевоцветната и суланжовата магнолия - листопадни магнолии, които цъфтят преди разлистване

Лилиевоцветна магнолия

Лилиевоцветната магнолия (Magnolia Liliiflora) достига до 4 м височина, цветовете ѝ са чашковидни, наподобяващи тези на лилията, като отвън са лилави, а отвътре - бели. Цъфти обилно през ранна пролет, преди появата на листната маса. Достоен за внимание е култивираният сорт "Nigra", който се отличава с по-наситени и тъмни багри и произвеждането на вторичен цъфтеж.

Лилиевоцветната магнолия цъфти преди разлистване

Суланжовата магнолия

Суланжовата магнолия (Magnolia soulangeana) е моят фаворит - тя е ранноцъфтящ хибрид, който се развива като храст и може да достигне 3 м височина. Цъфтежът се появява преди разлистването ѝ, а самите цветове са чашковидни и са решени в нюанси на бяло, розово, лилаво. Има наличие на слаб аромат.

Суланжовата магнолия цъфти в бяло и розово

Магнолия Сюзън и звездовидната магнолия са впечатляващи сортове

Магнолия "Сюзън" (Magnolia "Susan") е следващата моя любимка - тя се характеризира с обилен, ароматен и продължителен цъфтеж в розово - пурпурни нюанси, и е подходяща за по-малки градини. Голата магнолия (Magnolia denudatа) достига височина до 6 м, цветовете ѝ са бели, ароматни и с формата на чашка. Звездовидната магнолия (Magnolia stellata) произхожда от Япония и расте на най-малка височина - до 1,5 м. Цъфти през май, а цветовете ѝ са бели с формата на звездички. Цъфтежът е обилен и ароматен. 

Листопадни магнолии, цъфтящи след разлистване

Обратно-яйцевидна магнолия (Magnolia obovata) е дървовиден вид с големи и силно ароматни цветове и широки листа. Чадъровидната магнолия (Magnolia tripetala) се слави с огромни листа, с големина до 60 см в диаметър. Цветовете са бели и също се отличават с внушителни размери. Цъфтежът на жълтата магнолия (Yellow bird) възниква заедно с разлистването на листната маса. 



Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!