Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Какво трябва да знаем за пресаждането на цветята?

Правилното пресаждане гарантира растежа

Пресаждането на цветята е основна и задължителна част от процеса на тяхното отглеждане. Прибягваме към него, когато закупим ново растение, при разсаждане на нововкоренени видове или при силно развити възрастни екземпляри. Правилното му извършване е гаранция за успешен растеж и е ключът за преодоляване на стреса, провокиран от смяната на средата. 

Защо трябва да пресаждаме цветята и по какво да познаем, че те се нуждаят от това?

Случвало ли ви се е да забележите, че в саксията на някое цвете преобладават корените и има оскъдно количество почва? Ако отговорът е да, то тази ситуация е прекрасен пример за острата нужда от вашата намеса. Пресаждането на растенията е наложително поради няколко причини. Колкото и плодородна да е една почва, тя сама по себе си е изчерпаем продукт, който с времето загубва своите качества, количество и структура, въпреки внасянето на хранителни елементи чрез торенето. 

Както всеки човек по пътя на своя физически растеж се нуждае от повече пространство, така и цветята като живи същества изискват същото. Когато те нямат наличен и подходящ терен, за да се развиват, те спират подема си. Видимите белези, които издават за нуждите от пресаждане, са корените, които се показват през дупките по дъното на саксията или на повръхността на почвата, нехарактерното бавно нарастване и честата нужда от напояване (почвата изсъхва по-бързо), пожълтяването и опадането на листата, надземната част на растението е три пъти по-обемна от саксията.

Кога е подходящото време да пресадим цветята - през есента, зимата или пролетта?

Имайки предвид климатичните особености на нашите географски ширини, най-удачното време за пресаждане е през пролетта. Преобладаващото мнение е, че ранната пролет, още преди стартиране на активната фаза на развитие, дава отлични условия да се заемем с тази задача. Някои градинари съветват да пресадим новозакупените цветя веднага щом ги занесем у дома, независимо от сезона. В това указание има логика – растенията, които се предлагат в големите вериги или разсадници, в повечето случаи са засадени в т.нар. „транспортни саксии“, които са малки по размер с цел по-лесното съхраняване и превоз. В такова пространство е практически невъзможно в дългосрочен план кореновата система да се развие и това оказва отрицателно влияние върху растежа. 

Ето защо е хубаво да преместите в по-голяма саксия и свежа почва вашите нови цветя, като вземете под внимание една важна особеност – не го правете през зимата, тъй като тогава температурите са ниски, рискът от измръзване е голям, а вероятността за адаптация е поставена под несигурност. В допълнение на тези негативни обстоятелства прибавяме и факта, че повечето цветя през студените месеци изпадат в етап на почивка. Съвсем намясто идва и уточнението, че в горещите летни дни също не се препоръчва пресаждане поради две главни причини – трудното приспособяване и опасността от увреждане вследствие на дехидратация.  

Повечето цветя се пресаждат през пролетта

Колко често е добре да пресаждаме?

Обикновено по-голямата част от растенията се нуждаят от пресаждане на всеки 12 до 18 месеца – следователно, ежегодно през пролетта е уместно  да им осигурим нова и свежа почва, както и по-голямо пространство. Интервалът на пресаждане е пряко обвързан с конкретния вид, със степента и скоростта на развитие. За някои цветя е достатъчно подменянето на горния слой почва всяка пролет. 

Как да пресадим цветята в саксия и защо е важен добрият дренаж и обеззаразената почва?

Преди да пристъпим към тази крачка, трябва да полеем обилно саксията с вода и да я оставим да се отцеди. Така ще улесним отлепянето на почвата от стените на саксията и ще запазим както нейната цялост, така и здравината на корените. Понякога много лесно се изважда растението и когато не е поливано дълго време, но в такива условия е възможно то реално да е изсъхнало. 

След като вече сме си помогнали чрез овлажняване на почвата, поставяме саксията на равна повръхност, накланяме я настрани, хващаме основното и най-здраво стъбло (в частта, която е най-близка до корена), като с леки и бавни движения разместваме цветето с едната ръка, а с другата придържаме и придърпваме дъното. Затрудненията при изваждане могат да се появят, когато корените са много дълги и оплетени в дупките по дъното на саксията. Прекалено издължените корени се подрязват, а понякога се намалява кореновата система и на широчина. 

Какъв трябва да е размерът на новата саксия?

Размерът на новата саксия трябва да е съобразен с вида и състоянието на растението, като общото правило е нейният диагонал да бъде с от 5 до 8 см по-голям в сравнение със старата. Увеличаването на големината на всяка следваща саксия е плавно и винаги отговаря на големината на цветето. Ако засадим малко растение в твърде голяма саксия, това ще наруши цъфтежа и растежа – то ще се стреми чрез корените да изпълни разполагаемата площ, вместо да развива надземната си част. По-големият обем почва изисква и по-често напояване, а то крие риск от загниване. В крайна сметка резултатът от уравнението: малко растение + огромна саксия + изобилие от почва + много вода е равно на унищожаване с доброта. 

Можем ли да използваме керемзит за дренаж?

Задължително е саксията да има дупки по дъното и добър дренаж, които благоприятстват отцеждането на субстрата. Керемзитът е едно удобно решение, тъй като той представлява глинени гранули или топчета, които се предлагат в пакети на достъпни цени. Неговата употреба е продължителна с дълъг срок на експлоатация. Лично аз многократно се убедих в ползата и удобството на готовите почвени субстрати - те са богати на хранителни елементи, обеззаразени са и комбинацията на елементите в тях е уравновесена спрямо конкретните растения. Допълнителна информация по темата можете да научите в статията на блога: Как да направим добре дренирана почва?  

Особености в пресаждането на някои от най-често отглежданите цветя

Пресаждане на орхидеи

Пресаждането на орхидеите се извършва по-рядко, тъй като не се отразява благоприятно на залагането на цветоноси и самите растения не се нуждаят от него. Обикновено то се извършва през пролетта на всеки 2-3 години и винаги се съобразява със състоянието и нуждите на цветето. Новозакупените орхидеи, както и тези, които са във фаза на цъфтеж не се пресаждат. 

Орхидеите се пресаждат рядко

Пресаждане на кактус

Кактусът е сукулент, който у нас се отглежда в условията на закрито помещение. Той се причислява към групата на растенията, които не обичат честото си преместване. Пресажда се през 3-4 години, когато корените се появят през дренажните дупки по дъното на саксията. Подходящото време е в края на зимата или началото на пролетта.

Пресаждане на рози

Когато засаждаме рози, е хубаво да им изберем постоянно местоположение, тъй като те не толерират пресаждане в по-късен етап, но това не означава, че то е невъзможно. Основното правило е да не пресаждаме рози в горещо време - удачният период е през пролетта или есента. Друг важен момент е честото напояване след това - то помага за по-лесното адаптиране на растението.

Пресаждане на мушкато

Мушкатото се пресажда през пролетта, като това не е задължително да се прави ежегодно - достатъчно е да добавяме допълнителен слой почва. На пресаждане подлежат възрастните растения, чиито корени излизат през дренажните дупки или се откриват на повръхността на саксията, както и нововкоренените резници, които поначало са в малки кофички или чашки. 

Пресаждане на палми

Важна особеност при пресаждането на палмите е, че те не обичат да им се нарушава и скъсява кореновата система. Не се препоръчват саксии, които са тесни в долната част, тъй като растежът на корените ги кара да се навиват и да избутват почвата вертикално и така реално те остават без нея. Опитните градинари съветват новата саксия да е поне с 5 см по-голяма от старата във всички посоки. 




Източници на информация: www.thesill.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!