Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Отглеждане на ананас у дома

Ананасът може да се отглежда у дома

Казват, че в живота е хубаво да бъдеш като ананаса - винаги да стоиш изправен, носейки своята корона на главата и да си сладък отвътре. Индианците ги наричали "анана", което означава "парфюм", а завоевателите считали, че са вид тропически бор. В Античността ананасът символизирал гостоприемност, а според племенните ритуали е олицетворение на силата и успеха. В Европа е пренесен през 15-ти век от англичани и испанци - за тогавашните времена е бил скъпо струващо удоволствие и от този факт произлиза името "царски плод".

Растението ананас и ползите от него

Настоящата статия ни пренася в далечните южноамериканските земи, където е родината на това екзотично растение - този ярък представител на семейството Бромелиеви е бил открит от Христофор Колумб в териториите около Карибско море. Издължените му и заострени листа, разположени на близки етажи, създават атрактивен и декоративен облик, бонус към който се явяват чудните му плодове. 

Защо ананасът е полезен за здравето?

Ананасът е съставен от 86% вода, 13% въглехидрати, 0,5% протеин и незначително количество мазнини и това му съдържание го прави един от най-ниско калоричните плодове. Той е богат на манган и витамин С, фибри, бромелаин, магнезий, витамин B6, желязо и други хранителни елементи. Редовната му консумация повишава имунната система, редуцира стреса, заздравява ставите, преборва настинкиите и кашлицата, предпазва от възпаления - това са само част от благоприятните му въздействия. 

Рецептите с ананас са с екзотичен и отличаващ се вкус

Този плод намира широко приложение в кулинарията, като с него се приготвят не само сладкиши, но и основни ястия, смутита, сосове. В този момент се сещам за една любима пица с ананас и съм сигурна, че и вие можете да назовете поне едно любимо ястие с присъствието на ананас.

Ананасите растат на земята

Къде расте ананасът?

Може би много от вас смятат, че вкусните му плодове се берат от дръвчета, но истината е съвсем друга - ананасите растат на земята и в естествената им среда са разпространени широко в тропическите климатични пояси. Всяко едно растение произвежда само един плод, който се позиционира на върха на централното стъбло.

Засаждане на ананас

Захващане на ананас чрез засаждане на коронката му в почва

Можем да го захванем през пролетта, като използваме коронката (листната част на върха) на закупения от магазина плод - винаги избирайте твърди плодове със свежа и зелена коронка. Отрязваме върха на ананаса, премахваме най-долния ред листа, оставяме за няколко дни до седмица да засъхне и засаждаме в саксия с торф. Поливаме обилно и я държим на топло и светло място, като периодично овлажняваме почвата.

Вкореняване на ананас във вода

Друг метод е да поставим коронката в съд с вода (вазичка или буркан) и да изчакаме известно време да се появят коренчетата. След това следваме гореописаните стъпки. Независимо кой начин ще изберете, вкореняването отнема няколко месеци, а плододаването на младото растение започва след 2-3 години.

Цъфтеж, плододаване и размножаване на ананаса чрез издънки

Възрастният ананас цъфти веднъж годишно и дава един плод, който узрява за около 6 месеца. Цъфтежът се разгръща през лятото в розово-червени багри и привлича с красиви форми. След това се появяват издънки, които са мъничета, израстнали между листата на възрастното растение. Сами по себе си представляват още един вариант за размножаване и ако не ги използвате за тази цел, то ще получите разклонения. Съветът на специалистите е да ги премахваме - колкото повече са издънките, толкова по-силно те ще се състезават за ресурси (вода, хранителни вещества, светлина) и в резултат на това вероятността за още плодове ще е по-голяма за сметка на по-малките им размери. Това влияе и до известна степен на вкуса им. Най-подходящото време да ги отделим е когато те достигнат около 20 см височина - това е оптимална големина за успешно вкореняване.

Можем ли да захванем ананас чрез засяване на семена?

Ананасите не се отглеждат от семена, защото цветният прашец от цветовете не може да опраши и съответно оплоди растенията от същия сорт. Вероятно сте обърнали внимание, че плодът не притежва семена. 

Възрастният ананас цъфти веднъж годишно

Отглеждане на ананас в домашни условия

Отглеждането на ананаса (Ananas comosus) в домашна среда е едно от най-приятните предизвикателства, което всеки от нас може да отправи към себе си. Оказва се и изключително лесно - ананасът вирее отлично в саксия и в условията на умерено-континенталния климат.

Вкоренените ананаси се пресаждат в дренирана смес от градинска почва, угнил оборски тор, пясък и торф. Иделни са и субстратите за кактуси и палми. Основният фактор за доброто им развитие е светлината - най-удачното местоположение е това, което е огрявано от слънцето. През лятото съществува опасност от изгаряне на листата, ако те са изложени пряко на жарките слънчеви лъчи. Поради това в този случай трябва да осигурим защита - място с шарена сянка. Напояването е умерено и се извършва два пъти седмично при засъхване на горния почвен слой - растението не се нуждае от големи количества вода, а само от поддържане на леко влажна почва. В горещите дни поливките се увеличават. Като топлолюбиво растение, ананасът може да се отглежда навън единствено през топлите месеци от годината (оптимални температури 25 - 30°) - с настъпването на есента той се прибира у дома, в помещение с умерени температури (12 - 16°), където прекарва зимата - заслуженият период на покой.

Не се препоръчва да пресаждаме ананаса често, защото кореновата му система е тънка и едно преместване може да я увреди. Допуска се само когато растението заеме цялото разполагаемо пространство и се извършва поначало на 2 години през пролетта. Корените доставят само част от хранителните вещества, като за останалото се грижат листата - те имат способността да ги абсорбират от заобикалящата среда. Затова по-удачно е да торим отвреме навреме в периода от май до октомври с листни торове. Ако сте привърженици на почвеното подхранване, може да приложите течни торове в по-малка дозировка. Бъдете внимателни, тъй като преторяването може да изгори растението. Подрязване не се извършва - премахват се само увредените и изсъхналите листа.

Ананасите са устойчиви, но въпреки това можем да се сблъскаме със следните проблеми. Почервеняването на листната маса сигнализира за прекалена осветеност и изгаряне. Лилавите им крайща говорят за преторяване.  Преполиването води до загниване на корените. 





Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!