Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как да направим добре дренирана почва?

дренаж за саксия, засаждане на цветя, дренирана почва, керамзит, кашпа,

Добре дренираната почва, независимо дали е в градината или в саксията, е условие за развитието на здрави и силни растения. Нейното осигуряване е началната стъпка, която всеки градинар трябва да изпълни, за да си спести сериозни усложнения и за да се радва на красиво цъфтящи цветя. Но защо всъщност дренажът е толкова важен и необходим? Вследствие на преполиване, наличието на непропускливи почви (например, глинените) или високо ниво на подпочвени води, водата не се отцежда от почвата, а запълва въздушните пространства в нея. Всичко това причинява задушаване на корените и създава отлична среда за развитие на гъбични заболявания, водещи до загниване и последващо унищожаване на растенията.

Как да разберем, че почвата в градината или в саксията се нуждае от дренаж? 

За градинската почва начинът за проверка е да изкопаем дупка с дълбочина около 60 см  и да налеем в нея вода. Ако водата се задържи за повече от 2 дни, то това е ясен знак, че почвата е непропусклива и се нуждае от дренаж. Недренираната саксийна почва сигнализира за проблеми в две направления. Първият показател е оставането на водата на повръхността на почвата след като полеем - т.е. няма абсорбация. Другият вариант е тя да попие в субстрата, но да не се появи в чинийката на саксията. Вторият признак, който не бива да пренебрегваме е поведението на растението - то най-точно би ни показало, че нещо не е наред. Хубаво е да се отбележи, че зад някои симптоми се крият повече от една причина и понякога  е трудно да разшифроваме правилно ситуацията.

Най-често случващите се външни белези, които издават цветята във връзка на лошия дренаж са пожълтяване и окапване на листата (извън есенния период),  падане на цветните пъпки или на самите цветове, слаб или отсъстващ растеж. Ако не обърнем внимане на гореописаните индикации, то несъмнено ще настъпи влошаване на състоянието на растенията и те отново ще ни предупредят. В тази фаза проявленията са вече по-различни. Стъблата и листата са меки и придобиват тъмно (в повечето случаи сиво или черно) оцветяване, което бързо се разпространява и върху здравите части. Често от почвата се отделя и неприятна миризма.

Саксията трябва да има дупки ца отцеждане на водата

Как да направим добър дренаж за саксия?

Как да пробием дупки за дренаж на пластмасова и керамична саксия?

Започваме със старателно измиване на саксията - така ще се подсигурим, че няма следи от вредители или болести в нея. Можете да използвате напълно достъпни материали за дезинфекция и дори най-обикновено веро. Следва проверка на дъното на саксията дали има направени отвори или не - дупките са задължителни, тъй като през тях се отцежда излишното количество вода. Според това дали саксията е пластмасова или керамична съществуват различни методи за пробиване -  с остър предмет (нож, ножица или отвертка), бургия и електрическа бормашина. За мен най-лесно можем да пробием дупки по дъното на пластмасова саксия с поялник, който бързо след нагряване стопява материала и според формата на накрайника се оформят различни по-големина дупки.

Каква е разликата между саксия и кашпа?

В този ред на мисли е важно да уточним какви са различията и съответно употребата на кашпата и саксията. Кашпата се използва с декотавина цел - в нея можем да поставим саксия с любимо цвете и да освежим интериора или екстериора. Тя замества чинийката на саксията и заддържа отцедената вода, тъй като нейното дъно не се продупчва за дренаж. Много честа практика е да поставяме и отглежд орхидеите в кашпи. 

Какви материали да използваме за дренаж и керамзитът ли е най-доброто решение?

Различни материали можем да използваме за дренаж: малки камъчета или чакъл, наситнени керемиди или тухли, счупени керамични саксии, керамзит, стиропор, черупки от яйца или от орехи, и други идендични средства. Ще спрем вниманието си на керамзита, тъй като той е един от най-разпространените естествени продукти за дренаж на пазара и се предлага в опаковки с различен грамаж, а цената му е около 5-6 лв. за литър. 

Керамзитът представлява изпечена на висока температура глина и е под формата на малки топчета или гранули, които не се разлагат и не изменят структурата си. В следствие на обработката му се образуват въздушни пори в сърцевината, които са обгърнати от здрава външна обвивка. Неговите ползотворни качества са, че той поема и отдава влага, аерира и изолира почвата - свойството му да задържа топлина е от особено значение за предпазването на корените през зимния сезон. Може да се използва и за декорация на саксията, като се постави върху почвата, в основата на растението. 

Някои градинари покриват и повръхността на почвата с чакъл или керамзит, за да я предпазят от силните дъждове, но това не е задължително. Идентично е дренирането на градинската почва, а в случаите, когато самият терен е с много валежи и високи нива на подпочвени води, се изграждат специални съоръжения от специалисти.

Всяко цвете има предпочитание към почвата

В каква почва да засадим цветето?

На дъното се поставя слой от избрания материал, като можем да сложим част от него и само върху отворите - така почвата няма да ги запуши, а водата ще се оттича свободно. Върху този слой се изсипва подходящият субстрат за съответното растение. Важно е да се отбележи, че изискванията на различните цветя по отношение на вида почва са особени, но факторът, който е валиден за всички е създаването на лека, въздушна и пропусклива почва. 

Ако сме се справили с тези етапи, следва да полеем добре засаденото растение и да отделим още малко време и внимание за наблюдение. Задачата ни е да се убедим, че водата се оттича добре - т.е, че не се заддържа нито на повръхността, нито в по-долните пластове. Грижите от този момент нататък в това направление са да бъдем разумни в напояването и при пресаждане да спазим същите правила. 

Как да се справим с последствията от неналичието на дренаж?

Планът за действие при подобни обстоятелства е веднага да пресадите цветето в нова и отцедлива почвена смес, като премахнете всички увредени сегменти и обработите разрезите с фунгицид или канела. Не поливайте и не подхранвайте известно време. Добро решение е да отрежете здрави резници (ако има такива) и да ги засадите за вкореняване. Шансът за успешни резултати е пряко обвързан със степента на увреждане, състоянието на растението и своевременната намеса. Откровено казано, от моя личен опит мога да споделя, че трудно съм запазвала цветя, които вследствие на преполиване или лош дренаж са загнивали. Ето защо е по-разумно да се предпазим от потенциални проблеми, отколкото да се борим с тях при наличието им.




Източници на информация: 
www.inspiringtheeveryday.comwww.gradinar.netwww.domashenjurnal.bg

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!