Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Циния

Цинията е първото цвете, което цъфти в Космоса

Цинията е идеално решение за създаване на приятно настроение в двора, за стилно украсяване на бордюри, лехи, балкони, саксии и сандъчета – изберете подходящия вид, вложете малко грижи и се наслаждавайте на невероятната и изумителна експлозия от цветове. Интересен факт е, че цинията или както в някои райони от нашата страна я наричат „фурка“ или „хурка“, носи титлата на първото растение, уловило слънчевите лъчи и цъфтяло в Космоса - като символ на духовната възвишеност тя разцъфтява на Международната космическа станция на 16 януари 2016г. Станцията се движи в ниска околоземна орбита, намираща се на около 360 км над повръхността на нашата планета, със скорост от 27 743,8 км/ч и извършва 15,7 орбити на ден. За най-любознателните ще разкрия, че разцъфтелият се цвят е бил в оранжеви багри и е отгледан в Купола на станцията. 

Видове циния

Циниите израстват бързо и ни радват с богата гама от нюанси на бяло, жълто, оранжево, кремаво, розово, червено, лилаво и производните им нюанси, като често можем да видим и умело съчетание на няколко от тях в един цвят. Биват кичести (венчелистчетата са събрани в няколко редове) и некичести (венчелистчетата са подредени в един ред), носещи своята уникалност и красота, като основното им подразделение е на гиганти и на джуджета. 

Циния елеганс и циния гигант

Под наименованието "циния елеганс" се включват всички високостеблени и нискостеблени кичести цинии. Голяма част от тях са известни като "далиеви цинии", защото формата на цветовете е кичеста кълбовидна и наподобява тази на далиите. Интересен е сортът Zinnia elegans “Raggedy Ann” - при него венчелистчетата са издължени и заострени, за разлика от обичайната кълбовидна форма.

Циниите – гиганти се характеризират с едри цветове и израстват на височина до 90 см, а някои хибриди до 120 см – от тях можем да направим изящни букети. Тях е целесъобразно да посадим в градината. На мен ми направи много силно впечатление цинията от вида Zinnia "Benary's Giant Lime", която се слави като единствената изцяло зелена циния и притежава цвят с големина в диаметър до 15 см. 

Нискостеблени и мини цинии

Нискорастящите цинии достигат височина до 30 см, отличават се с гъст, но по-дребен цъфтеж. Те са удачни най-вече за отглеждане в саксии или сандъчета, но не е грешно да се засадят и в градината. Интересно предложение е да ги комбинирате с други растения и да създадете впечатляващи композиции.

Мини циниите са причисляват към нискорастащите и се отличават с много гъст цъфтеж, макар и дребен. Височината на стъблата не надминава 15 см и това ги прави подходящи за засаждане в саксии или сандъчета. При тях също има сортове циния елеганс, макар и джуджета, характеризиращи се с кълбовидни цветове, както и такива с прави венчелистчета, носещи името "циния ангустифолия" (Zinnia augustifolia). Последно споменатите приличат много на рудбекията и гайлардията.

Циниите цъфтят през цялото лято

Как да си направим разсад от циния?

Цинията е едногодишно растение, което се захваща и размножава най-лесно чрез семена. Рано през пролетта се прави разсад, който се съхранява на закрито, на светло и топло място – закупените семена или тези, които сме събрали след узряването от предходната година, се засяват  в сандъчета и се поливат при засъхване на почвата. Общото  правило е да не се покриват с дебел слой почва. Те покълват в рамките на 5-7 дни при оптимални условия. Научете повече за особеностите на процеса в публикацията Засяване на цветни семена в блога. 

Кога се сее цинията навън?

Със затоплянето на времето порастналият разсад се разсажда навън – сортовете гиганти се засаждат на около 40 см разстояние, а нискостеблените – на около 20 см. Допуска се и директно засяване на семената в градината, като опитните цветари споделят интересна идея - изчакайте преминаването на последните пролетни слани и на интервали от 2-3 седмици засейте семената. По този начин ще имате последователен цъфтеж до късна есен. Периодът на засяване е обикновено от май до края на юни. Лично аз предпочитам да ги засея направо навън, като предварително прекопавам терена и оформям дълга цветна леха. При топло време и поливане, семената покълват буквално в рамките на няколко дни.

Отглеждане на цветето циния

Цинията обича слънчевите местоположение, дори и тези, които са огрявани целодневно – именно там разгръща целия си потенциал, въпреки че толерира и местата с шарена сянка. Необходими са поне 6 часа светлина дневно. За благоприятното развитие допринасят редовното напояване, особено в топлите дни. Не допускайте дълготрайно засушаване, нито преполиване. Поливайте винаги в сутрешните или вечерните часове и избягвайте горещините. Подходящата почвена смес е дренирана и е съставена от градинска почва, пясък, листовка и угнил оборски тор, който от своя страна се оказва и отлично средство за подхранване. Някои специалисти съветват да торим веднъж месечно циниите, които отглеждаме в саксии с торове за цъфтящи растения. Цинията и езключително устойчиво и лесно за отглеждане растение - от дълги години отглеждам цинии и до този момент не съм се сблъсквала с проблеми или вредители при тях.

Цинията е едногодишно растение

Кога и как да съберем семена от циния? 

Активният сезон приключва с падането на първите по-сериозни слани (октомври или ноември месец) – цинията е едногодишно цвете и е чувствителна към студа. Всички узрели цветове се събират (повече информация по темата можете да получите в статитията Размножаване на цветята чрез събиране, съхраняване и засяване на семена в този блог) и се съхраняват на хладно място в хартиени торбички. Циниите имат способността да се самозасяват и по този начин да се размножават по естествен път – семената падат на земята и покълват през пролетта. Растенията се отстраняват и теренът се почиства – така ще се избегне развитието на заболявания и ще е готов за следващия сезон.




Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!