Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Пахистахис

Пахистахисът цъфти в бяло и жълто

Настоящата статия ще озари страниците на блога със слънчевите цветове на едно изключително красиво вечнозелено растение, което се крие зад не толкова лесно запомнящото се наименование "пахистахис" (Pachystachys lutea). Не се заблуждавайте от гръцкото му звучене - цветето произхожда от далечните перуански земи и е ярък представител на флората на тропическите и субтропически райони на нашата планета. 

Цветето пахистахис лутеа

В превод негово име означава "изпълнен (дебел) клас" и красноречиво описва формата на цветовете, наподобяваща тази на житните класове. Те впечатляват още и с нежното съчетание между жълтата си основа и белите цветченца, които изскачат от нея. Пълната картина се допълва от овалните и големи наситено зелени листа, които се открояват още и с деликатна лъскавина. В естествената си среда пахистахисът достига максимални размери в рамките на 90 до 120 см височина, докато по нашите ширини той се отглежда като саксийно цвете, което вирее благоприятно навън само през летните месеци от годината. 

Пахистахисът често се утъждествява с растението юстиция (Justicia brandegeeana), което е известно още като "скариденото цвете" и притежава оранжево-червеникави цветове със сходна форма - така червеният пахистахис се оказва юстиция. Реално това са две различни тропически растения, които имат прилики във външния си вид и произхождат от близки географски ширини. 

Пахистахисът често се утъждествява с юстицията

Отглеждане на пахистахис

Подходящо местоположение, оптимални температури и напояване

Пахистахисът харесва топлината и светлината, като най-подходящото за него местоположение е слънчевото, на което е защитен от директните лъчи. Навън можете да го позиционирате на място със шарена сянка, а в стаята - в близост до прозорец със западно или източно изложение. Оптималните температури през лятото са около 18-23°, а през зимата - 15-19°. Растението произхожда от дъждовните тропически гори и е съвсем нормално да очаква да получи необходимата влажност и в условията на нашия климат.

Напояването е редовно и регулирано през активната фаза (от пролетта до есента) и се извършва в сутрешните или вечерни часове и никога в горещините. Ключът към успеха е да поддържаме почвата винаги влажна, но не и постоянно мокра. Преполиването води до загниване и унищожаване на кореновата система, а продължителните периоди на суша имат идентично негативно въздействие. Независимо от сезона, пълното засушаване на терена води до опадане на листата. Отличен метод за проверка на нуждата от поливка е контролът на горния слой на почвата - ако при разравяне той е сух, това значи, че е време да доставим вода. Препоръчва се пулверизиране на листната маса с вода сутрин (на 2-3 дни), като целта е оросяване и повишаване на въздушната влажност (изисква се около 60% влажност на въздуха). 

Подхранване за обилен цъфтеж

Подхранва се от май до септември веднъж месечно с течни торове за цъфтящи растения. Пресажда се през пролетта всяка година, като новата саксия е с един размер по-голям от старата до достигане на такава с диаметър 18 см. След това ежегодно се премахва само горния слой на дълбочина 5-10 см и се заменя със свежа почва. Подходящият субстрат е добре дрениран, плодороден и е съставен от градинска почва, листовка, угнил оборски тор, пясък, торф. 

Цъфтежът се разгръща през цялото лято. Цветовете достигат до 15-20 см и се задържат за около 1-2 седмици. За да се радвате на тяхната прелест, не ги мокрете с вода. Следователно, можете да продължите с оросяването на растението, но не трябва да пръскате цветовете, защото ще увяхнат. След преминаването му се подрязва, като всяко стъбло се намалява до листен възел, така че да се оформи храст. Прави се т.нар. "прищипване" - отрязват се върховете им с цел разклоняване и насърчаване на цъфтежа през следващата година. 

Грижи за растението пахистахис през есента и зимата

По отношение на изискванията си наподобява в голяма степен тези на така познатите ни тропически растения - хибискус, якобиния, кросандра. Не понася температури под 10° - това означава, че през есента се прибира у дома, където преминава през период на почивка до пролетта в светло помещение с умерени градуси. Важна особеност е да осигурим добра аерация - достатъчно е честото проветряване, като предпазваме от директното излагане на студени течения и в същото време не доближаваме саксията до отоплителните системи. Сухият и застоял въздух увреждат цветето. Поливането през зимата е ограничено както по честота, така и по количество - овлажнявайте леко субстрата, когато напълно засъхне. Имайте предвид, че комбинацията между вода и мразовито време е пагубна. 

Пахистахисът харесва топлината и светлината

Размножаване на пахистахис

Вкореняване в почва

Размножава се най-лесно чрез вкореняване на резници през пролетта и лятото. Резниците са с дължина 10-13 см и се взимат от здраво майчино растение. Долният разрез е над листен възел и е диагонален. Премахват се долните листа и се оставя само една двойка от връхните такива. Резниците се засаждат в малки саксии или кофички, поливат се обилно и се поставят в разрязана на половина пластмасова бутилка. Двете части на бутилката се съединяват с помощта на тиксо и така се създава своебразен парник. Личният ми опит доказва, че използването на готовите почвени смеси за вкореняване и разсади (които масово се предлагат в големите супермаркети и вериги) гарантира почти 100% успеваемост. Оставете резниците на светло и топло място. Поливайте периодично, когато почвата засъхне. Белег за наличието на корени е появата на нови листенца. Обикновено процесът отнема около месец. Преди да пресадите нововкорененото растение за седмица отваряйте всеки ден бутилката и я оставяйте за часове отворена и след отново затворете - така ще климатизирате младото цвете. 

Вкореняване във вода

Можем да приложим и другия начин за вкореняване - във вода. Резникът се поставя в стъклена или пластмасова прозрачна бутилка от 0, 5 л, която се пълни с вода до половината. Важно е долният край на резника да не докосва дъното на бутилката, а във водата да са намира поне един листен възел (листата се премахват според гореописаното). Хубаво е водата да се сменя от време на време. След като се оформи гъста коренова система, засаждаме младото цвете в малка саксия. 

Потенциални проблеми в отглеждането на пахистахис

Почерняването на листата се дължи на излагането на твърде ниски температури - преместете растението на по-топло място и премахнете увредените части. Пожълтяването на листата и тяхното последващо опадане е последица от рядкото напояване и създалото се в следствие на това засушаване или на резки промени в температурите. Съветите на опитните градинари е да потопим саксията в съд с вода (съобразен с размерите на саксията), да я оставим за 10 мин. в нея и след това да отделим поне още толкова време тя да се отцеди. Забавеният растеж и оскъдният цъфтеж сигнализират за лошо състояние на въздушната среда. Покафеняването на крайщата на листата е знак за твърде силна светлина, а тънките и издължени стъбла - за недостига ѝ. Листните въшки са потенциални вредители, с които можем да се справим чрез атакуването им със сапунена вода - повече за нея научете от статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.





Източници на информация: 
www.wikipedia.orgwww.portaledelverde.itwww.elicriso.itwww.it.madlovefarms.comwww.plantcaretoday.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!