Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Дървото на живота

Дървото на живота привлича късмет и богатство във всеки дом

Дървото на живота или така известното "дърво на парите" (Crassula ovata) е великолепно сукулентно растение, за което се вярва, че привлича късмет и богатство във всеки дом, в който е отглеждано. Благодарение на своя некапризен характер, екзотичен облик и способността да повишава позитивната енергия и щастието, то се установява като едно от най-желаните попълнения за цветните колекции на много любители на флората.

Символика и значение на дървото на живота

Според древното китайско изкуство за хармония и подобряване на живота Фън Шуй, най-доброто място за позициониране на саксията с дървото на живота е в югоизточния ъгъл на стаята. Покарването на нови листа предвещава получаването на скорошни приходи, а в зависимост от това дали цъфтежът е обилен, можем да разгадаем дали ще имаме нови приятелства и дали ще закрепим съществуващите такива. Самата форма на листата е овална и наподобява тази на монетите. Вярва се, че това растение е задължителен подарък за всеки, който започва нова дейност или бизнес.

Цветето дървото на живота и лечебните му свойства

Произходът му ни отвежда в далечните африкански земи и по-точно в южните части на Африка и Мозамбик. В условията на нашия климат дървото на живота вирее като стайно растение и се отличава с дебели стъбла, месести листа, чиито нюанси се сравняват с тези на скъпоценния камък нефрит, и с бели звездовидни цветове. Представлява силно разклонен храст, който израства на внушителни височини и в същото време, на който може да се придаде формата на бонсай. 

Много хора считат, че лечебните свойства на дървото на живота го доближават до алоето по сила и широко приложение. Най-полезни са неговите листа и по-точно съдържащият се в тях сок, който притежава противовъзпалително действие. Помага при заздравяване на рани, изгаряния, натъртвания, навяхване на крайници, артрит и болки в ставите. Самото растение поема отрицателната енергия и заболяванията и отделя вещества, които пречистват въздуха.

Отглеждане на дървото на живота

Подходящо местоположение и оптимални температури

Обича слънцето и топлината, като оптималните температури са между 20° и 25°. Не толерира студа, отрицателните градуси и северните изложения. Харесва свежия въздух и вирее по-добре в помещения, които се проветряват често. Има способността да пречиства въздуха от вредни елементи. През лятото може да се отглежда навън, на място с шарена сянка. Ако я оставим на цялостна сянка, то цветовете на листата ѝ ще станат по-тъмни, но цъфтежът ще е оскъден или изобщо ще липсва. Добра практика е завъртането на саксията два пъти в месеца с цел да се постигне равномерно развитие от всички страни.

Как правилно да поливаме дървото на живота?

Дървото на живота е сукулентно растение и като такова то проявява особени изисквания по отношение на напояването - не се нуждае от много вода. Характерно за него е, че неговите корени, листа и стъбла съхраняват водни ресурси, които поетапно се усвояват - ето защо не се налага да поливате често и обилно. През лятото напояването е на 5 до 7 дни, а през зимата се ограничава до веднъж месечно. Препоръчва се използването на престояла вода със стайна температура. Не преполивайте и не допускайте виреене в постоянно мокра почва, тъй като това причинява загниване и последващо унищожаване. 

Почва и подхранване

Почвената смес е добре дренирана, като в състава ѝ влизат основно торфен мъх, кокосов торф и пясък. Отлична добавка е вулканичният камък, който представлява екологично брашно от прегоряла лава и има стабилизиращо, подхранващо и повишаващо въздушността на почвата действие. Подходящи за употреба са субстратите и торовете за кактуси. Последните се прилагат веднъж или два пъти за активния сезон (от пролетта до есента) заедно с напояването. Сукулентите имат способността да натрупват полезни вещества и поради това не се нуждаят от често торене. Растението се засажда в саксия, която е съобразена с неговия размер.

Подрязване и пресаждане на дървото на живота

Препоръчва се да се прави подрязване през пролетта с цел оформяне на растението. Добра идея е да прищипваме върховете на клонките, за да може да това място то да се разклони. Пресажда се през пролетта, когато корените се покажат извън дупките по дъното на саксията - това означава, че наличното пространство е запълнено и обикновено отнема около 3 години. Именно на такъв период трябва да преместим дървото на живота в нова саксия, която е с 4 см по-голяма в диаметър от старата. Хубаво е да намалим дължината на корените. Важно е да се отбележи, че след пресаждането растението се предпазва от слънцето и не се полива 15 дни, както и не се тори 2 месеца. 

Най-доброто място дървото на живота е в югоизточния ъгъл

Как цъфти дървото на живота и как да го накараме да ни дари с цветове?

Възрастното дърво на живота щедро разцъфтява в нежни бели цветове в края на зимата и през пролетта, но не всеки любител на цветята успява да постигне цъфтеж и поради това често се изненадва, че това растение може да го възнагради с такъв. Преобладаващото мнение е, че то започва да цъфти след четвъртата или петата си година. Необходимо е да му осигурите период на покой, който предшества формирането на цветните пъпки. Той стартира с намаляването на деня, което в условията на нашия климат съвпада с есента.

Как да се погрижим за дървото на живота през през есента и зимата, за да се радваме на цветове през пролетта?

От октомври до февруари растението изпада във фаза на почивка и е хубаво да се остави в хладно, но умерено светло помещение, с температури около 10-13° (ако те паднат под тази граница, осигурете пълно засушаване). Дървото на живота по това време от годината се нуждае от минимум 10-12 часа тъмнина през денонощието, за да може да образува цветни пъпки - това ключът към успеха. Някои цветари споделят, че 5 часа дневна светлина е напълно достатъчна за тези месеци. 

Комбинацията между студено време и напояването е пагубна за растенията, тъй като уврежда корените им. Основните насоки в грижите за растението през зимата са относителна засушеност, хладни температури, ограничена осветеност, липса на подхранване и спокойствие. През март напояването се възобновява и постепенно увеличава. Торенето стартира с появата на новия растеж.

Дървото на живота цъфти в бяло

Размножаване и прихващане на дървото на живота

Размножава се през пролетта (март - юни) чрез вкореняване на резници в почва. Резниците са самите листа, които се засаждат в торф и пясък на плитка дълбочина в малка кофичка или чашка. Поливат се умерено и се оставят на светло място. За ползотворни резултати е необходимо поддържането на постоянни температури около 20-25°. Новият растеж е белег за вкореняване - този процес отнема най-малко 2-3 седмици. Растението се прихваща още и чрез издънки - това са т.нар. "братчета", които израстват в основата. Те се отделят и се засаждат самостоятелно в малка саксия. 

Проблеми в отглеждането

Промяна в цвета на листата или поява на кафяви петна

Ако листата придобият червеникави оттенъци по крайщата, това е знак за наличието на твърде много светлина - растението произвежда пигмент, който защитава от силните и директни слънчеви и ултравиолетови лъчи, които могат да го изгорят и то да изсъхне. Загубата на наситеност на цветовете на листата сигнализира за недостиг на вода. Опадането им говори и за твърде ниски температури. Кафявите петна загатват развитие на гъбично заболяване, което е свързано с твърде висока влажност на средата на отглеждане.

Как да съживим дървото на живота?

За да спасим растението, най-напред трябва да установим причината за неговото състояние. Основните белези, които сигнализират, че то загива са следните: масово опадане и пожълтяване на листата, загниване на корените и стъблата или изсъхване. Преполиването е най-големият враг на сукулентите и ако сме допуснали това да се случи, трябва веднага да пресадим цветето в нова и суха почва и да не поливаме след това. Необходимо е известно време за засушаване и възстановяване. Всяко увредено разклонение се изрязва до здраво място. Изсъхването на надземните части се дължи на оскъдно поливане или на виреене в помещение с много високи температури, което не се проветрява често.

Защо цветето не расте?

Дървото на живота се характеризира с бърз растеж и ако това не се случва, причината най-вероятно се крие в  грешка при отглеждането му - например, при засаждане в твърде малка саксия или пропускане на пресаждане, когато то е наложително. Липсата на торене или използването на неплодородна почва също са предпоставка за забавен растеж.




Източници на информация:

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!