Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Водната лилия - царица на водата

водна лилия, лилия, водни цветя, водни растения

Водните лилии (Nymphaeaceae) са цариците на водните растения - известни още като "езерни нимфи" или "водни рози", те преобразяват всяко пространство, в което разцъфтяват, като му придават очароващ и елегантен облик. В християнската религия са символ на целомъдрието, чистота и благотворителността, а в ориенталската култура олицетворяват изгрева и появата на слънцето. 

Интересни факти за водната лилия

Древна бразилска легенда разказва за появата на водната лилия на Земята. В дълбоките джунгли на Амазония живяло момиченце с името Нека-Нека, което всяка нощ слушало вълшебните истории на своя баща. Една вечер той започнал да разказва за велик бог - войн, който живеел на Луната. От този миг нататък момичето не отмествало поглед от небето и чакало да го види. Минали години и Нека-Нека порастнала, но не забравила своя герой. Отхвърляла всички кандидати за женитба, заявявайки: "Аз ще се омъжа за моя войн". Родителите ѝ не спирали да повтарят: "Той властва в небесата, а ти си на Земята", но девойката не искала и да чуе за невъзможната любов.

Една вечер, при пълнолуние и нито едно облаче в небето, лунната светлина я отвела в непознатите земи на джунглата. Търсейки начин да намери своя любим, тя достигнала до езеро с кристално чиста вода, в чието отражение видяла негово лице. Въодушевена тя скочила във водата, забравяйки че не може да плува и след няколко минути потънала на дъното. Богът - войн видял случилото се и с разбито сърце и капчица надежда я превърнал в звезда, която хората в Амазония нарекли  "Vitória Régia " - най-голямата водна лилия в света (с листа в диаметър до 2 м и с бели или бледорозови цветове). Така любовта победила - всеки ден лилията търпеливо очаквала нощта, когато се събирала с луната, разцъфвайки и дарявайки благоухание и красота.

Видове водни лилии

Условно разделяме водните лилии на "устойчиви"(hardly), които издържат на зимни температури, ако са засадени поне на 45-50 см дълбочина, и "тропически" (tropical), които не толерират тези под 10°. Тропическите водни лилии в сравнение с устойчивите притежават по-големи цветове с по-дълги дръжки, които ги издигат малко над водното равнище. Освен това цветовете им са по-ароматни и завладяват с нехарактерните лилави и сини багри. Според дълбочината на засаждане и размера на цветовете разграничаваме сортове "гиганти" и "джуджета".

Независимо от вида не оставяйте водната лилия навън през зимата, ако водата замръзва в дълбочина

Независимо кой вид ще изберете, трябва да знаете, че водните лилии не бива да остават през зимата навън, ако водата, в която са засадени, замръзва в дълбочина. Замръзването зависи от климата и конкретното време, както и от дълбочината и обема на водния басейн. С настъпването на есента, растенията се изваждат и преместват в кофа с вода. Друг вариант е да се поставят в микс от пясък и торфен мъх - добро решение е живият торфен мъх (сфагнум). Съхраняват се през зимните месеци на хладно и тъмно място, което е с положителни, но хладни температури (мазе, гараж). Контролира се нивото на водата - не бива да се допуска нейното изпаряване. През пролетта, когато времето се затопли коренището отново се засажда навън. Лично аз прибирам голямата саксията заедно с по-малката такава (в която е засадена водната лилия) в мазе, като наблюдавам да има поне педя и половина вода над листата през цялото време. 

Тропическата водна лилия не е студоустойчива

Правила за засаждане на водната лилия

Подходящи съдове и приспособления за водните лилии

Водните лилии се захващат най-лесно от коренище. Подходящи за засаждане са пластмасовите решетъчни саксии, които наподобяват кошници - счита се, че в тях кислородът лесно достига до всички части на корените и вероятността от развитие на заболявания е намалена. Предлагат се в големите вериги и супермаркети, в разсадниците, както и в магазините за домашни потреби. Не е задължително да са специализирани саксии, всякакъв съд с идентични решетки ще свърши отлична работа. На дъното им се поставя мрежеста материя или зебло (материалът, от който се правят повечето чували) и се изсипва известно количество почвена смес от глинеста градинска почва, кокосови влакна и едрозърнест пясък. Честа практика е заменянето на тези съдове с широка и не много висока саксия без дупки (аз лично използвам именно такава) или с малък леген с идентични форми. 

Начин на засаждане и подхранване на коренището водна лилия

Растенията се засаждат, като се направи дупка в края на съда и в нея се добави тор за водни лилии "осмокот" - той представлява дребни гранули с жълто-оранжев цвят и се характеризира с бавно освобождаване във времето (6 или 9 месеца). Поставяме коренището и опираме края на грудката в стената на саксията под наклон. В такава позиция разпределяме почва зад нея, като внимаваме да не покрием основата в предната част, от която започва растежът - тя остава на почвеното ниво. Отгоре може да се подравни с дребен чакъл - счита се, че така се намалява рискът от разпръскване на почвата. Не добавайте плодородна почва към субстрата, тъй като тя ще благоприятства развитието на нежелани водорасли (жабуняк).

Водните лилии се торят с осмокот

Саксията със засадената водна лилия се поставя на определена дълбочина

Голямата саксия, в която поместваме засадените лилии, не бива да има дупки - препоръчват се кофи или други съдове с размери минимум 60 см височина и 50 см диаметър. Практични и на добра цена се оказват строителните кофи или корита. Оптималната дълбочина на засаждане е 40-50 см под водното равнище, като според сорта тя варира между 20 см (за видовете джуджета) и 70 см (за видовете гиганти). Специалистите съветват да не поставяме младите новозасадени лилии директно на дъното на езерото - те поетапно се въвеждат на максималната дълбочина, като се поставят на тухли или друга опора (първоначално да имат поне 15 см вода отгоре). Когато листата израстнат и се оформят добре на повръхността, саксията се спуска на по-голяма дълбочина. Изчаква се листата отново да заемат обичайното си положение и така постепенно се достига препоръчителното позициониране.

Отглеждане на водната лилия

Подходяща среда за виреене на водната лилия

В естествената си среда водните лилии обитават спокойните водни басейни, блата и езера, като могат да се открият и в бавнотечащите реки и поточета. Обожават светлината и топлината - те се развиват най-добре на най-слънчевите места от градината (необходими са най-малко 5 часа светлина дневно). Именно там с малко усилия и средства сме способни да сътворим за тях уникална и подходяща домашна обстановка - изкуствено създадени езерца, шадравани, фонтани. Ако не разполагате с такова пространство или природен водоем, то цялата тази атмосфера може да се събере във висок и широк съд с вода, в който се поставят засадените растения.

Водните лилии обитават спокойните води

Пресаждане и размножаване на водната лилия

Водните лилии се размножават през късната пролет или ранното лято чрез разделяне на коренището, обикновено на 2-3 години. Пресаждат се през пролетта, когато вече са се разпространили и заемат цялото разполагаемо прастранство. Растението сигнализира, че му е тясно, когато листата се изправят над повръхността и не са в обичайното си положение върху нея. Разделянето на коренището става с помощта на нож, като всяко разделено коренче се засажда самостоятелно.

Потенциални проблеми 

Листата на водните лилии са привлекателна храна за китайския молец. Дребните листа, ако не са характерен белег за конкретен сорт, са последица от липса на хранителни вещества или твърде дълбоко засаждане.

Цъфтеж на водната лилия

Устойчивите водни лилии цъфтят само през деня, докато някои разновидности на тропическите изненадват с нощен цъфтеж. Тези правила се обезсилват в последно време, тъй като творческият замах на селекционерите създава уникални и неподлежащи на подобни закономерности хибриди и видове. Основната гама на цъфтеж се разгръща в бяло, розово, жълто, червено и пастелно оранжево, а растенията, които предизвикват още по-силна възхита са обагрени в преливащи се цветове, многоцветни са или изненадват с тъмновиненини нюанси, доближаващи се до черното. По форма цветът може да е чашковиден и по-събран или изцяло разгърнат. Колкото по-ароматен е той, толкова по-силно ще привлича не само човешкото внимание, но и пчелите. 

Основният фактор за цъфтеж е слънцето - водните лилии са фоточувствителни и започват да цъфтят от юни до септември, при температури над 15°, като цветовете се задържат за около 5 дни. За тяхната устойчивост е от значение предпазването им от директно пръскащи системи или водопади. Прецъфтелите цветове падат, потъват във водата и на дъното те се самозасяват в наличната почва. Цъфтежът е повтарящ се през целия сезон. Състоянието на водата също оказа влияние върху него - растенията виреят в тихи води, където температурата е константна. В студена вода обикновено той е оскъден или напълно липсва. Водните лилии не се засаждат в бързо движеща се вода или в близост до помпи и филтърни системи и поради причината, че в такава среда те отслабват и загиват.

Водните лилии в България

Откъде можем да си закупим разсад водна лилия?

В големите вериги и магазини, където се продават растения, можете да откриете разсади водна лилия. Лично аз съм попадала на такива в Практикер и Хоум макс. Цените са от 15 до 25 лв. в зависимост от конкретния вид. Моята водна лилия закупих от фермата за водни лилии на Дойчин Владимиров, който предлага редки и разнообразни видове, подходящи за нашите климатични особености! В следващото видео той ще ви разкаже повече за дейността си, а гледката с толкова много разцъфнали се водни лилии на едно място е вълшебна и трудно би могла да се опише с думи!

Прилики и разлики между водната лилия и лотоса

Водната лилия и лотосът господстват в света на водните растения и често биват неправилно утъждествявани. Между тях съществуват редица разлики, които няма как да бъдат пренебрегнати. Освен, че принадлежат към различни семейства (Nymphaeaceae и Nelumbo) и произхождат от различни земи, те проявяват несходство и по отношение на формата, големината и позиционирането на цветовете. Листата и цветовете на лотоса се издигат високо над водната повръхност, докато тези на водната лилия плават свободно по нея - характеристика, по която можете да разпознаете двете растения и от по-далечно разстояние. Изключение правят тропическите водни лилии, чиито цветове израстват на 15-20 см от водното равнище. Стандарният цвят на лотоса е по-обемен в сравнениe с тези на водните лилии, въпреки че е с по-тънки и по-малко на брой венчелистчета. Цветът на водната лилия е звездовиден, докато този на лотоса е с по-обли форми. 









Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!