Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Японска дюля

Японската дюля цъфти в розово и червено

Японската дюля (Chaenomeles japonica) е листопаден храст, който през пролетта очарова с внушителния си цъфтеж. Нейното име подсказва произхода ѝ - тя идва от Япония, за да ни впечатли и зарадва с ярките и гъсто подредени червено-розови цветове, които приковават вниманието върху себе си, като създават прекрасна гледка в градината. Известна е още като "декоративна цидония", което всъщност е латинското наименование на дюлевото дърво. Любопитен факт е, че най-старото растение от този вид се намира в Европа, в Кралската градина в Лондон и е на цели 300 години.

Как да си отгледаме японска дюля?

Подходящо местоположение

Красиво цъфтящият храст достига до 60-90 см височина и 60 - 180 см широчина, а цветовете са с големина около 5 см в диаметър. Обича слънчевите местоположения, като тези с частична сянка също са подходящи (пълният си потенциал разгръща на цялостно слънчево огряване). Хубаво е да се избягват ветровитите места, тъй като силните течения и вятърът ще обрулят бързо цветовете. Японската дюля се засажда в частите от градината с източно изложение и в близост до огради или стени, тъй като създава ефекта на живия плет и ни дарява с бонус - пленителен цъфтеж,  които стартира на третата година от нейното развитие и продължава в периода от март до май. Тя е градински храст, но може да се отглежда в краен случай и за определено време и в саксия, която трябва да бъде с диаметър поне 30 см и дълбочина 40 см.

Японската дюла е студоустойчива

Японската дюля е студоустойчива

Студоустойчиво растение е и прекарва зимните месеци навън. Възприето е, че издържа без проблеми на температури до - 30°. С настъпването на есента растението губи листната си маса и навлиза във фазата на покой. Напояването се прекратява, а в основата се добавя допълнителен слой оборски тор и/или слама с цел зазимяване. През студените месеци дюлята получава необходимата влага по естествен път (от снеговете и дъждовете). Устойчива е към неприятели и заболявания. Възможни вредители са листните въшки, които атакуват растението през пролетта. В борбата с тях помага сапунената вода, за която можете да научите повече в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Понася успешно горещините през лятото. 

Примерна почвена смес за засаждане и честота на напояване

Вирее отлично във всякакъв вид почви, при наличието на задължителното изискване за добър дренаж. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, оборски тор, пясък и листовка. Напояването е редовно и умерено, като през активния сезон теренът се поддържа влажен, но не и постоянно мокър. Преполиването води до загниване на кореновата система. Веднъж прихванала се, японската дюля толерира засушаване.

Подхранване и подрязване на японската дюля

Удачно е подхранването с естествени средства, като отличен вариант е оборският тор. Подрязва се, само когато размерите на храста станат прекалено големи и пречат на заобикалящата растителност. Избягвайте силната резитба, тъй като цветните пъпки се залагат на стария растеж, който се отличава с тъмнозелени листа и по-твърди клонки. След приключване на цъфтежа можете да намалите дължината на страничните леторасли (в рамките на няколко листни възела). Премахват се всички увредени и изсъхнали стъбла. 

Японската дюля се захваща чрез резници

Как се захваща японската дюля?

Размножава се през ранното лято чрез вкореняване на полувдървени резници или чрез пресаждане на издънки.

Размножаване чрез вкореняване на резници

Резниците са с дължина около 10 см и се взимат от долните стъбла. Засаждат се на избраното място директно в почвата, поливат се обилно и се захлупват с буркани. Целта е да се създаде своебразен парник и да се поддържа влажността на средата. За  по-бързо коренообразуване са необходими постоянни температури над 16°. Честа практика е градинарите да засаждат резниците в малки саксии или кофички и да ги поставят в разрязани на половина пластмасови бутилки, чиито части се залепват с тиксо. В саксия се отглеждат първите две години и след това се преместват в градината през пролетта или есента.

Захващане на японска дюля чрез засаждане на издънки

Издънките се появяват в основата на възрастните растения и се отделят от него чрез окопаване с права лопата и при предварително полята почва (така се улеснява изваждането). Пресаждат се в плодороден субстрат и се поливат редовно до пълното им прихващане. 

Ядлив ли е плодът на японската дюля?

След приключване на цъфтежа се завързват малки зелено-жълти плодчета, които узряват през есента. Те са ядливи, с богато съдържание на витамин С, минерали, пектин и етерични масла, но са доста кисели и твърди в суров и необработен вид. Откровено казано, растението се отглежда най-вече заради декоративния си облик, а не като плододаващо дръвче. 




Източници на информация: www.thespruce.comwww.gardenia.netwww.casaegiardino.it

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!