Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как да си отгледаме декоративно кафе?

Coffeе arabica може да се отглежда и у дома

В настоящата статия ще опознаем кафето не като любимата ни ароматна и освежаваща напитка, а като едно прекрасно вечнозелено растение, което можем да отглеждаме у дома. Най-подходящ за това е сортът Coffea arabica - първият култивиран вид, който в наши дни заема 60% от производството на кафе в световен мащаб. Произхожда от Етиопия и лесно се климатизира към условията по нашите земи - това съвсем не е единствената причина, която би ни подтикнала да изпитаме симпатия към него. Декоративната стойност на кафето вероятно е най-големият стимул да намерим място за това растение у дома. Откровено казано трудно бихме изпили чаша кафе от собствена продукция, но със сигурност дълго време ще се любуваме на деликантите тъмнозелени и лъскави листа, които през пролетта и лятото биват закрити от звездовидните бели цветчета, носещи запомнящо се благоухание.   

Как и от кого е открито кафето?

Кафето е открито от ... кози

Древна легенда ни пренася в горите на етиопските плата, където преданието посочва, че животни са открили чудодейното кафе. Пастир на име Калди забелязал, че когато неговите кози се хранели със зърната на опрелени растения, те придобивали такава енергия, че не заспивали цяла нощ. Споделил наблюденията си на игумена на местния манастир - той направил напитка от плодовете на кафето и се убедил в идентичното въздействие.

От дума на дума, новината за енергизиращото растение бързо започнала да се разпространява. През 15-ти век  кафето вече се засаждало по териториите Арабския полуостров, а век по-късно било познато и в Персия, Египет, Сирия и Турция. В Близкия изток се създали т.нар. "къщи за кафе" или на местен език - "qahveh khaneh", които се превърнали в среда за социални контакти. През 17-ти век кафето намерило своя път към Европа, за да обиколи по-късно и целия свят.

Цъфтеж и плододаване на кафееното дърво

Отглеждаме кафето у дома, заради декоративния му ефект

Отглежданото у дома Coffea arabica често се нарича "декоративно кафе", тъй като не се използва за производствени цели, а само за декоративен ефект. В домашни условия обикновено достига височина до 1,50 м (но може и да я надхвърли) и се отличава с овални лъскави листа и събрани в групи снежнобели ароматни цветове. Само този, който отглежда кафе, знае какъв невероятен аромат струи от щедро разцъфтялото се растение - най-близък до него е този на жасмина. Преобладаващото мнение е, че  храстът разцъфтява на втората или третата година. В естествената си среда цъфти два пъти годишно, докато по нашите ширини само веднъж - през пролетта или лятото.  Плодовете се появяват след цъфтежа и преминават през няколко цвята до узряването - от зелено през жълто и оранжево до наситено червено. Всеки плод съдържа по две семена. Счита се, че продължителността на живот на растението е 60 години.

Плодовете на кафето се появяват след цъфтежа

Отглеждане на декоративно кафе в саксия

Кафето не толерира студа

Кафето вирее в саксия, като през топлите месеци от годината се чувства отлично навън, поставено на шарена сянка, под дърво или лозя. Обича светлите местоположения, на които не падат директни слънчеви лъчи (пряката светлина може да изгори листата) и които са предпазени от ветрове и течения. Оптималните температури са около 18°, като резките промени в градусите оказват неблагоприятно влияние. Кафето не толерира ниските температури - ето защо с настъпването на есента се прибира в помещение с температури не по-ниски от 8°. През зимата растението изпада в период на почивка - не се тори, а поливките се намаляват до веднъж седмично, като през пролетта те постепенно се увеличават. Оставя се в близост до прозорец, така че да не е огрявано целодневно (светлината да е разсеяна). 

Как да поливаме правилно кафето?

Напояването през останалото време от годината е регулирано - растението се полива при засъхване на горния слой на почвата. Обикновено това означава 2-3 пъти в седмицата. Поведението на листата също издава за нуждите от вода - ако листата са умърлушени и оклюмали надолу - време е за поливка. Любителите, които отглеждат кафе, споделят, че то се възстановява много по-лесно след засушаване, отколото след преполиване. Имайте предвид, че е влаголюбиво растение и един продължителен период на засушаване ще доведе до увреждане. През лятото е удачно да пулверизираме листата с цел повишаване на влажността - това се прави винаги в сутрешните или вечерните часове и никога в горещините (както и поливането). Препоръчва се периодичното им почистване с памук, напоен с вода. Хубаво е да поливаме с престояла вода. 

Кафето обича киселата почва

Почвата е богата на хранителни вещества и е дренирана. Примерният субстрат е съставен от градинска почва, угнил оборски тор, пясък и торф. Кафето обича киселата почва - добро решение е да добавите и горска почва към почвената смес. Подхранването е в пряка зависимост от възрастта на кафето. Младите растения се торят през пролетта и лятото веднъж месечно, а за възрастните такива торенето за същия период е два пъти. Препоръчва се използването на торове с бавно освобождаване и такива за цитруси. Киселолюбивите растения често страдат от дефицит на елемента желязо - положително влияние би оказало торенето един път в годината с торове, богати на желязо.

Резитба на кафето се прави само при твърда голяма височина

Пресажда се през пролетта, когато корените се появат през дупките на дъното на саксията - ориентировъчно, на 2-3 години. Кафето не обича подрязването - лека резитба се прави единствено, ако височината е твърде голяма.  Това означава, че когато растението достигне 1,50 - 2 м височина може да отрежене върховете му и така то ще се разклони на ширина. Премахват се изсъхналите и увредените части.

Декоративното кафе отглеждаме в саксия

Засаждане на кафе от семена или резници

Кафето се размножава чрез семена - пресни, необработени зърна, през пролетта или чрез вкореняване на резници през лятото.

Вкореняване на резници от растението кафе

Резниците са с дължина 10 -15 см - премахнете листата им, като оставите една двойка от горните такива и ги засадете в малки чашки в смес от равни части пясък и торф. Моят съвет е да използвате специализираната почва за разсади и вкореняване, която се предлага в търговската мрежа - опитът ми с нея доказва почти ситурна сполука в резултатите. Покрийте ги с буркан или парче найлон, така че да се създаде своебразен парник. Необходими за вкореняване са температури около 18° и контролирана влажност на средата. Появата на нови листенца показва, че процесът е успешен. Изкачайте известно време и пресадете нововкоренените растения. 

Особености на кафеените семена

Характерно за семената е, че те бързо изгубват свойствата си за кълняемост и ако прилагате този метод за размножаване, трябва да действате навреме. Прави ми впечатление, че някои магазини за цветя предлагат семена кафе, а на опаковката им са посочени ясни инструкции. Те са с определен срок на готност и със съответстващ процент на кълняемост. Семената се накисват за едно денонощие във вода и след това се засяват в плодородна почва на 2 см дълбочина (в една саксия с диаметър 8 см можете да засеете две или три семена). За покълването е изключително важно субстратът да се поддържа влажен, но не и постоянно мокър. Имайте предвид, че семената на кафето покълват бавно и ще ви е нужен поне месец търпение.

Проблеми в отглеждането на кафе

Най-често срещаните проблеми са загниването на корените вследствие на преполиване и/или постоянно виреене в мокра почва. Потенциални вредители са листните въшки, с които можем да се преборим, използвайки сапунена вода - повече информация за нея можете да получите в публикацията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. 

Защо изсъхват листата на кафето?

Свиването и падането на листата сигнализира за твърде чести поливки или за ниски температури. При температури под 13° е възможно опадането на долните листа. Кафявите им крайща говорят за засушаване и за ниска въздушна влажност.

Защо кафето не цъфти?

Ако растението не цъфти след третата година, това най-често е причинено от неосигуряване на период на покой през зимата. 




Източници на информация:

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!