Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Английските колекционерски рози на Дейвид Остин

Розите на Дейвид Остин носят своята уникалност

Настоящата статия е реализирана в чест и почитание на създаделя на приказното царство на английските рози - Дейвид Остин, производител на забележителни сортове, специалист по тяхното отглеждане и писател. Той оставя след себе си огромно цветно богатство, което се отличава със своя почерк и умилява всеки човек, който обича цветята. Да отглеждаш тези невероятни растения се превръща в колекционерска страст и удоволствие - тяхната уникалност и отличаващ се чар преобразяват всяко пространство в райско кътче. Дългогодишният му труд, упоритост и търпение са вдъхновение и ярък пример, който заслужава да се оцени!

Пътят на Дейвид Остин към любовта по розите

Отраствайки в Шропшър (графство в регион Уест Мидландс, Англия), Дейвид Остин проявявал интерес към растенията още в ранна детска възраст. Неговото любопитство го отвело в училищната библиотека, където се запознал за първи път с литература по темата - попаднал на известното градинарско списание "Garden Illustrated" и искрата на любовта към цветята вече била запалена. Идеята да селекционира нови видове се родила, когато заедно с баща си посетил разсадника на Джеймс Бейкър, намиращ се в близост до тяхната семейна ферма. Там бил силно впечатлен от прекрасните лупини, разцъфтели се в разнообразни цветове.

Подарък - книга за старите английски рози отключва интереса му към розите

По случай двадесет и първия си рожден ден той получил ценен подарък от неговата сестра - книга за старите видове градински рози ("Old Garden Roses", A.E. Bunyard) и от този момент нататък се влюбил в цариците на цветята до живот. Отдаден на новото си хоби - отглеждането на рози, Дейвид Остин решил да изследва старите английски рози и модерните за онези времена чаено-хибридни видове (50-те години на миналия век), като направи съпоставка между тях. Той установил преимуществата на последно споменатите - те били с по-широка гама цветове и имали способността да повтарят цъфтежа си. Тогава в съзнанието му просветнала идеята, че има възможността и може да сътвори нещо изцяло ново - роза, която комбинира в себе си красотата и аромата на старите английски рози и предимствата в качествата на модерните рози.

рози, Дейвид Остин, розите на Дейвид Остин, английски рози

Първата роза на Дейвид Остин е "Constance Spry"

Така упоритият селекционер тръгнал по трудния път на произвеждането, размножаването и налагането на новооткрития сорт рози. В началото неуспехите били негов спътник - поради неопитност той загубил разсадите си вследствие на развитие на гъбични заболявания и се наложило да започне всичко наново през следващата година.

С времето и с изключителни усилия и посвещаване на дейността, през 1961г. създал първата си роза - "Constance Spry" (Ausfirst) - розова, с дълбока чашка и силно ароматна катереща се роза. Благоуханието ѝ напомня това на смолата от дървото смирна, а височината, до която достига я определя като най-високо катерещата се роза от колекцията на английския специалист. Професионалистите в индустрията отричали труда и откритието на Дейвид Остин, а разсадниците не желаели да продават новите рози. Но и това не го обезкуражило - той решил да игнорира всички клевети и сам да разпространява розите си, като ги продава на личната си кухненска маса на публичните места в графството, заедно с други стари рози.

Първите английски рози с повтарящ се цъфтеж и първите отличия на Дейвид Остин

През 1969г. създава първите английски рози с повтарящ се цъфтеж, а през 1983г. представя на Цветарското шоу в град Челси (САЩ) своите рози и предизвиква фурор с розата "Graham Thomas", кръстена на негов близък приятел и ментор. Сортът се отличава с наситени жълти цветове с нежен аромат, с храстовидна форма и със завиден обилен цъфтеж. Скоро бил отличен с медали и признания, а неговата градина се превърнала в една от най-посещаваните в световен мащаб. Върху здрави основи се изградили семейна традиция и бизнес, а розите на неотказващия се Дейвид Остин днес красят хиляди домове по света.

Страстта на Дейвид Остин към розите се превръща в семеен бизнес

Синът и внукът на Дейвид Остин са част от семейния бизнес

През 1990г. той въвежда в дейността си първородния си син, носещ неговото име. През 2010г. към компанията се присъединява и внукът Ричар Остин. Всяка година започва с предлагането на три или повече нови видове, като цялостният процес от опрашването до продажбата отнема 9 години. От всеки нов сорт се отглеждат по 120 000 уникални рози за изследване - процес, който обхваща цялото търпение, опит и посвещение на "бащата на английските рози". През 1992г. се разработва нова програма за развитие и отглеждане на рози за рязан цвят, които да са налични през цялата година и които да съхраняват изяществото, магията и аромата, така познати от вълшебните градини. Днес те са възприети за най-престижните и търсени растения за сватби, събития и декорация, а в тяхното неповторимо великолепие безпристрастно се убеждава всеки, тъй като те не могат да останат незабележими и неоценени.

Домът на английските рози - атракция за ценители

Домът на английските рози се намира във Великобритания, град Улвърхамптън и привлича посетители от цял свят. В разсадника всеки ценител може да се наслади на изобилието от цветове и разновидности, които са групирани в различни градини, може да получи съвети и насоки от специалисти и да си тръгне с прекрасна роза в ръка и с широка усмивка на лице.

Откъде и на каква цена можем да си закупим и поръчаме английски рози?

Можем да закупим колекционерски рози от официалния сайт на Дейвид Остин: www.davidaustinroses.co.uk/shop-online - онлайн магазин, с вариращи цени от 17 до 60 британски лири. На българския пазар също се откриват розите на Дейвид Остин, като ценовите граници започват от около 18-25-30 лв. за корен. Розите на Дейвид Остин са специални, но това не ги прави трудни за отглеждане. Важно е да съблюдаваме основните им изисквания и ще се радваме дълго време на омайните им прекрасни цветове. Правилните грижи и качественият посадъчен материал са гаранция за добри и задоволителни постижения. Към днешна дата колекцията включва над 800 сорта, сред които катерещи се, пълзящи, храстовидни, градински рози и рози без бодли (''Reine des Violettes'', ''Paul Neyron'', ''Nestor"). При такова разнообразие е нормално някои видове да имат индивидуални изисквания, но информацията за тях е обширна и достъпна - всеки може да се запознае с нея и дори е препоръчително да го направи, като отличен източник е официалният сайт на Дейвид Остин.

Розите на Дейвид Остин могат да се купят и в България

Общи насоки за отглеждане на английските рози на Дейвид Остин

Подходящо местозасаждане

Изборът е голям, но той винаги трябва да е съобразен с конкретните условия - преценете добре пространството, с което разполагате, както и местоположението на засаждане. Подходящо е мястото, което е огрявано поне за няколко часа през деня директно от слънцето и където корените на розата няма да се "състезават" с тези на другите растения (най-вече на дървета). За оптимални резултати засаждайте розите на разстояние 1 метър от другите растения и на 60 см от останалите рози. Изключение от това правило правят катерещите се рози, които виреят успешно в близост до дървета. Някои видове се развиват най-добре на най-слънчевите местоположения, други пък виреят в по-сенчестите части от градината ("Queen of Sweden", "Graham Thomas", "Spirit of freedom"). Хубаво е да се избягват местата със силни ветрове, защото последно споменатите издухват почвата и оголват корените, също така и обрулват цветовете.

Период и начин на засаждане на английските рози

Удачният период за засаждане е пролетта и лятото, като не се препоръчва да се осъществява в замръзнала земя. Преди да извадите новозакупената роза от саксията, я полейте обилно - така ще се улесни изваждането ѝ. Прекопайте и почистете терена от камъчета и трева. Изкопайте дупка с такива размери, че да може да поеме изцяло обема на коренището - обикновено е с 40 см ширина и 60 см дълбочина. Английските рози нямат специфични предпочитания по отношение на почвата - те виреят в добре дренирани, леки, рохкави и плодородни почвени смеси. Примерният субстрат е съставен от градинска почва, торф, угнил оборски тор, пясък. Позиционирайте извадената от саксията роза в центъра на изкопаната дупка, като на дъното предварително сте изсипали малко количество почва. След това допълнете с още почва, уплътнете около основата и полейте добре.

Напояване на розите

Регулираното напояване е сред най-важните фактори за здраво развитие и обилен цъфтеж. Поне веднъж в седмицата се нуждаят от дълбоко поливане, като в зависимост от сезона и климата, напояването може да се увеличи. Извършва се винаги в сутрешните или вечерни часове, и никога в горещините. Препоръчителните дози за всяка поливка са: за храстовидните рози и тези, които се отглеждат в саксии - 5 литра вода; за катерещите, пълзящите и стандартните рози - 10 л вода. От октомври до февруари не се полива - растенията получават по естествен път необходимото количество влага от снежни или дъждовни валежи. От март до май новозасадените рози се напояват на 3-4 дни, а старите такива - веднъж седмично. От юни до септември младите растения се поливат всеки ден, а останалите на 4-5 дни. Тези насоки са ориентировъчни и са в пряка зависимост от климата и времето. Не мокрете листата и цветовете, и не преполивайте, защото това води до появата на гъбични заболявания.

Английските рози обичат редовното напояване

Подхранване на английските рози

Всички английски рози се нуждаят от подхранване, особено тези с повторен цъфтеж. Препоръчва се торене два пъти годишно - през март-април и през юли, когато първият цикъл на цъфтеж е приключил. Позитивно влияние оказват специализираните торове за рози, които се характеризират с бавно освобождаване и са най-често под формата на гранули. За насърчаване на цъфтежа, премахвайте до листен възел прецъфтелите цветове.

Подрязване, вкореняване и зазимяване на английските рози

Подрязването е необходим процес, който поддържа атрактивната форма на розите и спомага за богатия цъфтеж. Правилният момент е пролетта (не по-рано от април), когато времето се затопли и опасността от слана или измръзване изчезне. Основното правило е да се отреже половината от нейния размер, като се цели създаването на овална форма - при всяко отрязване, направете крачка назад и огледайте добре дали тя се получава. Изсъхналите клони също се премахват. Изключение от това правило е първата година от отглеждането на розата - в този случай тя се подрязва съвсем малко, оставяйки 2/3 части от нея.

Хубаво е преди настъпването на зимата, розите да се зазимят. Това става  като се натрупа в основата на растението почва и естествена тор, а върху тях - листа или слама. Добра практика е мулчирането в началото на март. Потенциални вредители са листните въшки, в борбата с които помагат съответните инсектициди - сапунената вода често се оказва непосилна да се справи с тях. Моят опит потвърждава, че английските рози успешно се вкореняват чрез залагане на резници под буркан - лесно приложим метод, за който можете да научите повече в статията Вкореняване на рози чрез залагане на резници под буркан.

Английските рози се вкореняват под буркан

В заключение споделям мисъл на Дейвид Остин, който ще бъде запомнен като човек, посветил живота си на единствените по рода си рози, и всеки, който ги отглежда ще си спомня за него с усмивка и благодарност при всеки техен цъфтеж: "Няма нищо по-вълнуващо от това да имаш 350 000 растящи рози, които никой не е виждал преди това .... Всеки ден аз се учудвам на късмета да мога да дам живот на размножаващите се рози. Моето най-голямо удовлетворение е да видя удоволствието, което даряват моите рози на градинарите и любителите на розите по цял свят" 



Източник на информация: www.davidaustinroses.co.uk

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!