Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как да си отгледаме коледно дръвче в саксия?

Живите коледни елхички се продават с биосертификат

Коледното дръвче е неизменна част от празничната магия, която завладява градовете, домовете и сърцата ни с наближаването на един от най-светлите християнски празници - Коледа. То е символ на доброто, живота и вярата, а украсената коледна елха е усещане за уют и семейство. В последните години всички ние трепетно отрупваме с гирлянди и играчки изкуствените елхички, забравяйки аромата и вида на живата елха - радостта да ѝ се полюбуваш по време на празниците, а след това да я запазиш и отглеждаш е едно огромно предивикателство, чиито тайни ще се разкрият в настоящата статия!

Легенда за коледната елха

Връщайки се назад във времето, откриваме интересни легенди за произхода на коледното дръвче. Още в Древността за него се е вярвало, че поради височината, на която израства, е връзката между земния свят и божественото. Елините пък смятали, че е символ на прераждането, представено чрез настъпването на новата година. Викингите, обитаващи северните части  на Европа, със започването на дългата и сурова зима украсявали елхите със сушени плодове, защото считали, че това растение, което не изгубва своите иглички дори и в най-мразовитите дни, може с вълшебните си качества да върне слънцето.

Според една от най-разпространените легенди съвременната традиция по украсяването на коледната елха възниква в Естония през 1441 година. На площада пред кметството в столицата - гр. Талин, величествено се издигало красиво декорирано иглолистно дърво - целта била да събере около себе си младите момичета и момчета, които да танцуват заедно и да открият любовта и сродната си душа. Коледната елха влиза в домовете на хората през XVII-ти век, най-напред в Германия, а в България традицията идва от Русия. За всички християни олицетворява рождението на Христос и вечната вяра в него.

Какво трябва да знаем при закупуване на традиционните живи коледни дръвчета?

В началото на декември предлагането на живи коледни елхички става масово - можете да ги закупите от големите вериги, супермаркети или от разсадниците. Изисквайте биосертификат - така ще сте сигурни за произхода на растението и ще имате гаранция за качество. Избирайте здрави елхи, с гъсти иглички, симетрична структура и свеж връх. Проверете за наличие на вредители или други увреждания. Специалистите споделят, че най-подходящи за декорация на дома са обикновената ела, белият и черният бор, както и смърчът. Те се отглеждат в саксия докато размерите им позволяват - след това засаждането им на открито става наложително. Имайте предвид, че оптималната среда на живот на иглолистните е на свобода в горите, които са с надморска височина от 500 м до 1800 м. Именно в естественото си местообитание те се чувстват и развиват най-добре.

Климатизиране на новозакупената елхичка

Новозакупената елха се оставя за няколко дни в неотопляемо помещение (например, гараж) и след това се премества у дома. Рязкото изменение на средата, изразяващо се в промяна на температурите и количеството светлина, причинява сериозен стрес - ето защо периодът на климатизация е задължителен. Живите елхи са чувствителни още и към високите градуси и най-вече към въздушните струи на отоплителните системи - те изсушават растението, вследствие на което игличките му опадат и то изсъхва. Най-добре е елхата да се държи в светла стая с умерени температури и да е далеч от топлинни източници. Избягвайте да я украсявате с тежки и обемни играчки, не използвайте изкуствен сняг или други спрейове, които съдържат химикали. Използвайте лампички с LED светлини, които не отделят топлина.

Новозакупената естествена елха трябва да се климатизира

Отглеждане на стайна естествена елха 

Основната ви задача при отглеждането на елхата у дома е да поддържате влажността на субстрата. Поливайте при засъхване на почвата и не позволявайте трайно засушаване - веднъж изсъхнало, е невъзможно дръвчето да се възстанови. Обикновено напояването се осъществява веднъж на 3 - 4 дни. Не допускайте виреене в постоянно мокра почва, защото това води до загниване на корените. За да намалите опадането на игличките, пулверизирайте клонките с чиста вода от време на време, като внимавате, да не засегнете лампичките и останалата украса. Често практикуван е методът за поливане чрез лед - в саксията се поставят кубчета лед, които се разтопяват постепенно и съответно напояват растението поетапно. Не се препоръчват честите премествания.

Какво е максималното време, за което живата коледна елха може да остане на закрито у дома?

През зимата елхите преминават през период на покой. Не се торят и не се пресаждат. Ако коледното дръвче остане назакрито повече от 10 - 12 дни, то ще излезе от тази фаза и по този начин ще се наруши жизненият му цикъл. Това е и максималното време, за което то може да остане у дома. Ако го задържите за повече - игличките ще започнат да падат и е възможно елхата да изсъхне. След приключване на празниците, можете да я изнесете навън, като преди това отново ѝ осигурите период на адаптация, с цел избягване рязката промяна на средата. Ако решите да оставите елхичката в саксия, то последната трябва да бъде с дълбочина поне 40 см. Растението се пресажда на 4 години през пролетта в нова саксия, която е с 3 см по-голяма в диаметър в сравнение със старата. 

Засаждане на живите коледни елхички сред природата

Пресаждане на коледното дръвче в градината

В един момент пресаждането в по-големи саксии няма да е от полза и ще се наложи засаждането на елхата в градината. Това става през пролетта (март и началото на април), преди стартирането на вегетативния период, т.е. преди да е започнал новият растеж. Ако почвата е замръзнала или е прекалено влажна вследствие на снегове или дъждове, изчакайте известно време да засъхне и/или се стопли. Преди да се захванете с пресаждането е препоръчително растението да остане за няколко дни навън в саксията, на защитено място и след гореспоменатата климатизация.

Преценете разполагаемото пространство и изберете най-подходящото място  - вземете под внимание факта, че иглолистните достигат височини до 20 - 40 метра, заемат немалко пространство, хвърлят голяма сянка около себе си и не толерират последващо пресаждане. Удачното местоположение е в края на градината, където няма в близост други цветя и дървета. За нормалното си развитие елхата се нуждае от светлина, като се избягват местата, които са огрявани от слънцето целодневно. 

Изкопайте средно дълбока дупка (с дълбочина около 60 см и ширина 50 см), почистете я от камъчета, керемиди, клонки и трева, поставете известно количество компост. Някои градинари прибавят на този етап и гранули бавноразграждащ се тор. Извадете  елхата от саксията, като внимавате да не нарушите цялостта на кореновата система - за целта е добре да полеете  предварително. Засадете я и добавете останалата почва, като уплътните около основата. Почвена смес е дренирана и рохкава, съставена е от торф, горска и градинска почва. Ако елхичката е малка, е препоръчително да се укрепи с опора до прихващането ѝ. Полейте обилно. Опитните специалисти съветват да мулчираме основата, с цел задържане на влагата.

Живите коледни елхички можем да засадим сред природата

Грижи за елхата през лятото и възможни проблеми в отглеждането

През лятото не забравяйте коледното дръвче - напояването през този сезон е редовно, като се избягват поливките в горещините. Обикновено не се изисква торене - достатъчно е да добавяте допълнителен слой горска почва в основата. Може да се прави леко подрязване при необходимост, като по-сериозната резитба ще доведе до изсъхване на растението. Изсъхването на долните клонки на елхата е причинено най-често от развитието на гъбично заболяване. Счита се, че ако повече от половината растение е увредено по горепосочената или друга причина, то трудно би се възстановило и по-разумното решение би било да се отреже изцяло. Както сушата, така и преполиването, също могат да причинят изсъхване. Потенциални вредители са короядите, които са малки бръмбарчета, дълбаещи и унищожаващи кората и дървесината. В борбата с тях биха помогнали химическите препарати, като понякога те остават безсилни и се налага отрязване на заболелите дървета.

В заключение ви призовавам, ако сте решили да украсите дома ви с истинска коледна елха, то изберете дръвче, засадено в саксия, а не отрязано растение. Изсичането на горите се превръща в сериозен проблем не само за нашата страна, но и в световен мащаб. Горите са белите дробове на планетата, а ежегодно се губят от тях 130,000 кв.км вследствие на обезлесяване. За да порастне една елхичка с 10 см са ѝ необходими 2 години - сами можете да изчислите и прецените каква загуба нанася човекът върху природата с неправомерното си поведение. 




Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!