Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как да си отгледаме лимон у дома?

Лимоновото дръвче можем да отглеждаме в саксия

Да отгледаме лимон у дома е едно от най-приятните предизвикателства, които бихме могли да отправим към себе си. Известно с полезните качества на плодовете си, цитрусовото дръвче (Citrus limon) е идеалното допълнение към нашата градина. Не е ясен точният произход на лимона, но се счита, че за първи път се появява в Индия, Мианмар и Китай. Ако полагаме необходимите и правилни грижи, ще се радваме дълги години на задоволителна продукция на плодове, предшествана от омайващото благоухание на цветовете - лимонът не е само вкус, кухня и здраве, той е още красота и аромат! 

Захващане на лимоновото дръвче

Цена на лимоновото дръвче

Лимоновото дръвче най-лесно можем да захванем, като си закупим пораснало растение. Често по пазарите или разсадниците за цветя можем да открием лимони на достъпни цени (в рамките на 5-15 лв. за разсад и 20-50 лв. за голямо растение), които дори притежават завързани плодове. Повечето от тях са внос, но вече има и специализирани производители на цитруси и в нашата страна. При покупката винаги  отглеждайте внимателно растението - то трябва да е с правилна форма и със здрави стъбла, листата да са с наситени цветове и да няма следи от вредители или заболявания. Хубаво е новозакупените лимони да се пресадят в свежа почва. 

Как да засадим на лимон от семка?

Другият вариант е засяването на семена - той е значително по-труден за реализиране, но не и невъзможен. Семената се засяват през пролетта в плодородна почва (подходящи са почвените смеси за сеитба и вкореняване на резници) и в малка саксийка с диаметър от 30 см. Полива се редовно при засъхване на горния слой на субстрата. При температури около 15° семената покълват от 4 до 6 седмици. Особеното в случая е, че лимоните порастват сравнително бързо в домашни условия, но плододават чак на 8-мата или 10-тата година - твърде дълъг период за чакане, който води до отчаяние. Добрата новина е, че съществува начин за облагородяване на младите лимончета, който представлява присаждане на калем от вече даващо плодове дръвче. Подходящият за това период е пролетта или лятото.

Ашладисването на лимона е метод за захващането му

Присаждане на лимон

Ашладисване на лимон

В следващото видео опитен градинар от Калифорния умело и подробно ни разкрива процеса по присаждането на листна пъпка от облагородено растение върху необлагородено такова. Резниците се взимат от здрав и плододаващ лимон и са с такава дължина, че да съдържат поне 2-3 листни възела (това е мястото, от което покарват листата). Растението, върху което ще се присажда, е поне едногодишно - това означава, че основното стъбло е вече удебелено, твърдо и здраво. Премахват се всички листа на височина 20-30 см от основата (т.е. от нивото на почвата) и се прави Т-образен разрез в непосредствена близост до листната пъпка.

От подготвените резници за присаждане се изрязват пъпките във вертикална посока, като стъблото се разполовява и се използва само предната му част с пъпката. Не докосвайте сърцевината на отрязания калем - с помощта на ножче го вземете и го пъхнете в направения разрез на дръвчето, на което присаждаме. Важно е да се отбележи, че дължината на разреза трябва да съвпада с тази на калема, а листната пъпка да е в посока навън и да сочи нагоре. Представете си две парчета от пъзел (или два елемента от тетрис), които за да се съберат в една цялост трябва да си паснат по размер и форма. Можете да използвате овощарска замаска - нейната цел е да заздрави раните, да предпази от изсъхване и развитие на заболявания.


След това обвиваме калема със самозалепваща се лента за присадка - тя е разтеглива, а материалът ѝ се разгражда напълно до 6 месеца. За подсигуряване на по-големи шансове за успех могат да се ашладисат още няколко пъпки по височината на стъблото на облародяваното лимонче. Дръвчето се оставя на сянка и на топло място за около 3 седмици. Знак за добри резултати е запазването на зеленината и свежестта на присадените пъпки и ако това продължи и през следващите няколко месеци, то можем да очакваме и появата на растеж от присадената пъпка.

За негово насърчаване е хубаво да отрежем страничните израстъци и високите клонки над облагородените стъбла - така няма да отнемат от силите на растението (не оставяйте дръвчето без листна маса). Някои цветари размножават вече плододаващите си лимони, като вкореняват резници от тях или като засаждат т.нар. "братчета" от тях - това са издънки, които се появяват в основана на главното стъбло. Отделените издънки или резници се засаждат в плодородна и леко кисела почва в малка саксийка или кофичка, захлупват се с буркан или се поставят в пластмасова бутилка.

Технология за отглеждане на лимон в саксия

Лимоновото дръвче достига размери до 6-7 метра височина. Листата му са с наситено зелени багри и са овални по форма. Цветовете са продълговати и бели, а ароматът им напомня цитросовата нотка на изискан парфюм. Лимонът се отглежда при температури от 12° до 38° като саксийно растение. Обожава светлината, топлината, влажността и свежия въздух. През активния сезон се изнася навън, на място, което е огрявано от слънцето 6-8 часа дневно и което е защитено от ветрове и течения.

Поливане на лимона

Напояването е редовно. Като влаголюбиво растение, лимонът се нуждае от чести поливки - през лятото се полива умерено всеки ден в сутрешните или вечерните часове. Средата е желателно да бъде влажна, но не и постоянно мокра. Поливките се увеличават по време на цъфтеж и плодообразуване. 

Торене и домашен тор за лимони

Подхранва се през пролетта и когато узряват плодовете с торове за цитруси (веднъж на 15 дни от март до септември). Задължително в състава на торовете е присъствието на елементите азот, калий и фосфор. Полезно е подхранването в началото на сезона с амониева селитра (особено за младите растения). През зимата не се тори. 

Пресаждане на лимон в подходяща почва

Пресажда се в края на пролетта (юни месец), като се избира саксия с един размер по-голяма от старата. Счита се, че оптималните размери на саксията са 70-80 см в диаметър.Преместването в нова почвена смес се отразява благоприятно на развитието, цъфтежа и плодообразуването. Младите растения се пресаждат веднъж на 2-3 години, докато възрастните - на 4 години. Почвата е богата на хранителни вещества и е добре дренирана. Подходящи са готовите почвени смеси за цитруси, които са специализирани за този вид растения и са леко кисели (pH  6,5 - 7,5). Ако сами приготвяте субстрата, добавете към градинската почва борови иглички, чимовка, пясък, угнил оборски тор.

Как да подрежем лимон?

Подрязване се прави ежегодно в началото на пролетта, преди цъфтежа (февруари - март). Целта на резитбата е да се премахнат всички увредени и изсъхнали части, да се намали височината на стъблата и да се изрежат оплетените стъбла, така че светлината и въздухът да преминават свободно около всички клонки. Прави се и т.нар. "прищипване" - откъсват се върховете на клончетата, за да може растението да се сгъсти и разклони. 

Лимонът се подрязва през пролетта

Цъфтеж на лимона

Според съответния вид цъфтежът настъпва по различно време. Лимоните, които цъфтят през март, дават плодове през есента, цъфтящите през април или май  - през зимата, а цъфтежът през късното лято обещава плодове през следващата пролет. Отглежданите навън през топлите месеци лимони нямат нужда от опрашване, тъй като пчелите и пеперудите се справят отлично с тази задача. Ако вашите растения са у дома, може да ги изнесете на тераса или балкон по време на цъфтеж и природата ще се погрижи за всичко вместо вас. Опрашването по изкуствен път става чрез докосване на тичинките на разцъфтелите се цветове с клечка с памучен край - първо събираме цветния прашец от един цвят и го преместваме към друг такъв.

Зазимяване на лимона

Лимонът не е студоустойчив

С настъпването на есента и застудяването задължително трябва да приберем растението у дома, тъй като цитрусите не са студоустойчиви. През зимата лимонът се съхранява в светло помещение (4-5 часа светлина дневно) с умерени температури. Удачни са стаите с южни изложения, където температурине не падат под 12° и където няма пряко влияние на отоплителни системи - те изсушават въздуха и се налага постоянно поддържане на влажността.

Отглежданите навън лимони се самоопрашват

Защо лимонът не дава и не задържа плодове?

Причината най-често е силното вегетативно развитие за сметка на плодообразуването. Резултатът е многото разклонения, листна маса и липсата на плодове. Лимоните, които виреят на сянка или в много големи саксии, също страдат от този проблем. Защо се спира развитието на образувалите се плодове и защо те падат? Още една нежелана ситуация - толкова много време сме чакали формирането на плодовете, но в един момент те спират да наедряват и опадат. Това поведение е съвсем естествено явление - част от цветовете и плодовете падат, за да може да се насърчи развитието на останалите (проявява се при многобройни цветове и плодове). При опадане в големи размери или на цялата продукция, то причината е в неправилното поливане или торене. 

Пожълняване на листата на лимона и хлороза

Пожълтяването и/или падането на листата говори за липса на влага, но и за недостиг на елемента желязо (хлороза) или поливане с варовита вода. За да се справите с проблема, използвайте дъждовна или преварена вода, като добавите към нея 1 с.л. оцет. Обогатяването на почвата или листното пръскане с железен сулфат (зелен камък) също помага при хлороза. Преполиването и/или виреенето в постоянно мокра и недренирана почва причинява загниване на кореновата система.

Сапунена вода за справяне с листните въшки по лимона

Потенциални вредители са листните въшки - те се хранят със соковете на стъблата и често се крият по долната повръхност на листата. Лично аз съм се сблъсквала с тези неприятели и на базата на моя опит, ви уверявам в ползотворното действие на сапунената вода.  Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога .Цялото растение се почиства  механично с памук, напоен със сапунена вода, като се третират всичките му части. Лимонът придобива свеж и здрав вид.  



Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!