Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Хортензията е царицата на сянката

Хортензията е царицата на сянката

Хортензията е елегантно многогодишно цвете, което благодарение на своята изящност преобразява градината в приказен рай. Родом от далечните Китай и Япония, тя приковава вниманието най-напред с храстовидните си форми, от които нежно се показват наситено зелени листа и кълбовидни едри цветове, имащи магическата способност да променят нюансите в зависимост от състава на почвата. Според езика на цветята да подариш хортензия, означава да признаеш своята искрена и дълбока любов. 

Цветето хортензия в букети

Поради високата си декоративна стойност, хортензиите често се използват за направата на букети и украси. Изключително красиви са сватбените букети, направени от комбинацията на хортензия с други цветя, например с рози. Отрежете напълно разцъфтелите цветове, премахнете листата и ги потопете във ваза, наполовина напълнена със студена вода. Съхранявайте букета в хладно помещение, без директна слънчева светлина. Той ще остане свеж до няколко седмици.

Кога и как да засадим хортензията в градината?

Правилният момент за засаждане в градината е пролетта (март - април) или есента (октомври - ноември) - идеята е да дадем достатъчно време на цветето да се адаптира към средата и да укрепи кореновета система. Изкопава се дупка с дълбочина около 1/2 метър и още толкова в ширина, след което се изсипва малко количество почва, поставя се растението в нея, така че корените да са изцяло под нивото на земята и се добавя останалата почва. Уплътнява се около основата и се полива обилно.

Каква е подходящата почвена смес?

Почвената смес е дренирана и плодородна, като нейните съставки са градинска и горска почва (тя повишава киселинността), листовка, угнил оборски тор. Опитните градинари споделят, че добре развитата коренова система на възрастните хортензии не позволява разпространението на плевели в близост до храста. Засаждайки тези красиви цветя в двора, ще разрешите макар и частнично проблемите с тревата.

Може ли хортензията да се отглежда в саксия?

Хортензията може да се отглежда и в саксия, въпреки че преобладаващото мнение е, че тя се чувства по-добре в градината. Размерът на саксията се съобразява с големината на цветето - удачни са саксиите с диаметър 50-60 см.

Хортензията се чувства най-добре в градината

Отглеждане на хортензия в градината

Подходящо местоположение и температури

Известна е още като "царицата на сянката", тъй като дори и на по-сенчести изложения, ни дарява с чуден цъфтеж. Тя се чувства отлично, когато е засадена под лози или дървета, където няма плътна сянка и където има свободно пространство около нея. Все пак растението, за да вирее добре, се нуждае и от известно количество светлина - не избирайте места, които са огрявани директно от слънцето повече от 2 часа на ден. Обожава сутрешното слънце и не харесва следобедните горещини. Оптималните температури са около 18°, като тези над тях се отразяват неблагоприятно върху цъфтежа. 

Хортензиите обичат влагата

Хортензиите са влаголюбиви растения - в това твърдение ни убеждава и превода на латинското им наименование "Hydrangea". Ползотворно правило в отглеждането е да поддържаме винаги почвата влажна, но не и постоянно мокра. В по-топлите дни поливките се увеличават, като се избягва те да са в горещите часове. Обикновено се прилагат сутрин и вечер, според състоянието на терена и времето, а когато е хладно, се намаляват.

Запалените по хортензиите цветари ни разкриват интересна статистика - при недъждовни сезони растенията поемат по 20 литра вода седмично.  Не забравяйте, че виреенето в постоянно мокра среда води до развитие на гъбични заболявания и загниване. Другата крайност - сушата, е сигурна предпоставка за унищожаване на растението. Хубаво е водата да бъде с температура на средата, да е престояла и да не е варовита (варовикът може да повлияе на киселинността в почвата).

Подхранване на хортензиите с торове за киселолюбиви растения

Подхранва се два пъти месечно по време на цъфтеж с торове, които са богати на калий (този елемент стимулира и увеличава цъфтежа). Приложими са торовете за азалии, камелии и рододендрони. Съществува и специализиран тор за хортензии, който е с продължително (до 3 месеца) действие - минералите в него влияят положително върху наситеността и дълготрайността на цветовете, качеството и увеличаването на цъфтежа, устойчивостта към заболявания и вредители. Преторяването води след себе си силен растеж, слаб цъфтеж и неустойчивост на растението през зимния период.

Хортензията се отглежда в кисела почва

Зазимяване на хортензиите и прекарване на зимата навън

Хортензиите са студоустойчиви и прекарват успешно зимата навън - за тях това годишно време е период на покой. В края на есента листата им опадат и е препоръчително като превантивна мярка да добавите допълнителен слой почва, листовка или борови иглички в основата. Счита се, че издържат на студове до -20°, а някои разновидности и до -34°. Пресаждане не е необходимо да се прави. Ако презимуват на закрито, се оставят в помещение със свеж въздух и температури не по-високи от 15°, като в края на зимата поливките се възобновяват.  

Правилно подрязване според вида хортензия

Подготвяйки настоящата публикация, попаднах на много противоречиви съвети за резитбата на хортензиите. Златната среда е в това, че подрязването е тясно свързано с конкретния вид. Можем условно да определим три типа хортензии. Първата група включва хортензии, които цъфтят върху стария растеж - те се подрязват след приключване на цъфтежа до мястото, където са били цветовете. Втората категория са хортензиите, цъфтящи върху новия растеж - при тях се прави лека резитба през ранната пролет, като се прищипват върховете (премахват се само върховете на всяко стъбло). Третата група включва сортове, които цъфтят и върху стария, и върху новия растеж - те се подрязват като първата група.

Съществува мнение, че резитбата до третата година се изразява единствено в премахване на изсъхналите клонки. За целта се изчаква стартирането на новия растеж и едва тогава лесно можем да разграничим кои стъбла се налага да отстраним. След този период растението се сгъстява и развива на височина - тогава се подрязват слабите и издължени стъбла. Във всички случаи една по-сериозна резитба ще увреди цветята и съответно ще наруши цъфтежа.

Видове хортензия според периода и ситуирането на цъфтежа

Как можем да разберем какъв е видът на нашата хортензия, ако не сме запознати кой е съответният сорт? Цъфтежът върху стария растеж започва през ранното лято и продължава до средата на август (възможна е поява на единични цветове и след това) - това обикновено са хортензиите с едри кълбовидни розови и сини цветове (Hydrangea Macrophylla). Цъфтящите върху новия растеж растения разтварят своите цветове на по-късен етап - към средата на лятото до първите слани през есента (в една и съща година те израстват и залагат цветните пъпки) - хортензиите с едри бели цветове (Hydrangea Arborescens, Hydrangea Paniculata). Тези, които цъфтят от началото на лятото до късна есен са т.нар. "безкрайно цъфтящи" хортензии (гореспоменатата трета категория) - те могат са да с по-конусовидна или кръгла форма (Hydrangea macrophylla "Endless Summer").

Размножаване на хортензия или как лесно да я захванем от резник

Най-лесният метод за размножаване е чрез вкореняване на резници в почва или във вода през лятото. Резникът се взима от здраво стъбло, което не е цъфтяло и върху което няма цветове и е с дължина 10-15 см. Прави се диагонален разрез под най-долния листен възел (това е мястото, от което израстват листата), след което отброяваме два листни възела и над горния отрязваме по идентичен начин. Премахваме листата в основата, а на двойката листа в горната част намаляваме наполовина големината.

Засаждаме резниците в смес от градинска почва и пясък, като в една средна по размер саксия можем да засадим 3 резника. В така създалата се среда на конкуренция те се развиват много по-бързо. Поливаме добре, поставяме по крайщата на саксията дървени пръчици с еднаква височина и я покриваме с прозрачен найлонов плик. Оставяме саксията на сенчесто място. За успешни резултати нашата задача е да отваряме от време на време импровизирания парник и да проверяваме дали горният слой на почвата при разряване е сух. Важно е да поддържаме субстрата влажен. Появата на нов растеж разкрива (около месец след залагане на резниците) наличието на коренчета. 

Хортензията се размножава чрез резници

Как да регулираме цветовете на хортензията?

Цъфтежът започва в началото на лятото и продължава чак до късна есен. Той изниква на върха на всяко стъбло, като е предшестван от млад листен растеж. Винаги премахвайте прецъфтелите цветове - на тяхно място много скоро ще се появат нови листенца, от които ще ви изненадат и следващите цветове. По нашите земи най-разпространеният вид хортензия е Hydrangea macrophylla. 

Синя хортензия

Пигментите в цветовете на хортензията са чувствителни към наличието на йоните на някои елементи и това е причината растението да променя багрите си, макар и не мигновено (отнема седмици, понякога месеци) в зависимост от почвения субстрат, в който е засадено. Оцветяването ѝ в синьо се получава в почвена смес с киселинност pH < 6 - това е т.нар. "кисела почва". Ако внесем известно количество алуминиев сулфат в нея, лесно ще повишим киселинноста ѝ - 7 гр. алуминиев сулфат се разтварят в 4 л. вода и с тази течност се поливат растенията три пъти годишно -  през пролетта след стартирането на новия растеж и през следващите 60 дни веднъж месечно.

Розова и червена хортензия

Розовият и червеният цвят се създават при виреене в алкални почви ( рН > 6). За да  се намали киселинноста и съответно да се повиши алкалността, почвата се варува. Бъдете предпазливи, тъй като високата алкалност води до пожълтяване на листата и развитие на хлороза. Счита се, че е по-лесно да превърнем синята хортензия в розова, отколкото обратното.

Бяла хортензия

Белите хортензии не се засягат от промяната в киселенността на почвата. Метличестата хортензия (Hydrangea paniculata) е вид бяла хортензия, която се отличава с продълговата форма на цветовете. Расте в почва с киселинност pH 4,5-5 и може да достигне 5 м височина, превръщайки се в красиво цъфтящо дърво. Белите хортензии могат да са и кълбовидни, растейки на по-малка височина.

Пълзящата хортензия заслужава нашето внимание

Пълзящата хортензия (Hydrangea petiolaris) е студоустойчив катерлив сорт (издържа до -35°), който е подходящ за засаждане в близост до ограда, стена или дувар. Не е изключено да я видим и красиво подведена по външните стени на къщата. Расте бързо, не се нуждае от подрязване и може да достигне 15 м височина и да се разшири до 2 м. Цъфти в средата на лятото, а цветовете ѝ са бели и възхитителни. Аз лично ги оприличавам в голяма степен на цветовете на бъза, въпреки че те са по-малки. 

Белите хортензии не се засягат от промяната в киселенността на почвата

Потенциални проблеми в отглеждането на хортензията

Хлороза при хортензията 

Потенциалните проблеми, които могат да се проявят при отглеждането на хортензиите са следните. Пожълтяването на листата се провокира от преполиване или поливане със силно варовита вода, а тяхното спаружване - от липса на влага. Хлорозата се свързва първосигнално с липсата на елемента желязо и срещу нея помага обогатяването на почвата или листното пръскане с железен сулфат (зелен камък).

Заболявания и вредители

Моят опит потвръждава твърдението, че не бива да мокрим листата с вода, тъй като се увеличава вероятността от появата на брашнеста мана. Сред възможните вредители се нареждат листните въшки и акарите, като в борбата с тях благоприятно влияние оказва сапунената вода.  Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.

Хортензия и картоп

Завършвам статията с едно любопитно сравнение. Често бялата калина или така известният картоп (Viburnum opulus) бива утъждествявана с хортензията. Това са две различни растения с близка визуална прилика по отношение на кълбовидната форма на белите цветовете и някои предпочитания в отглеждането. Картопът се превръща в цъфтящо малко дръвче или храст и се отличава с листа, наподобяващи тези на гроздето. Топлолюбив е, цъфти до средата на лятото и лесно се размножава чрез вкореняване на резници.




Източници на информация:
www.tuttogreen.itwww.greenme.itwww.elicriso.itwww.almanac.comwww.millionplants.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!