Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Декоративна копривка

Копривката е позната още като "колеус"

Повечето от растенията, които отглеждаме, ни покоряват със своя цъфтеж, но съществуват и такива, които ни подтикват да се влюбим не в техните цветове, а във внушителните им листа. Типичният пример, доказващ това твърдение, е копривката, позната още като "колеус". Тя произхожда от тропическите зони на Африка и Азия, и умело пренася атмосферата на тези земи у нас, създавайки настроение и колорит. 

Как цъфти цветето копривка и на каква цена можем да си купим разсад?

Нейната висока декоративна стойност се събира в елегантните ѝ листа, върху които в зависимост от сорта се преливат различни багри (бели, червени, зелени, жълти, лилави, розови). Различаваме едноцветни или многоцветни копривки, със сърцевидна, удължена или овална форма на листата. На фона на грандиозната листна маса цветовете бледнеят - те обикновено са дребни и цъфтят през есента и зимата в бяло, синьо, лилаво или червено. Честа практика е да бъдат премахвани с цел да не отнемат от силите на растението.

Разсад копривка можем да открием в почти всички разсадници

Повечето разсадници и големи вериги предлагат разсади копривка. Те са в транспортни саксии и е хубаво да се пресадят веднага след покупката. Цената варира между 3 и 7 лв. в зависимост от големината на растението. Лесно може да се поръча разсад или семена копривка и онлайн. Цената за пакетче семена е около от 1 до 3 лева.

Копривката може да се засади в керамична саксия

Засаждане на копривка в подходяща почва

Почвата трябва да е плодородна, лека и добре дренирана. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, торф и пясък. Отлична добавка е горската почва, която ще внесе лека киселинност. Опитните градинари съветват да засаждаме копривките в керамични саксии. Подхранване се прави от март до септември, два пъти месечно (на всеки 15 дни). Удачни за употреба  са торовете за зелени растения, както и органичните торове, които от своя страна се характеризират с бавното си усвояване.

Отглеждане на цветето копривка

Копривката може да се засади в градината, но презимува на закрито

През летните месеци копривката се отглежда навън, като можете да я засадите в градината, в саксии или в сандъчета. Независимо кой вариант ще изберете, с настъпването на есента растението трябва да се прибере у дома, тъй като то не е студоустойчиво. Не толерира още теченията, ветровете и студения въздух. За да избегнат това пренасяне, някои цветари отглеждат копривката като едногодишно растение, въпреки че тя е многогодишно.

Отглеждане на копривка в саксия

Подходящото местоположение в стаята е това, което е в близост до южен прозорец, докато навън е слънчевото, на което има и частична сянка. Факторът "светлина" е от основно значение за наситените и така привлекателни цветове на листата. Хубаво е периодично саксията да се обръща, така че всяка страна да получава достатъчно светлина. Идеалната температура за добро развитие е около 20-25°, като минималните температури не бива да падат под 10-12°. В края на лятото копривката започва да губи част от долните си листа и това поведение не трябва да ни притеснява, защото е нормално.

Копривката се отглежда в градината или в саксия

Копривката обича влагата

Напояването е умерено и регулирано. Общото правило е да поддържаме субстрата влажен, но не и постоянно мокър. Това означава, че е достатъчно да поливаме с една чашка вода дневно саксиите с красивите копривки, като в горещите дни това количество може да се увеличи. Препоръчва се напояването да се осъществява в сутрешните или вечерните часове, като е хубаво да пулверизираме листата с чиста вода с цел оросяване. Не допускайте нито преполиване, нито трайно засушаване, тъй като и двете крайности водят след себе си увреждане на кореновата система. През зимата намалете поливките. Съчетанието между ниски температури и обилно напояване е пагубно за растениято. 

Подрязване и пензиране на копривка

През пролетта се реализира подрязване или по-точно "пензиране", като се премахват връхните части на стъблата. То се прави, за да се стимулира новият растеж и да се придаде компактна форма. Отстраняват се всички изсъхнали или увредени стъбла и листа. Именно тогава растението се и пресажда. 

Копривката се размножава чрез вкореняване на резници

Размножаване и вкореняване на копривка

Можем ли да захванем копривка от семена?

Копривката се размножава чрез семена или вкореняване на резници. Важно е да е отбележи, че при захванатите растения от семена не се дава пълна гаранция, че ще притежават същите белези като майчините такива. Такъв риск при вкоренените от резници копривки няма. Периодът от април до септември е благоприятен за размножаване по последно споменатия метод.

Вкореняване на резници от копривка

Резниците се взимат от здраво и добре развито майчино растение и са с дължина около 7-10 см. Разрезът е диагонален и се прави под листен възел. Долните листа се премахват, като се оставя една двойка от връхните. Резникът се засажда в почва (смес от торф и малко пясък) и малка саксийка или чашка на средна дълбочина (1,5 -2 см) - това означава, че краят му не бива да докосва дъното на сакийката, а да е някъде около средата ѝ.

Засаденият резник се полива и се оставя на сянка, като за успешното му вкореняване са нужни температури около 21°. За да се контролира влажността на средата е препоръчително саксийката да се постави в разрязана на половина пластмасова бутилка, след което частите ѝ отново да се съединят и залепят, а капачката да затвори така образувалия се парник. Появата на нови листенца е белег за наличието на корени.

Изчакайте известно време и започнете ежедневно да оставяте бутилката отворена за няколко часа - така младовкорененото растение ще се климатизира. Авторът на следващото видео показва нагледно как се подготвят резниците, като споделя и метода за вкореняване във вода. Относно него съществува мнение, че е хубаво тя да бъде в близост до саксията с голямото растение. Макар и да е с леко неясен английски език, си заслужава да го изгледаме, защото разкрива полезен опит: 

Защо увяхват листата на копривката?

При копривката могат да възникнат следните проблеми. Ако листата започнат да увяхват  или да опадат, това е ясен знак за липса на вода, а ако избледняват и губят цветовете си - светлината е недостатъчна. Ниските или твърде високите температури също нарушават оцветяването на листата. Потъмняването на стъблата сигнализира за преполиване. Бавното развитие се провокира вследствие на слабо осветление и дефицит на хранителни вещества.

Ако по долната част на листате забележите петна, то това означава, че има нашествие на щитоносни въшки. Срещу тях (както и в борбата с листните въшки) помага механичното почистване на увредените участъци с памук, напоен със спирт или със сапунена вода. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.




Източници на информация: www.elicriso.itwww.edendeifiori.it

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!