Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Ешеверия

Ешеверията е сукулент

Ешеверията е високо ценено сукулентно многогодишно растение, не само заради декоративна си стойност, но и поради некапризния си характер и лесното си отглеждане. Според преобладаващите теории тя е кръстена на известния със своите рисунки на цветя мексикански художник Atanasio Echeverria.

Видове ешеверия

Родом от Мексико, ешеверията ни впечатлява с компактната си розетка, която варирира от 3 до 10 см в диаметър. Според конкретния вид тя може да е зелена, сива, розова, червена, бяла или сиво-синя. В началото на лятото от нея се появяват издължени стъбла, които завършват с великолепни цветове. Последните разцъфтяват поетапно и се разгръщат в зависимост от вида в червени, жълти или оранжеви багри. 

Отглеждане на ешеверия

Засаждане на ешеверия и подходящо местоположение

Ешеверията е подходяща за засаждане в малки саксии или директно в градината, като в този случай можете да създадете удивителни алпинеуми с нейно присъствие. Имайте предвид, че като топлолюбиво растение, тя не може да преодолее зимните месеци навън. През топлите сезони тя се чувства най-добре на светли и слънчеви места. Допуска се и отглеждане на шарена сянка. 

Оптималните за нея температури са около 27°. В естествената си среда ешеверията вирее под формата на храст и получава изобилие от пряка и непряка светлина. Тази обстановка трудно би се пресъздала у дома, но ако отглеждате ешеверията на закрито, източните и южните прозорци са едно приемливо и добро решение. Тя се нуждае от светлина поне през половината ден (около 6 часа), най-вече в сутрешните часове. 

Светлината е основен фактор за развитие на ешеверията

Растението, което получава правилното количество светлина е с гъста и сбита розетка, с горепосочените размери. Ако вашата ешеверия започне твърде много да се разширява, да изстънява и да израства на височина (нормалната за нея височина не надвишава 10 см), това поведение сигнализира за недостиг на светлина. Ако искате да се радвате на прекрасните цветове, не бива да пренебрегвате фактора "светлина", тъй като неговият дефицит провокира слаб или липсващ цъфжеж. По отношение на цъфтежа е от значение да отбележим още няколко особености. Той зависи освен от наличието на достатъчно светлина и топлина, още от поливането и подхранването.

Ешеверията може да е зелена, сива или розова

Ешеверията се полива внимателно, защото е сукулент и събира вода в листата си

От март до октомври поливайте редовно, но умерено. Това означава, че между отделните поливки почвата трябва да се остави да се засуши. Ако при разравяне горният почвен слой е сух, това е ясен знак, че растението се нуждае от вода. Не мокрете розетката и поливайте, докато водата не започне да се отцежда в чинийката на саксията. При напояването на този вид е важно да имате предвид, че ешеверията е сукулент и има способността да събира количества вода в листата си. Именно от тези резерви се възползва при суша, като те  стигат за преживяване, но не и за развитие на цветове. 

Ето защо липсата на редовни поливки и излагането на трайно засушаване е предпоставка за отъствие на цъфтеж. Преполиването и виреенето в постоянно мокра среда причинява развитието на гъбични заболявания, водещи след себе си загниване и унищожаване на цветето. За летния сезон ориентировъчното поливане е веднъж на 5-7 дни, за пролетта и есента той се увеличава на 10 дни. Тези периоди за напояване варират в зависимост от температурите и състоянието на растението. През зимата напояването е ограничено до един път в месеца и то по малко. 

Подхранване на ешеверията

Общото правило е, че през активната фаза ешеверията се подхранва веднъж на 15-20 дни с течен тор за сукулентни растения. Те съдържат лесно усвоими елементи, които стимулират растежа и насърчават цъфтежа. Редовно торените ешеверии изненадват с цветове със силно наситени и ярки нюанси. Въпреки това, масовото мнение е, че торенето не е задължително, а само препоръчително.

В естествената си среда тези растения виреят в бедни на хранителни вещества почви - следователно, те са изключително чувствителни и податливи към преторяване. По-добре пропуснете торенето, отколкото да прекалите с него. За подсилващ ефект е хубаво да използваме естествени торове, които се характеризират с бавно усвояване и въздействие във времето.

Ешеверията не е студоустойчива

Грижи за ешеверията през зимата

С настъпване на есента и съответно понижаване на температурите, отглежданите навън ешеверии се прибират у дома, в хладно (с температури 13°- 16°) и средно осветено помещение. Това се налага, тъй като те не са студоустойчиви растения. През зимата те преминават през период на порой - не се торят и се поливат рядко (най-много веднъж месечно). През ранната пролет се събуждат от "зимния си сън", като се преместват на по-светло изложение (например, южен или югоизточен прозорец), напояването постепенно се възобновява.

Когато времето се затопли трайно, можете да изнесете ешевериите навън, като опитните градинари съветват първоначално да ги оставите на място, защитено от преките слънчевите лъчи, за да се климатизират. В противен случай рискувате листата да бъдат изгорени, поради рязката промяна на средата. Драстичните промени в температурите причиняват силен стрес, а понякога и по-сериозни увреждания. Правилната тактика е с всеки ден да регулирате количеството светлина, като започне с няколко часа през сутринта и ги увеличите постепенно до пълно слънчево огряване. 

Пресаждане на ешеверията

Ешеверията се пресажда рядко

Пресаждането се реализира обикновено на 3 години през пролетта или лятото. Извадете внимателно ешеверията и с помощта на молив или дървена пръчка премахнете по-голямата част от почвата. Засадете я в новата саксия, която трябва да е малко по-голяма от старата (с около 1/3 по-голяма), като не бива да е много дълбока. Удобни и препоръчителни са керамичните саксии. 

Подходяща за ешеверията е почвата за сукуленти

Почвената смес трябва да е лека, бързоотцедлива и песъчлива, като примерната такава е съставена от пясък, горска и градинска почва, угнил оборски тор. Пясъкът трябва да речен и едрозърнест, тъй като финият пясък ще наруши въздушността на почвата. Дренажът е напълно задължителен. Търговската мрежа предлага субстрати за кактуси и сукулентни растения, които са удачни за ешеверията. След като засадите растението, можете да покриете повръхността на почвата с малки камъчета или перлит. Проследете метода за пресаждане в следващото видео:

Размножаване на ешеверията

Ешеверията се размножава най-лесно чрез вкореняване на резник в почва или чрез разделяне. Целогодишно можете да отделите младите розетки от майчиното растение и да ги засадите самостоятелно в малка саксийка. Резникът всъщност представлява листо, което се взима от розетката и се оставя за известно време да изсъхне (обикновено за около едно денонощие).

Засажда се в чашка в пясък (или пясък и перлит), като може да се постави дори хоризонтално върху повръхността на субстрата и пак да се постигне успешно коренообразуване. Подходящият за това период е пролетта. Сукулентите, в това число и ешеверията, могат да се вкореняват и във вода. Именно този метод е показан в следващото видео. Напълнене малка стъклена бутилка с вода, покрийте отвора с фолио и пробийте дупчици върху него. През тях потопете листенцата, така че малка част от долната им повръхност да е във водата. Белег за успешно вкореняване е появата на нови листа.

Проблеми при ешеверията

Най-често срещаните проблеми при ешеверията са свързани с двете крайности на неправилното поливане. Сушата и преполиването водят след себе си идентични последици - пожълтяване, изсъхване и опадане на листата. Имайте предвид, че през зимата е нормално някои листа да окапят и това не е повод за притеснение. Те се изхвърлят своевременно, тъй като могат да развият гъбични инфекции и да заразят здравите части. Засаждането в твърде голяма и дълбока саксия има неблагоприятно въздействие - значителният обем почва задържа повече влага и увеличава риска от загниване, влияе още отрицателно и върху растежа и цъфтежа.



Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!