Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Декоративен слънчоглед

Декоративният слънчоглед е известен още като "хелиантус"

През лятото всички ние се възхищаваме на безкрайните полета, засадени със слънчогледи. Огнените масиви остават в съзнанието и провокират желанието да пренесем дори малка част от очарованието им у дома. И това се оказва съвсем възможно - декоративният слънчоглед, известен още като "хелиантус" (Helianthus) е една прекрасна алтернатива, която ще внесе в градината настроение и красота. Неговата родина ни отвежда в Северна Америка, където индианците го възприемали за свещено растение и го употребявали за медицински цели. По нашите земи се отглежда предимно като едногодишно цвете и често се използва за направата на украса и букети. Сред многогодишните представители най-разпространен е Нelianthus Loddon Gold, който цъфти в жълто (цветовете му са малки и лично на мен ми приличат до известна степен на тези на далията) и достига големи височини .

Легенди за слънчогледите

Древна легенда разказва за морската нимфа Клизия, която била нещастно влюбена в бога на слънцето Хелиос. Тя го следвала непрестанно, но той не само, че не отвърнал на нейните чувства, а дори избрал за своя любима нейната сестра. Клития изпаднала в отчаяние и в продължение на девет дни останала неподвижна, плачейки и гледайки своя любим. Според преданията тялото на нимфата се сковало и се превърнало в едно нежно, но устойчиво стъбло, краката пробили земята и се трансформирали в корени, а косите станали жълти. Клизия се преобразила в красив слънчоглед, който всеки ден продължил да следва своята любов. Въпреки тази тъжна история, според езика на цветята слънчогледите олицетворяват слънцето, живота и радостта.

Слънчогледът винаги е обърнат към слънцето

Защо слънчогледът винаги гледа към слънцето?

Извън всякакви митове и приказки, както всички знаем, тези растения имат способността да следват посоката на слънцето, като се обръщат към него. От там проилиза и наименованието им. Сутрин цветовете им са обърнати на изток, а с настъпването на вечерта вече "гледат" на запад. Това интересно поведение е било предмет на множество изследвания, а учените от Калифорнийския университет в Дейвис установили така любопитното обяснение.

Според тях тези растения притежават вътрешен биологически часовник, който е непосредствено свързан с 24-часовия цикъл на денонощието. Движението на слънчогледите е обвързано още и с растежа - едната им страна се развива по-бързо от другата според времето от деня и това ги подтиква да се въртят. Експеримент показва как върху слънчогледите, които са обърнати сутрин на запад кацали в пъти по-малко пчели, отколкото върху тези, които са били на изток.

Засаждане на хелиантуса

Засаждане според вида декоративен слънчоглед

Хелиантусът се засажда предимно в градината, като е препопъчително да съобразим съответния вид с разполагаемото място. Високорастящите слънчогледи са с височина 1,80 - 3 м, а примерни сортове-гиганти са Russian Giant, Tall Single, Giant Yellow. Среднорастящите слънчогледи се извисяват между 1,20 м и 1,50 м, като типични видове в тази категория са Autumn Beauty, Sunburst, Full Sun. Само нискорастящите хелиантуси са удачни за отглеждане в саксии. Височината на последните не надвишава 30-40 см, а характерни представители -джуджета са Teddy Bear, Pacino, Sunspot, Music Box.

Почвата трябва да е добре дренирана и плодородна. Задължително условие е теренът да бъде прекопан и почистен. Корените на слънчогледите се нуждаят от пространство и от лека и отцедлива почвена смес. Примерната такава е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, торф, пясък. 

Слънчогледите цъфтят месец след образуване на цветните пъпки

Цъфтежът на слънчогледите настъпва около 25-30 дни след образуването на цветните пъпки. Започва от юли - август и продължава до октомври, чак до падането на първите слани. Размерите на цветовете зависят от конкретния вид, а цветовете им са жълти, червени или оранжеви, като силно актуални в последните години се налагат хелиантусите с преливащи се багри (в същата гама).

Слънчогледите цъфтят месец след образуване на цветните пъпки

Отглеждане на декоративен слънчоглед

Слънчогледите обичат слънчевите места

Слънчогледите обожават слънчевите местоположения. Допустими са и тези с частична сянка, с условието, че там те ще получават поне 4-5 часа светлина на ден. Освен слънчево, подходящото за тях място трябва да е защитено от течения и ветрове, тъй като те израстват на височина, която може да достигне до 3 м и са застрашени от пречупване. Често се налага да им се осигури и допълнителна опора, като бамбуковите пръчки са изключително удобни и атрактивни. Като типични топлолюбиви цветя не понасят температурите под 14° (изключение правят многогодишните сортове).

Поливане на слънчогледа

Напояването е редовно и регулирано. Слънчогледите понасят отлично горещото време, но изискват и достатъчно количество вода, за да могат да оцеляват. Липсата на влага води до отсъствие на цъфтеж, както и до изсъхване на цялото растение. Преполиването и виреенето в постоянно мокра почва пък допринася до развитието на гъбични заболявания и загниване. В топлите дни поливките са ежедневни и се прилагат в сутрешните или вечерни часове. Оставете почвата леко да се засуши между отделните поливки.

Подхранване на слънчогледа

Подхранването не е задължително, особено когато хелиантусът е засаден в плодородна почва. Въпреки това е удачна употребата на органични торове, които се характеризират с по-бавното усвояване. Тяхната целенасоченост се изразява в това цъфтежът да е по-дълготраен, а самите цветове да са големи и с наситени цветове. Ето защо е хубаво да използвате течни торове, богати на калий и фосфор (и с по-малко съдържание на азот, който отговаря главно за листния растеж). 

Най-добрият вариант за торене на слънчогледите си остава угнилият оборски тор - той може да се добави при засяване на семената или при разсаждане на растенията, или на последващ етап. Независимо какви торове решите да използвате, внимавайте с преторяването - то носи след себе си негативни последици. Слънчогледите не се подрязват, премахват се само увредените и изсъхнали части, както и прецъфтелите цветове. Последните се оставят върху растениято в случай, че желаете да съберете семената им, когато узреят.

Слънчогледът се размножава чрез семена

Размножаване на декоративен слънчоглед

Семената на слънчогледа покълват до седмица след засяване

Размножаването се реализира чрез семена, които се засяват в началото на пролетта (от март до средата на април). Опитните градинари споделят, че тези растения не понасят много добре пресаждането, но въпреки това можем да направим разсади, които след достигане на 10 см височина да разсадим в градината (на разстояние 35 - 70 см в зависимост от конкретния сорт). Счита се, че преместването на нововкоренените цветя с тези размери не би увредило кореновата система.

Препоръчва се да засеем всяко семенце поотделно в самостоятелна саксийка или малка чашка, а за по-голямо удобство можем да използваме контейнерите, специализирани за разсади. Дълбочината на сеитба не бива да превишава 3-4 см. Поначало семената покълват след 7 дни, а растежът на листната маса и изграждането на корените се установя до 30 дни. Можем да засеем семената направо в градината през месец май.

Проблеми в отглеждането на слънчоглед

Хелиантусът е силно устойчив. Сред потенциалните вредители се нареждат листните въшки, като в борбата с тях успешно се спрява сапунената вода. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Ако листата на слънчогледа са "надупчени", то това означава, че са станали атрактивна хранителна мишена за гъсениците. Възможно е вследствие на преполиване и/или виреене в постоянно мокра среда да се развият гъбични заболявания. Всички тези проблеми се отнасят най-вече за видовете-джуджета, които се отглеждат в саксии, но е възможно да се проявят и при хелиантусите, които виреят в градината.




Източници на информация: www.giardinaggio.netwww.obekti.bgwww.greenme.it,

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!