Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Какво унищожава чемширите?

Китайският молец унищожава чемширите

Чемширът се нарежда сред най-често засажданите вечнозелени растения, които години наред красят българския двор. Той е студоустойчив, некапризен и изключително лесен за отглеждане, отличава се и с внушителна декоративна стойност. Умело оформените храсти създават прекрасна атмосфера в градината, която няма как да остане незабелязана и неоценена. За съжаление, в последно време тя бива нарушавана от нашествието на един не толкова познат за нашите ширини вредител, за който се смята, че е донесен от Китай и поради това е известен под името "китайски молец" или "чемширов молец".

Той е в състояние да унищожи за отрицателно време здрави възрастни чемшири, а борбата с него е трудна, а понякога и невъзможна. В това се убедих през миналото лято, когато чемширите ми бяха нападнати и буквално изядени неусетно. Бях принудена да отрежа и премахна това, което беше останало от тях. През такъв неприятен сценарий преминават огромна част от хората, които притежават чемшири, тъй като проблемът е масово разпространен. Ето защо реших да събера в една статия възможно най-пълната информация, която научих по темата и която би послужила за превантивна мярка и би помогнала на засегнатите да се справят със ситуацията.

Чемшировият молец се размножава през пролетта

Какво представлява китайският молец?

Китайският молец (Cydalima perspectalis) е слабо познат вредител не само за България, но и за Европа като цяло. Той представлява зелена и лесноадаптираща се гъсеница на молец, която произхожда от Източна Азия (Китай), а на нашия континент се озовава за първи път през 2007г. (най-напред се разпространява в Германия и Холандия, а в България едва през 2015г.) Новоизлюпените гъсеници са с жълти нюанси и преминават през няколко форми, докато станат възрастни, в зависимост от температурата и хранителния ресурс (това отнема между 17 и 87дни). Последните са зелени, с черни и бели ивици за украска - именно те нанасят сериозните последици за чемширите.

Възрастните гъсеници се превръщат в бяла пеперуда с кафеникави крайща, която е отличен летец (както на близки, така и на далечни разстояния). Тези гадини успешно прекарват зимния си сън дори и при по-ниски температури, създавайки си леговище под свързаните от тях през есента листенца. През пролетта започва активният им сезон и бързото им размножаване. Яйцата им са дребни и жълти, добре скрити по долната повръхност на листата. Имайки предвид малките и многобройни листа на развитите чемшири, сами разбирате колко е трудно да бъдат забелязани.

Защо чемширите изсъхват и какви щети нанася китайският молец върху тях?

Щетата, която нанася молецът, се изразява в изяждане на листната маса на чемшира, вследствие на което растението загива. Започва се с малки сегменти, които загубват зеления си цвят и изсъхват, и без да осъзнаете за няколко денонощия (понякога и по-кратко) пред вас се изправя картината на напълно погубеното растение. В следващото видео можете да придобиете и нагледна представа за всичко описано дотук:

Борба с китайския молец

Наблюдението е най-ползотворната превенция 

Може би най-ползотворната стратегия за предпазване е наблюдението, не само на самото растение, но и на околната среда. Ако в района, където живеем, или в съседство, има близки или приятели, които се оплакват от тази беда, то възможността да бъдат засегнати и собствените растения е почти сигурна. Общото мнение е, че не бива да пръскаме с инсектицити като предпазна мярка, тъй като всички знаем за негативното им влияние върху човека и природата.

Но при такава потенциална заплаха то е препоръчително, а при забелязването на проблема, е задължително. Ранното им приложение може да спаси вашите чемшири. Някои градинари споделят, че механичното отстраняване на гъсениците, колкото и неприятно да е то, би помогнало за по-малките растения. При разклащане на храста, те лесно падат на земята и могат да бъдат събрани и унищожени. Този метод в крайна сметка трудно може да се определи като силно ефективен.

Какви са първите знаци за наличие на китайски молец?

Първите знаци за наличие на китайски молец в чемшира са паяжиновидната бяла мрежа, оплетена по стъблата и листата, както и присъствието на самите гъсеници. Вредителят оставя тези следи, за да покаже откъде минава пътят му на хранене, но и за да изгради своебразна защита. От личен опит прибавям към тези признаци още и неприятната миризма, която се усеща от чемшира. Това са ясни сигнали, че трябва да пристъпите към незабавно действие - третиране с инсектициди, тъй като естествените средства за борба с неприятелите в градината остават безсилни.

Препарати за пръскане на чемшири срещу китайския молец 

Силните инсектициди могат да спасят чемшира

Цитирам мнението на пловдивски агроном, споделено в сайта АГРО ПЛОВДИВ: "Само силна комбинация от инсектициди може да спаси чемширите ... Борба срещу нападателя на чемширите се води с инсектицидите Вазтак, Карате, Децис или Дурсбан 4Е.. По-сигурна и ефективна е борбата, ако се комбинират и изпръскат наведнъж Нуреле, Дурсбан и Вазтак".

Потребител на горепосочения сайт коментира, че съчетанието на препаратите Алверде и Даскорт е допринесло за положителни резултати. Допълваме списъка на инсектицидите, които могат да се използват, с препаратите Фюри 10 ЕК (и комбинацията му с Нуреле Д.), КОРАГЕН 20 СК, Моспилан. Препоръчва се цикъл на обилно и всеобхватно пръскане два пъти за 14 дни (веднъж на 7 дни), както и употребата на прилепител (сапунената вода може да послужи за такъв).

Биологични препарати срещу китайския молец

Съществуват и биологични препарати, които са на базата на бактерията "Bacillus thuringiensis". Характерното за този вид бактерия е, че при размножаването си отделя естествен инсектицид, който е силно отровен за ларвите на насекомите. Счита се, че е щадящ спрямо пчелите. Вследствие на нейното поглъщане, гъсениците спират да се хранят, парализират се и умират. Потърсих информация и открих, че се предлага под суха или течна форма, като влиянието е едно и също - поразява всички видове гъсеници. Примерни такива биологични препарати са: Cordalene/ BIOTHUR 30ml (био инсектицид срещу червеи и ларви), Bacillus t.k. 32 (сашета от 10гр. за 20 л разтвор), РАПАКС. *

Може ли чемширът да се възстанови?

Своевременната намеса дава шанс за запазване на чемширите. Ако пръскането е унищожило инвазията на молеца, то изсъхването на растението ще се прекрати. Всички увредени части се изрязват и запалват. Възможно е на тяхно място през следващата година да покарат нови издънки, но това не е сигурно. Ако третирането е приложено на късен етап, то спасяването на чемшира е невъзможно - той изсъхва. Остава възможността той да бъде отрязан до основи и след това изгорен, за да се избегне последващо разпространение на неприятелите. Теренът под и около храста е добре да се обработи с инсектицид.

СЪВЕТИ ОТ ЧИТАТЕЛИ НА БЛОГА

Ивелин Желязков: "Безотказно работеща комбинация за 15-20 дни - Нуреле и Акрамет Ултра с прилепител. Комбинация от химична и имунна защита. Втора година комбинацията се представя отлично. Пръскания през 15-20 дни."




Източници на информация:

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!