Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Стаен клен - абутилон

Абутилонът е известен като стане клен

Известнен още като "стаен клен", абутилонът е едно прекрасно растение, което се превръща в красив храст с очарователни камбановидни цветове, на които можем да се наслаждаваме от пролетта до късна есен, а често и целогодишно. Новите хибридни видове ни предоставят разнообразие от едноцветни и многоцветни сортове, обагрени в бяло, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово.  Родните му земи ни пренасят в тропическите и субтропическите части на Южна Америка, където достига внушителни размери. Според множество проучвания абутилонът влияе положително върху психиката и настроението на човека - облекчава симптомите на депресията и стреса. Твърди се, че в дома, в който расте стайният клен, царят разбирателство, хармонични и приятелски отношения.

Отглеждане на стаен клен

Подходящото местоположение е слънчевото

Абутилонът обожава слънчевото местоположение, където получава достатъчно количество светлина и където разгръща пълния си потенциал за цъфтеж. Допускат се и изложенията с шарена сянка, като за нормалното му развитие са необходими поне 4-5 часа осветеност на ден. Имайте предвид, че стъблата и самите цветове са крехки и лесно се чупят - поради това е добре да предвидите място, което е защитено от ветрове, течения и дъждове.

Абутилонът не е студоустойчив

Стайният клен не понася температури под -7° - ето защо е наложително през зимата да се прибира у дома, в помещение с умерена топлина (около 12 - 16°) и с позициониране в близост до източни прозорци. Възможно е в този период отново да има цъфтеж. Колкото и странно да звучи, това великолепно и неуморно растение, рядко изпада в период на покой. Въпреки това опитните градинари съветват да му осигурим такъв, като го оставим на светло и хладно място, ограничим поливането, не торим и премахнем заложените цветни пъпки.

Стайният клен не е студоустойчив

Напояване на стайния клен

През активния период, от май до октомври, напояването е редовно. Не допускайте преполиване и заддържане на вода в почвата. Виреенето в постоянно мокра среда предизвиква загниване на кореновата система и последващо унищожаване на растението. Опитните цветари съветват да поливаме, когато при разравяне горният слой на почвата е сух и да оставяме субстратът леко да се засуши между отделните поливки. Не позволявайте продължително засушаване, не поливайте в горещо време (удачните часове са рано сутрин или вечерта) и избягвайте мокренето на листната маса. Поради високите температури през лятото и бързото изсушаване на почвата, обикновено поливките са ежедневни, но по-умерени. През зимата те се намаляват до поддържането на леко влажна почва.

Подхранване и подрязване на абутилона

Подхранва се веднъж на 10-15 дни с течни торове за цъфтящи растения и винаги заедно с напояването (от март до октомври). През пролетта (февруари - март) е добре да се подрязва. Абутилонът се нуждае от ежегодна резитба, защото се развива бързо и стъблата му израстват неусетно. За да му придадете красива храстовидна форма и за да се радвате на здраво растение, премахнете всички изсъхнали клонки и намалете височината на връхните стъбла. Общото правило е да се намаляват всички стъбла с 1/3 в края на зимата.

Засаждане и пресаждане на стайния клен

У нас цветето се засажда предимно в саксия. Почвата е добре дренирана, лека и богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, листовка, торф, пясък. Стайният клен се пресажда всяка година през пролетта, когато стартира вегетативният растеж (месеците март - юни). Внимателно извадете растението от старата саксия, подрежете удължените корени и премахнете от тях част от почвата, без да ги оголвате. Засадете в нова саксия в свежа почва.

Специалистите споделят, че при младите растения растежът е в пъти по-бърз, отколкото при възрастните и това води до пресаждане два пъти годишно. Най-точният показател за нуждите на цветето от пресаждане е състоянието на корените - ако те се показват през дупките в долната част на саксията, това значи, че пространството вече е тясно. Имайте предвид, че засаденото в твърде голяма саксия цвете отказва да цъфти.

Стайният клен се размножава чрез резници или семена

Размножаване на стайния клен

Размножаване чрез вкореняване на резници

Най-успешният и съответно най-често прилаганият метод за размножаване е този чрез вкореняване на резници в почва от пролетта до края на лятото (от април до август). Резниците се взимат от здраво майчино растение и са с дължина 8 - 15 см., като е хубаво долният разрез да е под листен възел и да е под диагонал. Премахват се листата в основата на резника, като се оставя една двойка от горните такива. Засажда се в малка саксийка, така че в почвата да попадне поне един листен възел, тъй като от него ще стартира коренообразуването. Долният край на резника не бива да докосва дъното, а да е някъде по средата на саксията.

Препоръчителната почвена смес е съставена от торф и пясък. На пазара можете да откриете специализиран субстрат за вкореняване на резници и отглеждане на разсади - съветвам ви да го използвате, тъй като цената му е достъпна, а ефективността - висока. Засаденият резник се полива добре и се покрива с найлонов плик, който се закрепва чрез ластик. Същите резултати можете да постигнете и ако го захлупите с буркан или поставите саксийката в разрязана на две пластмасова бутилка. Оставете резника на сенчесто и топло място (около 20°) и поддържайте умерена влажност на почвата. Появата на нови листа е белег за успешен процес. Нововкорененото растение се пресажда в по-голяма саксия, съобразена с размера му. Абутилонът се размножава още и чрез засяване на семена.

Проблеми в отглеждането на абутилон

Ако листата започнат изведнъж да падат, това се дължи на рязка промяна в температурите, а ако се свиват и изсъхват - това е първият симптом на липса на вода. Преполиването и сушата могат да предизвикат окапване на листата, цветните пъпки и цветовете. Потенциални вредители са листните въшки и белокрилката, като по-податливи на тях са младите растения. В борбата с тях помага сапунената вода. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. При по-сериозно нашествие на неприятели или при ненавременното им забелязване, използвайте инсектицид.


Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!