Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Лилиум

Лилиумите са известни още като кремове

Лилиумите създават невероятна атмосфера около себе си и неминуемо приковават вниманието. Родните им земи са установени в Европа, Азия и Северна Америка, а наименованието им произлиза от гръцката дума “Leiron”, която в превод означава непорочност. У нас са познати още като "кремове", а цветовете им по форма напомнят в голяма степен тези на амарилисите и хемерокалисите ("дневни лилии"). Поради своята декоративна стойност често се използват за украси и букети, като трайността на отрязания цвят е около 10 дни. Наслаждавайте се на цветната емоция, която носят елегантните лилиуми в градината, но не и забравяйте посланието, което изпращат към всички нас: след всяка трудност, настъпва ново начало и лекота, а на всяко зло могат да се противопоставят единствено искреността, добротата и чистотата!

Символика и легенди за цветето лилиум

Лилиумът символизира чистотата и целомъдрието, благородството, искреността и честността на душата. Според някои народи лилиумите са традиционните цветя, които е хубаво да се подаряват на 30-тата годишнина от сватбата. Във времето на Древен Египет и Асирия лилиумът е бил емблемата на държавната власт от една страна, а от друга е символизирал невинността на втъпващите в брак момичета. За античните гърци и римляни пък е бил олицетворение на възвишената любов. Те вярвали, че всяка падаща звезда на земята се преобразява в лилиум.

В христянската религия намира специално място, тъй като се свързва със Св. Богородица. Легенда разказва, че първоначално тези цветя били жълти, но Дева Мария с едно докосване ги превърнала в нежни бели цветове. Тя видяла Йосиф, който държал в ръцете си бял лилиум, и така го избрала за баща на своя син Иисус. При донасянаето на благата вест Архангел Гавриил поднесъл на Дева Мария бял лилиум. Други предания споделят как три дни след нейната смърт, нейната гробница била открита празна и само бели лилиуми цъфтели на нейното място.

Белият лилиум е цветето на Богородица

Кои са най-разпространените видове и сортове лилиум за градината?

Лилиумите са многогодишни растения, които могат да достигнат до 1,25 м височина и които цъфтят през лятото в различни цветове, като в зависимост от конкретния вид варират в нюнсите на розовото, червеното, жълтото, бялото, оранжевото. Изключително атрактивни са и многоцветните лилиуми, които събират в себе си невероятни съчетания на шарки. Някои сортове са и ароматни - благоуханието на белия лилиум се усеща дори и от по-далечно разстояние, а неговата интензивност се разгръща най-осезаемо в сутрешните часове.

Ориенталски лилиум

Ориенталските лилиуми са най-ароматни, като благоуханието им се усеща най-силно вечерно време. Те са късноцъфтящи (цъфтят обикновено през август) и произвеждат в огромни дози цветен прашец. На едно стъбло могат да израстнат повече от една цветна пъпка. Харектерни са розовите, червените, белите и оранжеви ориенталски лилиуми. Типичен представител на ориенталските лилиуми е Lilium "Stargazer" в бяло-розови цветове. Интересни сортове са розовият Oriental Lily Entertainer и белият Muscadet.

Азиатски лилиум

Азиатските лилиуми (Lilium asiatica) са високорастящи, а цветовете им са съставени от 3 до 6 венчелистчета. Те не са ароматни и цъфтят през юни или юли. 

Тромпетовиден лилиум

Тромпетовидните лилиуми се отличават със завидна височина и многобройни цветове на всяко стъбло, с формата на музикалния инструмент. Един от най-известните сортове е оранжевият "Lilium African Queen"

Кралски лилиум и дървовиден лилум

Кралският лилум (Lilium regale) е най-високият представител - той достига до 2 метра, а белите му цветове изумяват с размери 14 см дължина и с жълто оцветяване в сърцевината. Външната част на цветовете може да има лилаво оцветяване.

Дървовидните лилиуми надхвърлят 3 метра височина и са известни оше като "лилуми-гиганти". Те имат дебели и стабилни стъбла, които са щедро окичени с многожество едри цветове.

Лилиумите се засаждат през пролетта или есента

Засаждане и на луковици лилиум в градината

Почвата трябва да е плодородна, дренирана и обработена. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, листовка, като отлична добавка е горската почва, която ще внесе лека киселинност в субстрата. Теренът се прекопава, почиства и изравнява.

Начин на засаждане на лилиумите

Грудките се засаждат през есента или през ранната пролет в градината, на дълбочина, равна на три пъти височината на грудката и на разстояние два пъти нейния диаметър (ориентировъчно, това са 10-15 см). Съществува интересно мнение - колкото по-надълбоко се засадят те, толкова по-бавно ще стартира растежът и съответно цъфтежа, но именно по-голямата дълбочина би предпазила от евентуално измръзване. Това твърдение има по-скоро превантивен характер, отколкото задължителен. Както вече бе споменато, лилиумът е зимоустойчиво цвете, чиито грудки остават без проблеми в земята през студените месеци от годината. Разреждането на възрастните растения се прави след 4-5 години.

Избирайте винаги здрави, твърди и без следи от заболявания грудки. Чудесна идея е да се засадят по групи от 3 грудки - така се постига впечатляващ декоративен ефект. Комбинират се прекрасно с всички растения, тъй като корените им не засягат тези на останалите, а растежът им на височина ги прави удачни за всякакви съчетания. Ефективни композиции се реализират с розите и дневните лилии (хемерокалиси), като с последните си приличат много по формата на цветовете.

Лилумите обичат слънчевите места в градината

Отглеждане на лилиум в градината

Подходящо местоположение

Обичат слънчевите местоположения, като основно изискване е тези места да бъдат защитени от ветрове и течения. и да им се осигури допълнителна опора. Допуска се и отглеждане при частична сянка, но имайте предвид, че намаленото количество светлина води до слаб цъфтеж (нужни са поне 4 часа осветеност на ден). Студоустойчиви са и това позволява грудките им да останат през зимата в земята.

Как да поливаме и подхранваме лилиумите?

Напояването по време на активния период е редовно и обилно. То влияе пряко върху големината на цветовете и цъфтежа, както и върху нарастване на грудката и образуването на нови такива. Избягвайте преполиването и не допускайте лилиумите да виреят в постоянно мокра среда, защото това ще доведе до загниване и последващо унищожаване на грудката. Не поливайте в горещите часове от деня (а само сутрин или вечер) и не оставяйте теренът да се засуши за дълго време. Спазвайки горепосочените изисквания, ще се предпазите от възникването и разпространението на гъбични заболявания, които са всъщност най-често срещаните проблеми при лилиумите.

За подхранването са подходящи торовете с бавно освобождаване, които се прилагат при засаждане на грудките. Добри резултати ще допринесат и течните торове за цъфтящи растения. Основната цел на торенето е освен насърчаване на цъфтежа, още и стимулиране на нарастването на грудките и произвеждането на нови такива.

Лилиумът може да се отглежда в саксия

Засаждане и отглеждане на лилиуми в саксии

Колко грудки лилиум можем да сазадим в саксия?

Опитните градинари споделят за някои особености при отглеждането на лилиуми в саксии. В една средна по големина саксия, с височина поне 35-40 см, се засаждат по 3 грудки, като за по-красив естетически вид се поставят на по-близко разстояние (без да се докосват). Тяхното пресаждане или разреждане настъпва при появата на корените извън дупките по дъното на саксията. Подходящото местоположение за тях е това с шарена сянка.

Как презимуват лилиумите в саксии?

Контролирането на влагата в почвата е от основно значение за благоприятното развитие на растенията, а когато е на малка площ (каквато е саксията) често бива подценявано. Поливайте, когато при разравяне горният слой на почвата е засъхнал и подсигурете дренаж, като поставите на дъното на саксията камъчета или чакъл. Препоръчва се грудките на отглежданите в саксии лилиуми да бъдат изваждани в края на активния сезон, да се съхраняват на сухо и проветриво място през зимата и да се засаждат отново през пролетта.

Кога цъфти цветето лилиум и какво трябва да направим след прецъфтяване?

Лилиумите цъфтят през лятото, като времето на започване на цъфтежа е различно според съответния вид. Обикновено след прецъфтяване цветоносът се отрязва. Ако го оставите, ще се стартира производството и узряването на семена, като енергията на растението ще се съсредоточи именно в този процес, вместо в нарастване на грудката и образуването на детки.

Лилиумите се размножават чрез делене

Размножаване на лилиумите

Лилиумите се размножават най-лесно чрез разделяне на възрастните луковици или чрез засаждане на детките (дъщерни луковици). Новообразувалите се детки се отделят от майчината грудка и се пресаждат на ново място. Интересен метод е засаждането на детките в торфени таблетки. Обикновено те произвеждат цветове едва след няколко години.

Поръчки и цени на луковици лилиум

През есента много разсадници организират предварителни поръчки на луковици лилиуми, които често са на промоционални цени. Те обикновено се доставят от холандски производители. В зависимост от сорта цените варират от 1 лев до 10 лева за луковица.



Източници на информация:

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!