Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Благоприятното действие на канелата в градинарството

Растенията обичат канелата

Всички ние познаваме канелата като една от любимите и силно ароматни подправки. Носеща духа на коледните и новогодишни празници, тя се използва най-често като добавка към сладкиши, питиета, сладка и други десерти. Напоследък нейните полезни и лечебни свойства все повече се преоткриват и я превръщат в ценен био продукт, който оказва благоприятно влияние спрямо човешкото здраве. И с това не се изчерпва сферата на действие на нейните качества и ефикасност - тя намира широко и не чак толкова познато до момента приложение и в градинарството, като целта на настоящата статия е да го представи на своите читатели! Повярвайте, има сериозни причини растенията да обожават канелата!

От къде се добива канелата?

Истинската канела е цейлонската

Канелата се добива от вътрешната част на кората на малко вечнозелено дърво (Cinnamomum verum), произхождащо от остров Шри Ланка - най-големият производител на истинска канела в света, като цената за килограм варира между 160 и 200 евро. Истинската канела е известна под наименованието "цейлонска канела" и е рядко срещана, но за сметка на това Китай, Индонезия и Виетнам предлагат изобилие от нейния заместител - канела, която се извлича от подобно растение и е известна като "китайска кайсия".

У нас масовият продукт е китайската канела, която е във формата на прах, пръчици или капсули. Цейлонската канела се среща по-рядко и се закупува най-вече от био магазините. Можете да различите гореспоменатите видове по състоянието на сърцевината на пръчицата - истинската канела е с плътна такава, докато при другата тя е куха. 

Истинската канела е цейлонската

Полезните качества на канелата

Канелата е мощен фунгицид и се бори с гъбичните заболявания при цветята

Канелата има високи и ползотворни антигъбични, антиоксидантни, антибактериални свойства, както и богатото съдържание на важни елементи, като: желязо, манган, калций. Благодарение на тези особености, е известна в градинарството като един от най-мощните естествени фунгициди - тя контролира гъбичните заболявания, като подтиска или убива техните причинители и има превантивно действие по отношение на тях. С канелата можете да елиминирате гъбичните инфекции и някои досадни насекоми, които са засегнали вашите цветя.

Канелата е естествен вкоренител

Канелата има впечатляващо благоприятно действие спрямо защитата на разсадите от загниване и други болести, а съдържащият се в нея хормон на растежа ускорява процеса както по вкореняване на резници, така и по отношение на покарването на семената. Специалистите определят канелата и като натурален вкоренител. Всички тези прояви на полезната подправка са придружени от прекрасен аромат - плюс, който определено не е за пренебрегване.

Приложение на канелата в градинарството

Канелата се добавя към почвената смес

Опитните градинари ни съветват да добавим канела към почвената смес, в която ще засадим любимите ни цветя. Така ще контролираме развитието на гъбични заболявания, които най-често възникват вследствие на преполиване или заддържане на вода в почвата. Канелата помага на растенията в техните първите фази на развитие. При засяванета на семената е хубаво да поръсим почвата с канела - така от една страна, че ги предпазим от загниване, а от друга - ще стимулираме покълването и коренообразуването.

Моят личен опит потвърждава полезното действие на ароматната подправка в тази насока, а стъпките за реализиране са изключително лесни. Върху лист хартия изсипете 1 с.л. канела и потопете крайщата на подготвените резници в нея. Друг вариант е да я добавите към свежата почва за засаждане, като направите дупка и в нея поставите малко количество. След това сложете резника в нея и уплътнете добре почвата около основата.

Канелата се добавя към почвата на засаждане

Поливане с вода с канела

Съществува рецепта, която е удачна за употреба в процеса по вкореняването на растенията, като действието е двупосочно - превантивно спрямо развитието на гъбични заболявания и стимулиращо по отношение на коренообразуването. В 1/2 литър вода сложете 2 броя натрошени аспирина и 1 с.л. канела, след което оставете получената течност да престои една нощ. На следващата сутрин я прецедете и потопете в нея резниците за вкореняване за около 2-3 часа.

След този период резниците се засаждат по стандартния начин. Някои градинари накисват семената за разсади в тази течност, с цел по-скорошно покълване. Салициловата киселина в аспирина засилва имунната система на растенията и предпазва резниците от бактериите и заболяванията, които могат да се развият в почвата. Учени са открили, че както канелата, така и аспирът съдържат хормони за вкореняване и растеж.

Поръсването с канела лекува наранените растения

Канелата се доказва и като лек за "раните" по растенията. Мястото на отчупване на резници или друг вид нараняване се поръсва с нея и по този начин то се заздравява, не се позволява развитие на заболявания и се ускорява стартирането на новия растеж. Този метод можете да приложите още и при подрязване. Гъбичните вируси могат да засегнат както почвата, така и стъблата и листата на цветята - увредените участъци се посипват с канела и проблемите в най-скоро време ще изчезнат. Можете да приготвите и специална вода с канела, която ще улесни приложението. Разтворете 1 с.л. канела в 1 литър топла вода и оставете течността да престои една нощ. На другият ден я прецедете и я изсипете в бутилка с пулверизатор. Болните части се третират, като се напръскват (еднократно или до веднъж седмично до подобряване на състоянието).

Канелата отблъсква мушичките по цветята

Канелата отблъсква вредните насекоми - мушички, листни въшки, комари

Канелата отблъсква насекоми, като мравките, комарите, летящите мушички, като не ги убива, а ги държи далеч от вашите цветя. Достатъчно е да поръсите с нея почвата в саксиите ви. Що се отнася до едни от най-често срещаните вредители - листните въшки или всякакви други паразити, можем да приложим рецепта, която действа едновременно като инсектицид и фунгицид.

В бутилка с пулверизатор смесваме 1/2 литър вода, 1 ч.л канела и 12 капки етерично масло. Оставяме течността да престои едно денонощие, разклащаме добре и след това напръскваме засегнатите участъци. Сред етеричните масла, които имат най-силно действие спрямо вредните насекоми (най-вече листните въшки), е лавандуловото масло. Третираме растенията веднъж дневно в продължение на 4 дни. Някои цветари смесват 70% спирт с канела и споделят, че също е успешно средство в борбата с болестите и вредителите по растенията.

Можем да прибавим канелени пръчки в саксията на орхидеята

Употребата на ароматната подправка в градинарството се свързва най-вече с нейното използване във вид на прах, но все по-често любителите на цветята закупуват канелени пръчки, които забождат в почвата в саксиите. Действието им по никакъв начин не се различава от това на прахообразната канела. Те имат и декоративен ефект, който се обогатява и от чудесния аромат. Особено много тази тенденция се прилага при отглеждането на орхидеи. Съществуват още канелено олио и канелено масло, които се получават не само от кората на канеленото дърво, но и от неговите листа.



Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!