Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Естествени вкоренители за цветя и разсади

Вкоренителите благоприятстват вкореняването

Сред най-успешните и често прилагани методи за размножаване на растенията е вкореняването на резници в почва или вода. В постигането на положителни резултати са заложени редица особености и съществуват начини, чрез които можем да си гарантираме по-висока и ускорена успеваемост. Търговската мрежа предлага продукти, които благоприятстват коренообразуването, нар. "вкоренители" - биостимулатори, извлечени по изкуствен път. Те могат да бъдат заместени с естествени средства, които са ползотворни, достъпни и са част от всяко домакинство. Именно с тях ще се запознаем в настоящата статия!

Ауксините са хормоните за вкореняване

Какво представляват хормоните за вкореняването?

Ауксините са хормоните за вкореняване

Факторът, който обединява двата вида вкоренители, е съдържащият се в тях хормон за вкореняване - комбинация от хормони на растежа, които помагат за бързото и качествено изграждане на корени и тяхното последващо развитие. Хормоните за вкореняване са известни още под името "ауксини" и играят важна роля във всички етапи на жизнения цикъл при растенията. Насърчават стартирането на коренобразуването и разклоняването на вече установената коренова система.

По естествен път се синтезират в пъпките и връхните части, където е новият растеж, и след това се транспортират в основата. Логично е, че шансовете за успешни резултати се увеличават многократно, ако потопите долния край на резника от любимото цвете в избрания вкоренител. Приемете хормоните за вкореняване като катализатори, които освен, че ускоряват и подобряват технологията по размножаване, предпазват и от развитието на гъбични заболявания и загниване.

Растенията се делят на лесновкореними и трудновкореними

Растенията според нуждата им от ауксини биват: лесновкореними (не е необходимо да доставяме такъв тип хормони, за да могат да образуват корени и обикновено се вкореняват за кратко време, от 2 до 4 седмици) и трудновкореними (изискват високата им концентрация). Не бива да забравяме, че за постигане на целените постижения, от изключително и основно значение са условията на средата (светлина, топлина), редовното и умерено напояване, състоянието на резника и почвената смес.

Естествените вкоренители са с натурален произход

Ябълковият оцет има антисептични качества и предпазва резниците от бактерии

Ябълковият оцет съдържа над 30 елементи, които са благоприятни за коренообразуването и растежа при растенията. Аминокиселините в него имат антисептични и противогъбични качества, които предпазват резниците от бактерии и инфекции. Не бива да се прекалява с приложението му, тъй като той може да изгори цветята. Подходящата дозировка е 1 с.л. за 5 ч.ч. вода (1 - 1, 5 л. вода).

Резникът се потапя за 10-15 мин. в оцетената вода и след това се засажда. Ябълковият оцет се използва още за премахване на плевели от градината, както и за подхранване на цветята, които обичат кисела почва (азалия, гардения, рододендрони). Счита се, че помага в борбата с досадните и упорити листни въшки - достатъчно е да сложите в близост до засегнатото растение буркан или друг съд, в който сте разтворили ябълков оцет и вода в равни части - вредителите, привлечени от миризмата, попадат в буркана и загиват. Не пулверизирайте и не мокрете листата и стъблата с оцет, защото това ще ги увреди.

Хормоните за вкореняване са катализатори

Канелата е естествен фунгицид и вкоренител

Канелата е мощен естествен фунгицид и вкоренител. При засяванета на семената е хубаво да поръсим почвата с канела - така ще ги предпазим от загниване и ще стимулираме покълването и коренообразуването, а при засаждането на подготвените резници добавете към почвата малко количество канела.

Медът насърчава коренообразуването

Медът е известен като "лечебната храна" на природата и съдържа ензими, които предизвикват образуването на корени при растенията и стимулират тяхното развитие. Има антибактериално и антигъбично действие. Доказано е, че в 1 с.л. мед има 64 калории и 17 гр. въглехидрати, сред които най-много захари - това е достатъчно количество енергия, която да даде старт на резниците и младите цветя. Пригответе смес с мед, като сварите 2 ч.ч. вода и когато течността се охлади, добавете 1 с.л. мед. Сместта се съхранява в затворен буркан, на тъмно място, като нейната ефективност се запазва около 2 седмици. Резниците се потапят в нея и след това се засаждат в почвена смес. Ако сте избрали да ги вкорените във вода, то добавете към нея малко количество мед и разбъркайте добре, преди да ги поставите там.

Захарта стимулира растежа и цъфтежа

Екип от учени от университета "Клемпсън" в Южна Каролина, открили, че при цветята захарта не служи само като хранителен елемент за растеж и цъфтеж, но и допринася за развитието на клетките, кълняемостта на семената и образуването на корени. Изследванията сочат, че колкото повече са захарите в тъканите на растението, толкова по-висока е неговата продуктивност. Тя има положително влияние върху т.нар. "добри микроорганизми" в почвата, като например - бактериите, които натрупват запази от азот вледствие на храненето си със захари, и постепенно го освобождават. Имайте предвид, че прекомерната употреба на захарта има негативен ефект. Достатъчно е да поръсите почвената смес с щипка или две захар и след това да полеете добре. Ако вкоренявате резниците във вода, то разтворете в нея 1/2 с.л. захар за 500 мл вода.

Върбовите клонки съдържат хормони за вкореняване

Водата от върбови клонки е биологичен метод за извличане на хормоните за вкореняване, съдържащи се във върбовите клонки. Най-ползотворни сред тях са салициловата киселина и индолил маслената киселина - те ускоряват процеса по коренообразуване и предпазват от загниване и развитие на инфекции. Чудесно влияние оказва върху растения, които преживяват стрес (вследствие на промяна на средата или други условия) или при които има забавено развитие. Най-голямата сила на върбите е през пролетта, когато започват да се разлистват. Именно тогава е моментът, в който е удачно да се снабдите с шепа натрошени клонки - избирайте само младите, най-зелените и свежи сред тях.

След това ги сложете в стъклен буркан и добавете вряла вода - съотношението е 1/3 части клонки и 2/3 части вода. Сместа трябва да престои няколко дни на светло място, след което се прецежда. Ако искате да вкорените резници във вода, то сипете в съда 1/2 част чиста вода и 1/2 част вода от върбовите клонки, а ако ги засаждате направо в почва, то предварително ги накиснете в чаша с вода от върбовите клонки за 2-3 часа. Можете да поливате с тази течност посадените резници. За по-силно действие прибавете 1 с.л. мед.

Салициловата киселина в аспирина е хормон за растеж

В миналото аспиринът се е добивал от билката блатен тъжник и от кората на върба. В неговия основен състав влиза салициловата киселина, която е хормон за растеж. Действието му е предпазващо спрямо заболявания и стимулиращо за коренообразуването. Той засилва имунната система на растенията и ги прави устойчиви - те се развиват бързо, даряват ни с богат цъфтеж и имат способността да оцеляват в екстремни ситуации (като засушаване или преполиване). За рецептата за вкореняване с аспирин ще ви е нужна 1 таблетка аспирин, която да разтворите в 1 ч.ч. вода. Препоръчва се резниците да престоят в тази смес за една нощ (или няколко часа) и след това да се засадят. Аспиринът се спрявя отлично с гъбичните инфекции при възрастните растения - приготвя се спрей (съставен от горепосочената комбинация), с който се третират увредените части.

Алоето допринася бързото вкореняване

Алоето съдържа ауксини и редица антисептици, сред които салицилова киселина. Приложението му в градинарството допринася за бързо вкореняване и развитие на младите растения, тяхното укрепване и богата продукция от цветове. За тези цели се използва гелът, който се намира в листата на алоето. Отрежете листо, което се намира в основата - там са разположени листата с най-голяма концентрация на полезните вещества и хормони. С остър нож направете разрез по дължината и отстранете неговия външен ръб.

Разделете листото на сегменти, отделете желето и го прехвърлете в чист и подсушен съд. Препоръчва се гелът да се пасира или блендира. За още по-силен ефект, можете да добавите и 1 с.л. мед. Оставете резника в консистенцията за няколко часа и след това го засадете в почвена смес. Годността на гела е около 2 седмици (добре е да предвидите точното количество, което ще ви е нужно).

Житото е бързопокълващо зърно и съдържа много ауксини

Житото е наситено с хормони за вкореняване. Опитни цветари споделят, че правят лек вертикален разрез в долната част на резника и в него поставят едно зрънце жито. За да се приложи този метод, резниците не трябва да бъдат тънки. Други градинари пък слагат няколко зрънца жито в дупката на засаждане на резника в почвата и когато те покълнат, намаляват височината им. Научното обяснение за ползотворното действие на житото за вкореняването е, че то е бързопокълващо зърно и съдържа огромно количество ауксини.

Когато се засади заедно с резника, се създава среда на взаимодействие и се предизвиква т.нар. "синергия" - вследствие на това полученият краен ефект е много по-силен в сравнение с индивидуалния. Корените на житото отделят хормони, които спомагат за коренобразуването при резника и така му помагат. Важно е да отбележим, че житото не бива да е обработено.

Рецепта за мощен бустер за вкореняване и бърз растеж

В заключение ще представя една обобщена рецепта за мощен бустер за вкореняване и бърз растеж на нововкоренените растения. За да я приготвите разтворете в 1 ч.ч. вода (препоръчва се да е хладка, за по-лесно разтваряне на останалите продукти) 1 аспирин, 1/2 с.л. мед, 1 ч.л. канела. В получената смес се топят долните части резниците за известно време и след това се засаждат. С нея може да се поливат и млади растения, на които ще се даде бърз и здрав растеж.



Източници на информация: 

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!