Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Богородичките са божествени астри

Богородичките цъфтят около Голяма Богородица

Астрите  (Aster) са едни от най-често отглежданите цветя по нашите земи, за които има сведения, че са донесени от Япония и Китай. Познаваме ги още под наименованието "богородички" - наречени са така, тъй като цъфтежът им започва през средата на август, когато е и светлия християнски празник Успение Богородично (Голяма Богородица). 

Легенда за цветето астра и неговата символика

В превод името им означава "звезди" и това не е случайно. Древна легенда разказва как при сътворяването на света звездите на небето били разноцветни. Вятърът пожелал да пренесе небесните цветя на земята и с цялата си мощ я обсипал с приказните звезди. Падайки на земята, звездите образували дупчици, от които на следващия ден покарали чудни цветя. Друго предание ни пренася в древногръцката митология, според която астрите са създадени от сълзите на богинята Астрея и са кръстени на нея - тя била толкова силно развълнувана от хилядите звезди, обсипващи безкрайното небе, че се разплакала, а всяка сълза падала на земята и от това място пониквало красиво цвете. 

Астрите носят и символизират радостта

И до днес с нетърпение очакваме вълшебните звезди да огреят в нашите домове и да ни донесат щастие и радост - именно тези прекрасни усещания съвпадат със символиката на тези цветя. Несъмнено се утвърждават като едни от най-обичаните и предпочитани градински растения - не изискват много грижи, а завладяват съзнанието с невероятните цветни килими, които образуват в разгара на лятото по време на цъфтеж. На великолепните и разноцветни видове можем да се наслаждаваме чак до късна есен.

Видове астри

Богородичките напомнят в голяма степен на хризантемите, тъй като формите на цветовете им са идентични. Те биват кичести, едроцветни, дребноцветни, с овални или звездовидни цветове, а височината, на коята растат ги разделя на високостеблени (достигащи 80 см височина), средностеблени (около 50 см) и нискостеблени (джуджета, достигащи 20 см височина). Богата е и цветовата гама, в която се разгръщат цветовете им - бели (символизират чистота и невинност), розови (символ на любовта), лилави (символизиращи мъдростта и кралското достойнство), жълти, сини, червени (символ на вечната преданост). У нас се отглеждат като едногодишни растения, които украсяват алеи, пътеки или бордюри, могат да се засадят на групи по цветове или самостоятелно - във всички случаи декоративната им стойност е голяма и си заслужават да бъдат част и от вашата градина.

Богородичките се засаждат в градината или в саксия

Засаждане и отглеждане на богородички

През пролетта можем да направим разсад астри

Най-подходящото място за виреене е слънчевото, което е защитено от ветрове и течения. Допуска се и частична следобедна сянка. Почвата е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, угнил оборски тор. През пролетта се прави разсад, като за поникване на семената са необходими светлина и температури около 20°. Те покълват за няколко дни до седмица при оптимални условия. Можем да засеем семената направо в градината, когато опасността от слани отмине и времето се затопли. 

Богородичките се засаждат предимно в градината, но може и в саксия

Характерна особеност за богородичките е, че е добре да се засаждат всяка година на различни места. Ако сте решили да подготвите разсад на закрито, то засейте семената в края на февруари или март и го засадете навън през май. Друг важен фактор, който е хубаво да предвидите, е времето, за което цветята се развиват - първият цъфтеж се появява на третия месец след засяването на семената. Това означава, че ако искате да се любувате на чудните цветове в обичайното за тях време - месец август, то трябва да засеете семената не по-късно от началото на май.

През пролетта се прави разсад от богородички

Богородичките обичат водата

Счита се, че астрите са издържливи по отношение на засушаване, но моят опит в отглеждането им потвърждава нуждите им от редовно поливане. Опитните градинари предупреждават, че сушата може да провокира появата на вредители, като например листните въшки, а прекаленото напояване - развитие на гъбични заболявания. Важно е през летните дни почвата да бъде влажна, но не и мокра. Поливайте при засъхване на повръхността и избягвайте горещините - най-удачни за напояване са сутрешните и вечерни часове.

Богородичките се размножават чрез семена

Подхранването се препоръчва да е с органични торове, но можете да използвате и течни торове за цъфтящи растения. Лично аз добавям допълнителен слой угнил оборски тор, който допринася за обилен и наситен цъфтеж - за да го удължите, винаги премахвайте изсъхналите цветове и клонки. Не е необходимо да се прави подрязване -  в края на активния сезон прецъфтелите и добре узрели цветове се събират, за да послужат за размножаване, а изсъхналите стъбла се изкореняват. Семената се съхраняват в хартиени пликове в хладни и проветливи помещения до следващата пролет. 



Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!