Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Ароматната жасминова гардения

Жасминовидната гардения е най-ароматна

Нежна и изящна, деликатна и прекрасна, гарденията несъмнено пленява всяко сърце. Родом от тропическите и субтропическите части на Африка, Азия, Мадагаскар и Тихоокеанските острови, тя очарова с белите си силно ароматни цветове и вечнозелените си лъскави листа.  

Какво цвете е гарденията и кой е най-популярният вид?

В естествената си среда гарденията вирее като високорастящ храст, достигащ размери над 2 метра височина. Климатът по нашите ширини не позволява тя да бъде отглеждана като градинско цвете и поради това тя е разпространена като саксийно растение. Най-популярна и най-често срещана е Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides).

Гарденията се отглежда в саксия

Тънкости в отглеждането на гардения

Гарденията обича светлината

Всички ние се възхищаваме на богато цъфтящата гардения, а ключът за постигането на този резултат се крие в осигуряването на подходящите и правилни условия за развитие на това уникално цвете. Тя се нуждае от много светлина, като благоприятно се отразява местоположението, което е в близост до прозорец. Стая с южно изложение е идеална за вашата гардения, но във всички случаи преките слънчеви лъчи трябва да бъдат избягвани. През пролетта, лятото и есента растението получава необходимото количество светлина по естествен начин, но през зимата денят е къс и наличието на слънчева светлина се оказва недостатъчно - затова тя се допълва с изкуствена.

През лятото гарденията се отглежда навън, а през зимата - у дома

Практиката показва, че през топлите месеци можем да изнесем гарденията навън, като я поставим на място с шарена сянка. Важно е да се отбележи, че тя не толерира температури под 7-5° и със захлаждането през есента, тя се прибира у дома. Поначало гарденията не обича честите премествания, затова е хубаво добре да подберете местоположението, както за периода, когато е вътре, така и за този, когато е навън. Тя е известна като растение на топлите дни и хладните нощи, като оптималните температури са между 15 и 25 °. През зимата може да се отглежда и в хладно помещение, като в този случай се преустановява поливането и подхранването и се осигурява период на покой (от 4 до 6 седмици).

Гарденията не обича честите премествания

Гарденията изисква висока влажност на почвата и въздуха 

Важен фактор се оказва влажността, както на почвата, така и на въздуха. Гарденията предпочита относителна влажност на въздуха 50-60%, като това изискване се превръща в проблем най-вече през зимните месеци, когато се отоплява помещението. Особено неблагоприятно влияние имат отоплителните системи с горещ въздух и поради това тя не бива да бъде изложена именно на такова въздействие.

Как можем да повишим нивата на влажността на въздуха?

На първо място, чрез пулверизиране с вода във въздуха и по самото растение, като се избягва мокрене на цветните пъпки. Друг вариант е да оставим съд с вода и камъчета в близост до гарденията или да използваме уреди, пригодени за овлаждяване на въздуха. През лятото може да се "къпе" отвреме навреме. Така ще предпазим растението и от вредители, които виреят в суха среда.  Почвата също трябва да се поддържа влажна, но не и постоянно мокра. Поливането е умерено и редовно (на 4-5 дни), като се препоръчва водата, с която се напоява да бъде мека, със стайна температура и да бъде преварена. 

Гарденията обича високата влажност

Гарденията вирее в кисела почва

Гарденията обича богата на хранителни вещества почва, която задължително трябва да бъде дренирана и кисела (pH между 5 и 6). Подходящи за нея са почвените смеси за азалии, рододендрони, камелии. За обогатяване на почвата можете да добавите иглолистна тор и борова кора. Подхранване се прилата веднъж на две седмици през активния сезон (пролетта и лятото) заедно с поливането, като се препоръчва да се използват разтворими торове, които да са специализирани за киселолюбиви растения. Към водата за поливане е добре да добавим няколко капки оцет или лимонов сок. 

Гарденията се подрязва след цъфтеж

Можем да я подхраним още и с утайка от кафе - тя съдържа азот, магнезий и калий в богати количества. Пресажда се веднъж на няколко години. Специалистите препоръчват, когато си закупим гардения, да я пресадим веднага в малко по-голяма саксия и в подходящата почвена смес. Нормално е известно време след това растението да се климатизира и да не бъде в пълния си блясък или да паднат част от цветните пъпки и листата му. Подрязването се осъществява след цъфтеж, като се премахват изсъхналите стъбла, ако има такива, и леко се прищипват върховете с цел оформяне и насърчаване на растежа.

Гарденията се размножава чрез резници

Как се размножава гарденията?

Вкореняване на резници гардения в почва

Гарденията се размножава чрез вкореняване на резници в почва или във вода. Резниците се отрязват от горната част на стъблото на здраво майчино растение, под листен възел и са с големина около 10-12 см.  Най-добрият период за това е началото на лятото. Премахват се всички долни листа и се оставят 2-3 на върха на резника. Засадете резника в малка саксийка с почвена смес от торф, пясък и градинска почва и полейте добре. За да се вкорени резникът, се нуждае от висока влажност и температури между 20 и 25 ° - покрийте саксийката с пластмасова бутилка или буркан и я оставете на светло място (без директни слънчеви лъчи).

Можете да изградите своебразен парник, като разрежете наполовина пластмасова бутилка, поставите в нея саксийката с резника и след това зелепите двете половини на бутилката. Поливайте внимателно и следете състоянието на почвата -  тя трябва да е влажна, но не и мокра, като не бива да задържа водата. Очаквайте появата на коренчетата до два месеца след засаждането на резниците.

Вкореняване на гардения във вода

Другият метод за вкореняване  - във вода, също изисква известна доза търпение. Поставете резника в бурканче или чашка с малко количество вода, като наблюдавате и контролирате нейното ниво. И при този начин за размножаване има интересна хитрост. Напълнете прозрачна и малка бутилка (за предпочитане е стъклена) с вода и предвиждайки размера на нейното гърло, омотайте резника в средната му част с хартиена кърпичка или салфетка. След това го поставете в бутилката и внимателно притиснете, за да се запълни отвора - намотката от хартия играе роля на коркова тапа, която ще затвори бутилката и по този начин ще увеличи влажността в нея и ще предпази водата от изпаряване. 

Цъфтежът на гарденията е ароматен и напомня на жасмин

Гарденията изглежда елегантна и прекрасна по време на цъфтеж, но тя не губи своя чар и в останалото време - убедителен факт, който я нарежда сред най-разпространените и предпочитани цветя. Цветните пъпки се залагат при температура около 18°, като при по-хладна среда растението боледува, а при по-високи температури цъфтежът се забавя за сметка на развитието на зелена маса.

Цветовете на гарденията пожълтяват при мокрене

Защо цветовете на гарденията пожълтяват?

Цъфтежът започва през месец март и продължава до  октомври. В добри условия и ако растението е здраво и развито, то може да произведе 30 - 40 броя цветове през един сезон, като те първоначално са снежнобели, а към момента на прецъфтяване е възможно да придобият жълтеникави оттенъци. Цветовете могат да се оцветят в жълто и когато бъдат намокрени. Прецъфтелите цветове се премахват с цел да се насърчи следващият цъфтеж.

Проблеми в отглеждането на гарденията

Защо падат листата, пъпките и цветовете на гарденията?

Когато пъпките или цветовете падат, това се дължи на резки промени в температурата или по-високи такива, засушаване, сух въздух или преместване. Пъпките не се отварят при липса на влажност, а размерите им са дребни при дефицит на азот. Отсъствието на цъфтежа може да е причинено и от липса на торене. Окапването на листата се дължи на рязка смяна на температурата на средата.

Защо листата на гарденията пожълтяват?

Пожълтяването на листата се дължи на недостиг на желязо (най-вече във варовити почви), преполиване или заддържане на водата (предизвикват гъбични заболявания на кореновата система), неправилно подбрана почва. Положително влияние ще окаже поръсването на почвата със зелен камък или т.нар. "железен сулфат". Ако сте изпълнили тези изисквания и няма положителен резултат, то обърнете внимание на водата, с която поливате - тя не трябва да е варовита. 

Защо се появяват кафяви петна по листата на гарденията?

Появата на петна по листата, най-често кафяви, е белег за развитието на гъбични и бактериални инфекции, най-често са причинени от преполиване или от другата крайност - засушаване. Те се третират с фунгицид веднъж или два пъти седмично в продължение на няколко седмици. Препоръчително е да се премахнат увредените части. 






Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!