Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Мушкато

Мушкатото присъства във всеки дом

Започвам статията с едно смело твърдение - мушкатото е цветето, което присъства и украсява българския дом, независимо дали се намира в малкото селце или в големия град! Вярвам, че всеки от нас, пътувайки из чудната ни родина, е запечатил в съзнанието си прекрасните гледки на старателно подредени саксии или сандъчета с богато цъфтящи сакъзчета и мушката, а мнозина им се наслаждаваме и ежедневно. Обикновеното или т.нар. "бабино" мушкато си остава традиционно растение за нашия бит, култура и традиция, въпреки че напоследък се селектират все по-интересни и впечатляващи нови видове, чието притежание се превръща в страст за ценителите. Всъщност, обикновено мушкато не съществува - всяко едно се отличава с различна красота!

Мушкатото носи щастие и късмет

Цветето мушкато

Легенди и предания

Верните почитатели на цветята със сигурност познават и другото име на мушкатото - пеларгония (pelargonium или geranium), което в превод означава "жерав" или "щъркел", а българското название ясно говори за лесното му захващане. Любопитна легенда ни отвежда в Русия, чиито скалисти планини били обитавани от красиви жерави. За нещастие, бракониери започнали да избиват чудноватите птици. Един ден човешката жестокост достигнала до най-прекрасната женска, която била смъртоносно ранена в крилото. Мъжкият, самотен и скърбящ за своята любима, дълго кръжал над местността, където тя загинала. Не след дълго време, покрусен от мъга и тъга, той сам се блъснал в скалите. На това място поникнало великолепно мушкато, което се разпространило по склоновете на планината и обсипало всичко с цветове, приличащи на клюн на жерав. Така мушкатото се превълнало в символ на истинската и силна любов, която остава вечна.

Символика на мушкатото

Мушкатото  носи щастие и късмет, предпазва от уроки и лоши мисли, хармонизира отношенията и пази дома. Доказано е, че поема силните отрови от въздуха и ги разгражда до безвредни продукти. Розовото мушкато не само символизира, но и привлича любовта, а бялото се свързва с плодовитостта. По традиция младоженците се посрещат с менче с вода, в което освен здравец (здравецът също е вид мушкато) има китки от червено и от бяло мушкато. Ако при обръщането на менчето първо изпадне бялото мушкато, то това вещае мъжка рожба, а ако е червеното - момиче. Друг интересен факт е, че цъфналото мушкато отблъсква насекомите през лятото, най-вече комарите и мухите, а старите хора казват, че прогонва и змиите. 

Съвети при покупка на мушкато

Опитните градинари съветват да пресадим веднага новозакупените цветя в подходяща почва и да полеем добре. Винаги избирайте здрави и свежи цветя, със зелени листа, по които няма следи от заболявания или вредители. Съществува интересен трик, който ще ни помогне да се радваме на траен цъфтеж - не купувайте растение, което е отрупано с цветове и което няма цветни пъпки - цветовете скоро ще прецъфтят, а залагането на новите ще отнеме време. Ето защо по-хитрият вариант е да си закупим мушкато, което е отрупано с цветни пъпки, а не с изобилие от вече разцъфтели или прецъфтяващи цветове! 

Новозакупените мушката се пресаждат веднага

Засаждане на мушкато

Мушкатата се засаждат през пролетта. Високорастящите видове са подходящи както за саксии, така и за градината, докато нискорастящите или т.нар. "джуджета" е удачно да посадим в сандъчета, като за постигане на красив декоративен ефект са достатъчни 3-4 корени за едно сандъче с размери 40-50см дължина. Тази година реших да пресадя всички мои пеларгонии в сандъчета и мисля, че това е удобен, компактен и практичен вариант не само за отглеждане, но и за съхранение.

Почва за мушкато

Почвата за мушкатото е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. За постигане на лека и въздушна почвена смес, комбинирайте градинска и горска почва, листовка, угнил оборски тор, пясък. Дренажът най-лесно се прави чрез поставяне на малки камъчета върху отворите по дъното на саксията. Той ползволява свободното оттичане на излишната вода. Размерът на саксията се съобразява с големината на растението - не бива да е нито малка (защото няма да позволи развитието на растението), нито огромна (защото силите му ще се съсредоточат в коренообразуване и цъфтежът ще закъснее). При засаждане на мушкатото внимателно извадете цветето от саксията му, като предпазите нарушаването на кореновата му система (предварително полейте саксията, за да улесните изваждането). Поставете го в новата саксия и добавете още почва, като я уплътните добре в основата му. Този процес можете да видите нагледно в следващото видео:


Отглеждане на мушкато - как да се погрижим за него, за да ни дари с обилен цъфтеж

Среда на развитие и температури

Мушкатото произхожда от Южна Африка и е едно от най-лесно адаптиращите се растения. Обича слънчевите и топли местоположения, но вирее и на места с шарена сянка. Не харесва затворените пространства - чувства се видимо по-добре навън. Светлината е изключително важен фактор, тъй като тя оказва влияние върху растежа и цъфтежа. Счита се, че за нормалното развитие на мушкатото са необходими поне 6 часа светлина на ден. Оптималните дневни температури са около 25º, а нощни - около 10 º, като по-ниските градуси значително ще забавят растежа. Някои видове издържат и на температури под 0º до -5º. Поначало леката слана не уврежда трайно мушкатата, но се препоръчва тя да бъде избягвана. Със захлаждането на времето растенията се прибират у дома, като обикновено това се осъществява към средата или края на месец октомври.

Поливане на мушкато

Напояването е умерено и регулирано. Виреенето в постоянно влажна среда е най-лесният начин да унищожите вашите мушката. В тези условия се развиват упорити гъбични заболявания, които причиняват загниването на кореновата система. Не бива да допускаме и другата крайност - засушаването. Въпреки че пеларгониите устояват на частична суша, продължителната такава би увредила корените и растенията ще изсъхнат. Най-сигурният способ, по който да се ръководите за нужните на цветята от вода е проверката на състоянието на горния слой на почвата.

Ако при разравяне той е сух, това означава, че е дошъл моментът за поливка. Ориентировъчно през летните месеци мушкатата се поливат 3 пъти седмично, ако са на шарена сянка и ако температурите не са много високи. При сухо и горещо време напояването е ежедневно, като във всички случаи задължително се избягват обедните часове - полива се само вечер или рано сутрин. През зимата напояването е строго ограничено.

Мушкатото полудява от торене с мая

Торене на мушкато

В периода от април до септември мушкатото се подхранва веднъж на две седмици  с торове за цъфтящи растения и винаги заедно с поливката. За развитие на листната маса в началото на сезона (през пролетта) се прилагат торове, които са богати на желязо - отличен вариант е амониевата селитра (1 с.л. за около 8-10 л вода). За стимулиране на цъфтежа най-голямо влияние оказва елемента калий, а за укрепване на кореновата система - фосфорът.

Изключително добре се отразява подхранването на мушкатата и сакъзчетата с мая, което се осъществява два пъти месечно (1 кубче жива мая се разтваря в 10 л вода). Лично аз съм изпробвала този естествен метод и потвърждавам чудесния му ефект - мушкатата "полудяват" и ни даряват с гъст, обилен и продължителен цътеж. Към споменатия метод за подхранване с мая мога да прибавя и още една изпитана рецепта - към водата за поливане се добавят капки йод, като съотношението е 1 капка йод за 1 литър вода. Можем да редуваме торенето с мая и това с йод.

Пресаждане и подрязване на мушкато

Пресаждането се извършва веднъж годишно през пролетта, като то се дължи на нуждата на растенията от свежа почва или от по-голям размер саксия. Поначало е достатъчно добавянето на нов почвен слой. При пресаждането дължината на твърде дългите корени се намалява. Подрязване през активния сезон обикновено не се прави, като изключение прави премахването на изсъхналите или увредени части (ако има наличие на такива). Някои градинари прилагат т.нар. "пензиране" или "прищипване", което представлява отрязване на върховете (само най-горните части, а не цялото стъбло) на растението с цел насърчаване на разклоняването му. Това е отличен метод за стимулиране и увеличаване на цъфтежа. Преди зазимяването (средата на есента) се съкращава дължината на стъблата, като те се оставят на 1-2 листни възела от основата. 

Размножаване на мушкато

Резници мушкато

Резникът е част от стъблото, която служи за размножаване. Той се взима от здраво и силно развито майчино растение, което е поне едногодишно. Обикновено най-горните резници са най-подходящи, като оптималната им дължина е около 10 см. Общото правило е резникът да включва поне два листни възела - листният възел е мястото, от което израстват листата. Разрезът е диагонален и също се прави над листен възел. Листата се премахват, като се оставя само една двойка от връхните такива - това се прави с цел те да не отнемат от силата му. Цветарите споделят, че с чупенето на чепки се стимулира цъфтежът на мушкатото, защото по този начин то се разклонява и се залагат на повече места цветни пъпки. Опитните градинари съветват да оставим резниците за няколко часа да засъхнат и след това да се засадят в почва.

Мушкатото се размножава чрез вкореняване на резници в почва

Как се вкореняват резници мушкато в почва?

Българското наименование на това растение издава неговата изключителна способност за лесно размножаване - където и да се засади, то се вкоренява успешно. Към тази известна фраза бих добавила, че сортовите мушката проявяват известна доза инат, но това е друга тема. Моят личен опит потвърждава, че най-лесният и ползотворен метод за размножаване на мушкато е чрез вкореняването на резници в почва, и с удоволствие ще ви разкажа за него.

Най-добри резултати съм забелязала, че се постигат през есента или рано напролет. Климатът оказва влияние, тъй като горещините пречат на процеса. Преди време открих приложимостта на готовите почвени субрастрати за вкореняване - те са пригодени специално за вкореняване и отглеждане на разсади, като съставните им части силно стимулират коренообразуването, а резултатите са почти 100% успешни.

Всеки резник засаждам в пластмасова чашка с вместимост 200 мл, на дъното на която съм направила предварително отвори - така водата няма да се задържи в почвата и да предизвика загниване. След като съм напълнила чашката с почва, поливам обилно с вода и изчаквам тя да се отцеди напълно. С молив или подобен на него предмет правя дупка и в нея поставям резника, така че неговата долна част да не опира дъното и да има поне един листен възел в субстрата. Уплътнявам с пръсти почвата около основата. Чашката със засадения резик поставям в същата по големина, но непробита чашка. 

Резниците се предпазват от директно слънце, но е задължително те да са на светло. От тук нататък най-важен е правилният режим на поливане - много хора преполиват резниците и така ги унищожават. Първото поливане е едва след 10-15 дни и то в малки количества, а последващите - при засъхване на почвата (периодът е идентичен). Младите коренчета се появяват в рамките на месец. Не бързайте да ги пресаждате - това е една от най-честите грешки, провокирани вероятно от нетърпение, което се оказва с много висока цена. Изчакайте колкото е необходимо, докато кореновата система не се развие и не изпълни чашката - едва тогава пресадете вкоренения резник в малка саксийка. Ако не следвате тези стъпки или използвате голяма саксия, младото растение ще се унищожи, поради слаби коренчета и твърде много почва (несъобразен размер саксия), която задържа вода.

Активният въглен предпазва от загниване на резниците мушкато във водата

Вкореняване на резници във вода

За вкореняване на резници мушкато във вода, подготвените резници се поставят в стъклен съд, напълнен до половината с чиста вода, към която се прибавя една таблетка активен въглен. Не е желателно те да се допират до неговото дъно и да има листа във водата. Не прекалявайте и с броя на резниците - колкото повече са те, толкова се увеличава шансът за загниване. Вкореняването на сакъзчетата става по същата схема и правила. 

Вкоренител за мушкато

Търговската мрежа изобилсва от различни видове вкоренители - течни, прахообразни, под формата на гел. Напоследък са актуални и обсипани с позитивни мнения т.нар. "Jiffi" (джи фи) - торфени таблетки, които са с пресована кръгла форма и при напояване набъбват, увеличавайки размерите си на височина до 7-10 пъти. Цената за единична бройка е в диапазона на 0,18 до 0,50 лв., в зависимост от диаметъра на таблетката. Предлагат се и промоционални комплекти. Особеното при тях е, че торфеният състав е поместен във фина биоразградима мрежеста обвивка, която не пречи на развитието на корените. 

Мушкато се вкоренява през есента

Зазимяване или как да съхраним мушкатото през зимата

С настъпване на студените есенни дни идва моментът за прибиране на саксиите и сандъчетата с невероятните пеларгонии у дома, като мушкатата, които са засадени в градината, се изваждат и се преместват в саксии. Зазимяването им става като се премахнат всички пожълтели и изсъхнали листа, както и цветовете и цветните пъпки. Намалява се дължината на стъблата, като се оставя по 1-2 листни възела от основата на растението.

Получените резници могат да се използват за вкореняване. През зимата  мушкатата се оставят на хладно и светло място. Препоръчва се температурите да бъдат положителни, като оптималните такива са между 5º и 10º. Подхранване не се извършва през този период. Поливането се ограничава до веднъж (максимум два пъти) месечно, като със затоплянето на времето през пролетта то се въобновява. Най-сигурният начин да запазите любимите видове, е като заложите през есента резници за вкореняване. Мушкатото се изнася навън през пролетта, когато времето се затопли.

Проблеми при мушкатото

Защо жълтеят листата на мушкатото?

Ако в активния сезон листата му пожълтяват, това означава, че количеството светлина е твърде малко и трябва да промените местоположението му. Това поведение се проявява и при стрес, рязка промяна на средата на виреене, преполиване или липса на влага. Характерен белег са и на  Най-често са засегнати долните листа. През есента пожълтяването е съсвсем нормално и няма място за паника. 

Защо мушкатото не цъфти?

Мушкатото не иска да цъфти при студено или много горещо време. Други причини са липсата на подхранване, напояване и/или недостиг на светлина. Не забравяйте, че то се нуждае от поне 6 часа светлина на ден и този фактор е от основно значение за цъфтежа. Пеларгониите, които се отглеждат в затворено помещение също изпитват затруднения да образуват цветни пъпки. За да увеличите неговата продължителност, винаги премахвайте прецъфтелите цветове и почиствайте от изсъхналите листа или стъбла. Ако не открием проблем в локацията и посочените условия, то проблемът се крие в скорошно пресаждане или засажда в твърде голяма саксия.

Вредители по мушкатото

Сред най-често срещаните вредители са листните, щитоносните въшки и белокрилките. Особено податливи на последно споменатите са кралските (или познатите още като английски) мушката. В борбата с неприятелите помага употребата на сапунената вода или спирт, като по-силно въздействие оказва механичното им премахване с памук. 

Болести по мушкатото

Типичните болести по мушкатото са гъбичните инфекции, които се провокират от преполиване и задържане на вода. Петната по листата могат да са с различна форма, цвят и повод на възникване - суша, влага, изгаряне. Сивото (ботористо) гниене намира благоприятна среда, когато поливате в горещо време и намокрите листата, цветовете и стъблата. Засегнатите участаци се отстраняват мигновено, за да се спре разпространението. Червеното оцветяване и кафявите петна са причинени от силно слънце и изгаряне. Черното гниене е последица от висока влажност, идваща най-вече от почвата - то спира растежа, като води до загиване на растението. Ако мушкатото ви пострада от слана, не го изхвърляйте, защото вероятността корените да са запазени е голяма - изрежете засегнатите части до здраво стъбло и очаквайте нов растеж.





Източници на информация:  

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!