Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Защо цветята не цъфтят?

Цъфтежът на цветята крие тайни за успех

Цветята имат невероятната способност да се отблагодаряват за положените по тях грижи и внимание чрез своя цъфтеж. Всеки го очаква с нетърпение и всеки се надява любимото му цвете да го радва колкото може повече и продължително с красивите си цветове. Може би на много от вас се е случвало да закупите прекрасно цъфтящо растение и скоро след това то да загуби своите цветове или след време изобщо да не придобие такива. 

Търговците полагат огромни усилия (най-вече чрез интензивната употреба на изкуствени торове), за да приведат съответното растение в отличен търговски вид за продажба и това е съвсем логично. Но по-важното е как да съумеем да запазим доброто състояние на цветето и да подсигурим до колкото е възможно здравото му развитие и цъфтеж. Пред тази задача се изправяме и когато отглежданите от нас цветя дълго са ни дарявали с чудесни цветове и неочаквано спрат да го правят. 

Фактори, оказващи влияние върху цъфтежа на цветята

Нарушен или неосигурен период на почивка

На първо място е необходимо да се проучат характеристиките на отглеждания вид, какви са оптималните условия за добро развитие, какво "обича" и какво "не обича". Всеки вид си има своя период на цъфтеж и период на покой, и ние трябва да знаем през кое време от годината се осъществява единият и съответно - другият. Рядко се срещат цветя, които цъфтят непрекъснато и целогодишно, така че не очаквайте от отглежданите от вас растения да ви даряват постоянно с цветове. Чрез осигурен и ненарушен период на почивка, любимите ви цветя ще бъдат заредени с нови сили за развитие и цъфтеж.

На всяко цвете се осигурява период на почивка

Цъфтежът изразходва огромно количество от силите и енергията на растението и то се нуждае от възстановяване, по време на което растежът и цъфтежът са спрени. Именно поради това се ограничава поливането, спира се подхранването и се намаляват осветлението и топлината. Много от летните цветя "заспиват" през зимата, а зимните - през летните месеци. Растенията обикновено дават своите знаци, че е дошъл моментът за почивка, като например - окапване или пожълтяване на листата, изтъняване на стеблата, изсъхване на цялата надземна част. "Събуждането" става със започването на следващия сезон, като се активира нормалния режим за съответния вид, най-напред чрез зачестяване на поливането. 

Липса на подхранване или преторяване

Подхранването на цветята е неизменна част от развитието им, без което те няма как да бъдат здрави и даряващи красота. То се осъществява чрез осигуряване на богата на хранителни вещества почва и чрез периодично торене, чиято честота зависи от съответния вид. Три основни елемента са включени в състава на подхранването и оказват изключително влияние върху развитието, а от там и върху цъфтежа - азот, фосфор и калий. Азотът стимулира ранния пролетен растеж, здравия зелен цвят, силните корени, стебла и листа. Фосфорът помага за образуването  на захар по време на фотосинтезата, която от своя страна насърчава растежа и укрепва стеблата, а калиийят регулира обмяната на веществата и стабилизира растението.

Правилното торене е това, което не оставя "гладно" цветето, и което не го пренасища с хранителни вещества. Хранителните елементи трябва да присъстват в съответстващото на нуждите на конкретния вид количество и затова е изключително важно да се запознаем с тях предварително. И двете крайности - липса на подхранване и преторяването, оказват неблагоприятно въздействие върху цъфтежа. 

Необезпаразитена почва или неправилно пресаждане

Неправилното  пресаждане се изразява в преместване на растението в неподходящо време - температурно (в горещини или студове) или сезонно, в погрешен избор на размер на саксията (много голяма или много малка), в засягане или унищожаване на кореновата система при пресаждането. 

Неподходящата почва се свързва главно с наличието на вредители в нея и с несъответстващата ѝ киселинност спрямо нуждите на растението. Винаги използвайте обезпаразитена почвена смес, като не пренебрегвайте и прилагането на превантивни мерки и след засаждането на цветето. Пример за такива мерки е поливането с много слаб разтвор на калиев перманганат във вода, който ще послужи за дезинфекция (внимателно и последователно пуснете няколко кристалчета в 2 л бутилка с чиста вода до постигане на бледорозов цвят на водата).

Киселинност на почвата

Киселинността е непосредствено обвързана с химичните, физичните и биологичните процеси в почвата, която от своя страна реагира по относително еднакъв начин и нейната реакция се обозначава с показателя pH. Този индекс (рН) отразява концентрацията на водородни йони в почвения разтвор и според количеството им реакцията може да бъде: неутрална (рН = 7), кисела (pH<7) и алкална (pH>7). Киселинността е важна за усвояването на хранителните вещества на почвата, а от там и за развитието и цъфтежа им. Така, например, растение, което обича кисела почва няма да вирее и да цъфти нормално в друг вид почва. Следователно, трябва да разучим добре в каква почва се чувства най-добре цветето, преди да го засадим.

Факторът светлина е основен за цветята

Недостиг на светлина или твърде много светлина

Светлината е тясно свързана с процеса фотосинтеза, затова нейната липса или прекалена сила биха оказали негативно влияние върху развитието и цъфтежа. Всички цъфтящи растения имат нужда от светлина, като задължителната дневна доза е не по-малко от 10-12 часа. Тъй като през зимните месеци денят е по-къс, слънчевата светлина може да се замени с изкуствена. Имайте предвид, че най-много светлина влиза от южния прозорец, след това от източния, западния и северния. Препоръчва се избягването на пряката слънчева светлина.

Горещина или ниски температури

Температурата е основен фактор за развитието и цъфтежа. Общото правило е, че топлината стимулира и повишава цъфтенето, но горещината води до прекратяването му, както и до  завяхване на растението. От друга страна, понижаването на температурите забавя жизнените процеси, а падането на термометрите под определени градуси причинява измръзване и съответно загиване. Растенията биват топлоустойчиви, студоустойчиви и топлолюбиви и според изискванията на вида, когото отглеждате, е необходимо да осигурите оптимални температури, за да се чувства добре и да ви радва продължително с цъфтеж. Имайки предвид климата у нас, е задължително прибирането на чувствителните към ниски температури растения, в помещения със средни температури, къде ще бъдат защитени от зимните външни условия и ще бъдат запазени до настъпването на пролетта.

Цъфтежът зависи от поливането

Преполиване или засушаване

И тези две крайности трябва да бъдат избягвани, ако желаем да получим силен цъфтеж. Преполиването води до загниване на корените, а от там и често до загиване на самото растение. Прекомерното количество вода причинява и опадане на цветните пъпки. Отсъствието на напояване или рядкото поливане лишава цветето от необходимите хранителни вещества, то остава "гладно" и спира своето развитие. Дори и да се стигне до цъфтеж в тези ситуации, то той е оскъден и неприветлив.

Затова проучете внимателно предпочитанията относно водата на вида, когото притежавате. Важно е да отбележим още, че по време на почивката на растенията е желателно рядкото поливане. Към тази група фактори е хубаво за прибавим и влажността на въздуха, като необходима предпоставка за доброто състояние на редица видове (най-вече за тези, които в естествената си среда виреят във влажните тропически гори). В домашна среда влажността на въздуха се увеличава най-често чрез използването на пулверизатори и чиста вода.

Преместване на саксията

При някои видове преместването на саксията им след като пъпките са вече образувани, води до тяхното падане и така се прекратява цъфтежът. Ето защо не бива да променяте местонахождението на растението след като забележите, че процесът на пъпкообразуване е вече започнал. Типичен пример за такъв вид е коледарчето (коледничето).

Неправилното подрязване нарушава цъфтежа

Неправилно подрязване на растението

Неправилното подрязване на растението се свързва с неправилния момент за извършване на резитба, прекалено изрязване на клонките или неизвършване на такава. Ето защо е задължително да бъдем наясно дали, кога, как и колко се подрязва отглеждания от нас вид. 

Възраст на растението

Възрастта на растението също е определящ фактор за цъфтежа. Младите растения при някои видове не цъфтят през първата година от развитието си и това е нормално за тях. Старите растения понякога загубват способността си за цъфтене и за да запазите вашето цвете е добре навреме да вземете резник от старото растение и да го вкорените. Така ще подновите растението и няма да го загубите. Относно вкореняването, можете да получите изчерпателна информация в публикацията Размножаване на растенията чрез вкореняване на резници в блога

Вредители

Вредителите оказват пагубно влияние не само върху цъфтежа, но и върху цялостното състояние. Те могат да засегнат както надземната част на цветето (листа, стебла), така и кореновата система и своевременната защита или третиране биха спасили растението. Търговската мрежа изобилства от различни препарати за борба с вредителите, но ако желаете да приготвите домашни рецепти, даващи успешни резултати, то прочетете статията Как се прави сапунена вода за цветя? в този блог.



Източници на информация: www.gardening.about.comwww.agros.net

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!