Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Сенколюбивото астилбе

Астилбе обича сянката

Чудели ли сте се някога с какви цъфтящи растения можете да засадите сенчестите места във вашата градина? Ако отговорът е да, то настоящата публикация е предназначена точно за вас, защото ще ви представи едно интересно и привличащо погледите решение. Астилбе е многогодишно растение с красиви, колоритни и наподобяващи пера цветове, което лесно може да озари тъмните кътчета от вашия двор и да ги превърне в приказно и чудесно място. В превод името му означава "много блясък" и напълно съответства на високата му декоративна стойност, обхващаща зелените лъскави листа и внушителните цветове, които създават елегантна атмосфера около себе си.

Кога и как цъфти цветето астилбе?

В естествената си среда вирее по проломите и гористите местности на Северна Америка, Европа и Азия, където климатът е хладен и влажен - тези условия са го адаптирали към сянката и умерените температури.

Освен високорастящо, съществува и ниско астилбе

Астилбе цъфти през лятото. Съществуват около 25 разновидности и стотици хибриди, като част от тях могат да достигнат 1,20 м височина, а други видове-джуджета се издигат до 30 см  - всички те създават запленяващи килим от бели, розови, червени, сини, оранжеви и лилави цветове през летните месеци.

Разграничаваме високо и ниско астилбе

Засаждане на астилбе

Астилбе се засажда през пролетта или есента в градината или в саксия

Правилният момент за засаждане е през пролетта или есента. Можете да засадите астилбе директно в почвата през пролетта, като изчакате времето да се затопли и да отминат рисковете от слани и студове, а цъфтежът ще започне през юни месец. Другият вариант е да го направите след преминаването на силните горещини, през ранната или средна есен - в този случай цъфтежът ще се появи през следващата година. Прекрасното астилбе се чувства най-добре в градината, но се допуска и отглеждането му в саксии. Студоустойчиво е, като се счита, че издържа на температури до -20°.

Подходящото местоположение за астилбе е това с частична сянка

Най-благоприятното местоположение е това с частична сянка. Имайте предвид, че пълната сянка ще намали цъфтежа. Допуска се засаждане и на слънчеви места, но тогава напояването трябва да се увеличи многократно. Сухата почва, горещото време и силно огряващото слънце са най-лошите условия за отглеждане на това растение и те биха го унищожили. Поради тази причина намерете място, на което да има сянка поне през половината от деня.

Важно е почвата да е добре дренирана, защото пропускливостта ѝ е задължителен фактор за добрия растеж, тъй като астилбето обича много вода и ако тя се заддържа, то неминуемо ще се стигне до загниване на корените. Освен това почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества - можете да добавите  горска почва, която да внесе лека киселинност в нея. 

Астилбе се засажда в саксия или в градината

Отглеждане на астилбе

Поливайте редовно вашето астилбе

Освен със своята изящност, растението впечатлява и с некапризния си характер и лесното си отглеждане. Редовното поливане е от изключително значение за развитието и цъфтежа на красивото астилбе. В зависимост от падащите валежи и състоянието на почвата, се определя моментът за напояване. Съветът на опитните градинари е да се полива през няколко дни обилно, отколкото да се напоява всеки ден по малко. При високи температури поливайте два пъти дневно - сутрин и вечер. Не допускайте засушаване.

Астилбе се подхранва два пъти през активния сезон

Подхранва се най-много два пъти за сезон с торове за цъфтящи растения. Ако корените на цветето се покажат над повръхността на земята, добавете още един слой почва и ги покрийте. Хубаво е всяка пролет да се извършва разделяне и съответно пресаждане на растенията, за да се избегне тяхното задушаване и оплитане. Подрязването се осъществява в края на есента, когато стъблата придобият кафяв цвят и изсъхнат - то ще стимулира растежа през следващата година и ще придаде нов вид и сила на нежното астилбе. 

Астилбе се размножава чрез разделяне на коренището

Размножаване на астилбе

Астилбе се размножава чрез разделяне на коренището

Най-лесният метод за размножаване е чрез разделяне на корените - те се подрязват леко (особено, ако са много дълги) и се потапят за няколко часа в кофа с чиста вода. След това се засаждат на избраното място, като се изкопава дупка, с дълбочина равна на удвоения размер на корените (10-15 см дълбочина). Уплътнете добре почвата около основата на растението и полейте обилно. Препоръчва се за постигането на по-добър ефект, да ги засадите на разстояние около 30 см едно от друго.

Можете да ги разположите на групи - в ъглите на градината по 5 или повече броя или между вечнозелените храсти или други растения (например, хортензия, хоста и др.).  Изключително подходящо е за засаждане около поточета или изкуствени езерца и би било едно чудесно допълнение към шадравана в двора. Любопитен факт е, че, растението привлича пеперуди, а откъснатите цветове могат да се използват в аранжировката на букети или пък да бъдат запазени, като се изсушат. Астилбето е устойчиво по отношение на заболявания и вредители.
        


Източници на информация: www.wikipedia.orgwww.wikihow.comwww.gardenia.net

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!