Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Вкореняване на резници

размножаване, вкореняване, вкореняване на резници, резници

Вкореняването на резници е един от най-разпространените и сполучливи методи за размножаване на растенията. Осъществява се във вода или в почвена смес, понякога отнема малко повече време, но в крайна сметка са важни реализираните цели - получаваме едно ново растение, което притежава същите белези като майчиното и което можем да отглеждаме с много любов и радост. Въпреки че всеки вид има своите предпочитания по условията за вкореняване, е хубаво да се знаят основните принципи на размножаването по вегетативен път, защото те са универсални. 

Какво представлява резникът за вкореняване?

Резникът (известен още с наименованието "чепка") се отделя от майчиното растение, като можем да го отчупим от листната маса, стъблата или корените. Важно изискване е майчиното цвете да бъде здраво и добре развито - това гарантира във висока степен, че то ще продължи да вирее и след отчупването на резника, а самият резник има отличен шанс да се вкорени. Повечето цветя се чупят лесно, без да е необходимо да работите с градинска ножица или нож, но използването им е препоръчително.

Резникът се отрязва над листен възел  

За отрязване на резника най-подходящото време от деня е сутринта, когато температурите са умерени и в растението има максимално количество вода. Огледайте цветето добре и преценете къде има най-много разклонения. Отрежете резник с дължина 10-12 см, като съобразите разрезът да бъде над листен възел, а на самото отрязано клонче да има поне 2-3 други листни възела. Листният възел е мястото, където листото се закрепя към стъблото, т.е от всеки листен възел тръгва по едно листо.

Премахват се всички долни листа от резника, като се оставят само връхните, а ако те са много големи, се намаляват наполовина. Така силите на клончето няма да отиват в ненужното за момента захранване на многото листа, а ще се съсредоточат в образуването на корени. Повечето цветари подрязват долната част под наклон (т.е. разрезът не е хоризонтален), защото практиката показва, че така се вкоренява по-лесно.

Кога най-добре се вкореняват резниците?

Растенията се вкореняват успешно при топло време и когато не са изложени на пряка слънчева светлина. Според нашия климат най-удачният период е пролетта и до известна степен лятото, когато все още не са настъпили горещините. Някои градинари залагат резници и през есента (например, от мушкато или сакъзче).

Резникът се отрязва над листен възел

Вкореняване на резници във вода

Не поставайте резниците в съд, пълен до горе с вода

Вкореняването на резник във вода е често практикуван метод. Сложете подготвените резници в добре измит стъклен съд (чаша, буркан) и налейте вода, така че поне 1 листен възел да е под нивото на водата, защото от там ще започне вкореняването. Не трябва да има листа във водата. Осигурете топлина и пазете от директна слънчева светлина. Корените обикновено се появят от 2 седмици до месец. След това засадете в подходяща почва и поливайте умерено.

Как да предотвратим загниването на резници във водата?

За да избегнете загниване поставете малки парчета дървени въглища във водата или я сменяйте през 2 дни. Опитът показва, че е напълно достатъчно от време на време да доливате вода в стъкления съд, за да поддържате нейното ниво. Имайте предвид, че ако поставите резника в голям съд с голямо количество вода, вероятността от загниване се увеличава многократно. Аз препоръчвам добавянето на една таблетка активен въглен към водата - ползотворното му действие е изпитано от мен многократно.

Резниците във вода се вкореняват с активен въглен

Вкореняване на резници в почва

Почва за вкореняване на резници

Вкореняването на резник в почва е вторият способ за вегетативно размножаване. При него, след като отрежем резника от майчиното растение, го засаждаме направо в почвена смес. Няколко са основните фактори за успех - подходяща почвена смес, малък размер на саксията, умерено поливане и добра климатична среда. Общото правило е, че почвената смес трябва да е лека и въздушна и не бива да се обогатява с хранителни елементи, докато трае процесът на вкореняването.

Пясъкът е добра съставка на почвената смес за вкореняване

Най-удачен за начинанието е едрият речен пясък - той има свойството да отцежда добре почвата и да възпрепятства заддържането на вода в нея, защото я прави рохкава и дренирана. Не е богат да хранителни вещества - това означава, че енергията на растението ще се съсредоточи в изграждането на корени, а средата няма да е благодатно място за разпространението на микроорганизми, които биха довели до заболявания.

Агроперлитът често се използва за вкореняване на резници

Перлитът е строителен материал, който се използва най-вече за изолация и е във вид на дребни и бели кръгли гранулки. Подобрява структурата на почвата, като я прави лека и въздушна. Има абсорбираща функция, чрез която поема полученото количество вода и постепенно го отдава след това - така предпазва корените от загниване. В търговската мрежа можете да откриете т.нар. "агроперлит", който е предназначен точно за вкореняване на растения.

Резниците се вкоренвяат в малко количество почва

Торфът и торфение таблетки са хит в успешното вкореняване на резници

Торфът се добива от блатна среда

Торфът се образува от непълното разлагане на растения при блатни условия - в среда с отсъствие на въздух и висока влажност. Добива се от торфени находища, наречени ''торфища", и в натуралния си вид е под формата на торфен мъх. Торфът може да е бял или черен, като често на пазара се предлагат миксирани от двата вида торф смеси. Белият торф е бавно разградим и притежава отличен воден и въздушен капацитет, които помага за растежа на корените при вкореняването. Черният торф е средно разградим и има по-ниска абсорбция, но изключително влагозадържащо действие.

Торфените таблетки "Jiffi" (джи фи)

Все по-голяма популярност придобиват торфените таблетки - плоски шайби, които при намокряне с вода увеличават размера си и придобиват цилиндрична форма. Изчаква се да се отцеди излишната вода и се прави дупка в най-горната част, като в нея се засажда резникът. Влажността се контролира, като торфените таблетки се поставят в чинийка, в която периодично се сипва вода или като се сложат в голяма пластмасова кутия или бутилка и се създаде импровизиран парник (в последния случай е задължително проветряването, за да се предотврати загниването от влагата).

Прозрачната им обвивка позволява да се следи появата и развитието на корени и когато резникът се вкорени, се засажда в подходяща саксия. Именно при презасаждането се крие важното предимство на торфените таблетки - не е необходимо да изваждате вкорененото растение и така да нарушите цялостта на крехката коренова система. Достатъчно е внимателно да премахнете обвивката на таблетката.

Резниците се вкореняват успешно в торфени таблетки

Препарати и вкоренители за стимулиране на вкореняването на резници

Гелът - вкоренител съдържа висока концентрация на хормони за вкореняване

Използването на вкоренител не е задължително и не винаги гарантира 100% успеваемост, но общото мнение е, че той стимулира бързото образуване на силна коренова система и затова се препоръчва употребата му. По своята същност той е препарат (в прахообразна или течна форма), който съдържа висока концентрация на хормони за вкореняване. При третиране с него, не потапяйте резниците направо в опаковката на вкоренителя, а изсипете необходимото количество от него в чист и сух съд. Резниците също трябва да бъдат сухи, като преди да се обработят с вкоренителя, е нужно да се поднови разрезът в основата им.

Не прекалявайте с количеството вкоренител

След като нанесете достатъчно количество от препарата по края на резника (3-5 мм от дължината му), го засадете в подготвената почвена смес и добре я уплътнете около основата му. Полейте добре, като избягвате това да става в основата на растението, за да се избегне отмиване на вкоренителя. Преди употреба прочетете добре упътването на опаковката на закупения от вас продукт и го следвайте стриктно. Имайте предвид, че използването на голямо количество препарат за вкореняване, води до унищожаване на резника.

Размерът на саксията оказва ли влияние върху вкореняването на резници?

Резниците се засаждат в малки саксии или чашки

Размерът на саксията, в която ще засадите резника за вкореняване, е изключително важен. Запитвали ли сте се защо в търговската мрежа разсадите винаги се предлагат в малки пластмасови контейнери? Тази практика се прилага не само за спестяване на разходи и място, както и за по-удобно транспортиране, но и защото вкореняването на растенията става много по-лесно и бързо, когато са засадени в малък съд. На какво се дължи това? Когато резникът е поставен в малка саксия, неговата сила се насочва в образуването на корени, които да изпълнят именно тази площ.

Основната задача при вкореняването е да имаме здрави и стабилни корени в малко количество почва, а не да стимулираме разрастването на горната част на растението. Щом образуваните корени изпълнят малката саксийка, това е белег за силна коренова система и дава ясен знак, че резникът е успешно вкоренен и може да бъде пресаден. Широко разпространени са т.нар. "работни саксии", които са на достъпни цени и могат да се използват в повечето случаи многократно за лични нужди. Почти всички цветя, които закупувате са в такива саксии, така че след пресаждането им не ги изхвърляйте, а ги запазете, защото ще ви бъдат от полза. Но ако не разполагате с такива, отлична работа ще ви свършат и обикновените пластмасови чашки или кофички, които задължително трябва да продупчите по дъното, за да не се задържа излишната вода.
Резниците в саксиите загниват от преполиване

Загниването на резника е основен проблем при вкореняването

В процеса на вкореняване винаги съществува опасността за развиване на заболявания - най-вече гъбични инфекции, които най-често се получават при прекомерно поливане или заразена почва. Затова е хубаво да предприемете превантивни мерки срещу тези неприятни изненади. Осигурете здрава и обезпаразитена почва. За дезинфекция можете да приложите слаб разтвор на калиев перманганат във вода (внимателно и последователно пуснете няколко кристалчета в 1,5л или 2 л бутилка с чиста вода до постигане на бледорозов цвят на водата) и с него полейте резниците. 

Преполиването предизвиква слепване на почвата, вследствие на което въздушните пространства в нея се запълват. Прекалената липса на вода пък допринася за изсъхването на резника. На пазара се предлагат и мини оранжерии, които вършат чудесна работа, защото са пригодени именно за вкореняване - те са с удобни размери, поддържат нивата на влажност на средата и са лесни за проветряване. Чудесен вариант е да добавим към субстрата дървени въглища (стрити на прах), които имат свойството да поемат излишната вода и след това да я отдават при нужда. Друго предложение за борба със загниването е канелата, която като бонус съдържа хормона на растежа.


Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!