Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Канна

канна

Канна (Canna) или кана е растение с екзотичен чар, способно да съчетае в себе си нетипични форми и деликатни детайли, създавайки една пленяваща картина от цветове. Озарява със своята красота през летните месеци от годината, а през зимата тя "заспива", за да се възроди отново през пролетта. Произхожда от тропическите и субтропическите територии на Южна Америка и Индия.

Цветето канна

В превод от латински "канна" означава "захарна тръстика". Любопитно е, че канната привлича птицата колибри, за която знаем, че е най-малката птица в света и се среща най-вече във влажните джунгли на Амазония. За съжаление тя не обитава нашите геогрефски ширини и у нас не можем да наблюдаваме този красив феномен, но ако желаете да съберете погледите на всички любители на цветята, несъмнено това тропическо цвете трябва да бъде част от вашата градина.

Отглеждане на кана

Цъфтеж на канната

Канната цъфти в изящни цветове, заобиколени от големи листа, които често са оприличавани на банановите. По отношение на височината, до която достигат, различаваме високостеблени и нискостеблени видове, като последните са известни още под името "джуджета". Цъфтежът се разгръща в богата палитра от едноцветни или двуцветни багри, обхващащи жълтата, оранжевата, червената и розовата гама. Започва от късна пролет или началото на лятото и продължава чак до появата на първите слани през есента. 

Канната обича топлината и влагата                                                      

Канната е тропическо и нестудоустойчиво цвете - съвсем нормално е да обича топлия климат, влагата и светлината, а тяхната липса спира развитието и цъфтежа. Чувства се най-добре, когато е засадена в градината, но вирее отлично и в саксия. Подходящото местоположение за нея е слънчевото, със следобедна сянка. Напояването е редовно. Поддържайте почвата ежедневно влажна, но не и мокра - важно е излишното количество вода лесно да се отцежда. Избягвайте поливките в горещо време. Канната издържа на високи температури, но когато те са в съчетание с преполиване, загниването на грудката е сигурно. Поливките по време на цъфтеж се увеличават. 

Грудките на канната се засаждат на не много голяма дълбочина

Грудките се засаждат на дълбочина около 10 см и на 30 см разстояние една от друга. Почвата е богата на хранителни вещества и е добре дренирана. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, пясък и угнил оборски тор (глинестите почви се избягват). При появата на цветните пъпки се започва с подхранването - тори с течни торове за цъфтящи растения веднъж на две седмици до месец септември. 

Канната се отглежда в градината или в саксия

Размножаване и зазимяване на канните

Грудките на канната се изваждат от земята след първите слани

Канната е лятно цвете, което с настъпване на есента и съответно застудяването на времето, трябва да бъде зазимено. Зазимяването е гарантиран начин да съхраните тази екзотична прелест и да ѝ се радвате година след година. След като първите слани засегнат листната маса, извадете внимателно грудките от почвата, почистете ги и отрежете стъблото на около 5 см от основата. Обърнете внимание на това, че през лятото грудките се размножават доста бързо и е добре да разкопаете на по-далечно разстояние от основното стъбло, за да не нараните младите детки.

Канната се размножава чрез разделяне на грудките

След това ги завийте във вестници или ги поставете в хартиени торбички на хладно (но с положителни температури) и сухо място. Основната идея е, грудките да се предпазят от измръзване, да не се позволи покарването им през зимата и да се осигури период на покой. Напролет ги разделете и ги засадете в саксии или направо в градината - това е и най-лесният начин за размножаване. Опитните градинари съветват това да се направи през февруари или март месец, като всяка една грудка трябва да има възел, от който ще започне растежът. Той стартира при температури 18 - 20°, наличие на светлина и възобновени поливки.

Проблеми в отглеждането на канната

Канната не е податлива към болести и вредители, като изключение прави развитието на гъбични инфекции вследствие на виреене в постоянно мокра среда. Ако крайщата на листата са кафяви, това е вследствие на изгаряне от слънцето. Пожълтяването им говори за преполиване или засушаване. За да удължите цъфтежа винаги премахвайте прецъфтелите цветове. Ако такъв не е налице, причината най-вероятно е в късното събуждане на грудките и съответно закъснял растеж. Рядкото и недостатъчно напояване на силно плодородни почви също дава същите резултати.


Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!