сряда, 13 юли 2016 г.

Канна


Канната е впечатляващо растение, което произхожда от тропическите и субтропическите територии на Северна и Южна Америка. В Европа тя е донесена от източните части на Индия и се превръща в предпочинато за отглеждане цвете най-вече поради декоративната си стойност. У нас каната пленява със своята красота през летните месеци от годината, а през зимния период тя "заспива", за да се възроди отново през пролетта. Канната се чувства най-добре, когато е засадена в градината, но може да бъде гледана и в саксия.


Това удивително растение, чието име в превод от латински означава "захарна тръстика", привлича вниманието най-напред с пищните си и разнообразни цветове и големите си листа, които от своя страна често са оприличавани на банановите. Цъфтежът се разгръща в богата палитра от еднодветни или двуцветни багри и започва от късна пролет или началото на лятото и продължава чак до появата на първите слани през есента. По отношение на височината, до която достигат, различаваме високостеблени и нискостеблени видове, като последните са известни още под името "джуджета". Освен, че е красива, тя е и лесна за отглеждане, като не изисква специални грижи, а за малкото положено внимание, се отблагодарява с изящна и дълготрайна красота.

          Снимките са авторски               
                                                      
Като едно тропическо цвете, съвсем нормално е канната да обича топлия климат и светлината. Липсата на светлина и топлина спира развитието и цъфтежа. Добре е да я засадите на слънчево място, със следобедна сянка. Канната се нуждае от редовно напояване, но то трябва да бъде регулирано, защото в противен случай е възможно вследствие на преполиване да се причини загниване на грудките. Поддържайте почвата ежедневно влажна, но не и мокра - важно е излишното количество влага да бъде отцедено. За да увеличите цъфтежа, е добре да премахвате веднага прецъфтелите цветове. Освен продължителния цъфтеж и издръжливостта ѝ на високи температури, каната има и още едно преимущество - неподатливост към болести и вредители.


Размножаването най-лесно става чрез разделяне на грудките. Опитните градинари съветват това да се направи през февруари или март месец, като всяка една грудка трябва да има възел, от който ще започне растежът.Тъй като канната е нестудоустойчиво растение, най-удачният момент да засадите грудките в градината е именно тогава, когато опасността от ниски температури и слани вече е отминала. За постигане на отличен декоративен ефект ги засадете на разстояние около 30см и дълбочина до 10см. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества, въздушна и добре дренирана. Препоръчва се подхранване с оборска тор и избягването на глинестите почви.


Както вече бе споменато по-горе, каната е лятно цвете, което с настъпване на есента и съответно застудяването на времето, трябва да бъде зазимено. Зазимяването е гарантиран начин да съхраните тази екзотична прелест и да ѝ се радвате година след година. След като първите слани наранят и унищожат листната маса, извадете внимателно грудките от почвата, почистете ги и отрежете стеблото на около 5см от основата. Обърнете внимание на това, че през лятото грудките се размножават доста бързо и е добре да разкопаете на по-далечно разстояние от основното стебло, за да не засегнете младите такива. След това, без да ги разделяте, ги завийте във вестници или ги поставете в хартиени торбички на хладно (но с положителни температури) и сухо място. Основната идея е, грудките да се предпазят от измръзване, да не се позволи покърването им през зимата и да се осигури период на покой. Напролет ги разделете и ги засадете в саксии или направо в градината.


Любопитно е, че каната е растение, което силно привлича птицата колибри, за която знаем, че е най-малката птица в света и се среща най-вече във влажните джунгли на Амазония. За съжаление тя не обитава нашите геогрефски ширини и у нас не можем да наблюдаваме този факт, но ако желаете да съберете погледите на всички любители на цветята, то несъмнено това тропическо цвете трябва да бъде част от вашата градина.
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com,