Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Азиатското лютиче ранункулус

азиатско лютиче, лютиче, персийска роза, ранункулус, цветя

Нежното лютиче (Ranunculus asiaticus) произхожда от източните части на Средиземноморието и северозападните азиатски територии. Известно още като "ранункулус", "азиатско лютиче" или "персийска роза", растението впечатлява с некапризния си характер и великолепните си форми, които озаряват всяка градина, придавайки ѝ изящен облик. И няма как да бъде по-различно - щом притежавате цвете, което в началото на своя цъфтеж изглежда като роза, а с разтварянето на целия си цвят се превръща в божур! Поради високата си орнаментална стойност, лютичето се използва за украса и създаване на прекрасни букети от отрязания цвят, като цветовете в букетите издържат до 3 седмици.

Как се сади ранункулус?

Ранункулусът се засажда през април, след предварително накисване на грудките

Най-удачният за това е месец април, когато опасността от сланите е преминала и земята се е позатоплила. На пазара се предлагат грудки ранункулус или отгледани разсади в саксиики. Ако сте си закупили грудки, ще забележите, че те са дребни и свити, и по-скоро приличат на коренище. Много важен момент преди засаждането е накисването им в хладка вода за 2-3 часа - така те поемат необходимото количество влага и набъбват. За целта аз ги оставям в най-обикновена пластмасова чаша или кофичка с вода.

Разстоянието на засаждане на отделните грудки е препоръчително да бъде около 5 см, а дълбочината е равна на удвоената или утроена големина на грудката (обикновено не повече от 7 см). Преди това почистете, прекопайте и подравнете терена. Почвата е плодородна и добре дренирана, като примерната смес е съставена от градинска и горска почва, пясък, листовка и угнил оборски тор.

Отглеждане на цветето ранункулус

Ранункулусът обича влагата

В превод името му означава "малка жаба" и вероятно асоциацията със земноводното се свързва с предпочитанието на лютичето към влажна среда. За него са подходящи местоположенията със сутрешно слънце и следобедна шарена сянка - така ще се избегне негативното въздействие на горещините. Израства на височина до 50 см и за постигането на отличен декоративен ефект е хубаво да се разпредели на снопчета от няколко багри или да се разположи покрай пътеки и алеи. 

Отглеждане на азиатско лютиче в саксия

Азиатското лютиче може да се засади и саксия или сандъчета. Ако го отглеждате на закрито, изберете източен или западен прозорец, като осигурите непряка светлина - тя е задължително условие, независимо къде ще бъде засадено цветето.

Ранункулусът може да се отглежда в саксия

Цъфтеж на азиатското лютиче

Цъфтежът се разгръща в нюансите на бялото, червеното, жълтото, оранжевото, розовото или в комбинацията между тях. Можем да му се насладим през пролетта и лятото, като той зависи пряко от момента на засаждането - счита се, че първите цветове се появяват около 2 месеца след засаждане на грудките. За насърчаване и удължаване на цъфтежа, винаги премахвайте прецъфтелите цветове.

Поливане и подхранване на лютичето

Персийската роза се подхранва веднъж на няколко седмици с торове за цъфтящи растения, които са богати на калий. Поливайте редовно, но умерено и само в сутрешните или вечерни часове (никога в горещо време) - това означава, че растението се нуждае от ежедневно напояване, но в нормални количества. Преполиването води до пожълняване на листата и развитието на гъбични заболявания. Другата крайност - засушаването, се оказва пагубна, тъй като лютичето е влаголюбиво цвете и при наличие на суша стъблата му се пречупват и изсъхват.

Зазимяване на ранункулуса

В края на лятото поливките се намаляват. Постепенно надземната част започва да пожълтява и това поведение е съвсем нормално - по нашите ширини ранункулусът се отглежда като едногодишно растение и задачата ни през есента е да извадим неговите грудки и да ги приберем у дома на сухо, тъмно и хладно място. Отрежете с помощта на градински ножици стъблата, като оставите  няколко сантиметра от тях над основата.

Изваждане на грудките от почвата

Внимателно разкопайте почвата около грудките, като е добре предварителтно да полеете земята, за да улесните изваждането им. Грудките могат да се завият с вестници и така да се съхранят до пролетта или да се пресадят в сандъче с пясък. Според някои мнения те са студоустойчиви и могат да презимуват навън, но практиката показва, че в голяма степен те измръзват и загиват. Моят опит потвърждава, че от всичките ми неизвадени грудки през есента, на следващата година покараха много малка част от тях.

Ранункулусът се размножава чрез грудки

Размножаване на азиатското лютиче

Всяка една грудка образува до 8 детки, които служат за размножаване. Подобно на гладиолите, нарцисите и лалетата, можете да увеличите броя на отглежданите растения само от собствената продукция. Прилага се, макар и по-рядко, размножаването чрез семена. След прецъфтяване на цвета, той се оставя да узрее и след това се събира и съхранява на сухо място до пролетта.

Добре е да направите разсад, като засеете семената в сандъче на малка дълбочина през месец март и го оставите на топло и светло, например в парник. При тези условия до няколко седмици той ще покълне и до началото на лятото ще имате добре развити растения, готови да бъдат преместени в градината. До началото на есента те също ще образуват детки. 

Вредители и заболявания при ранункулуса

Сред най-често срещаните вредители са листнате въшки - малки, зелени насекоми, които се хранят със соковете на стъблата и вследствие на това лютичето придобива неприветлив и умърлушен вид. Често крайщата на листата изсъхват и стават кафяви. В борбата с тях успешно помага сапунена вода - за нея можете да научите повече в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Вероятните заболявания са свързани с преполиването и виреенето в неотцедливи и постоянно мокри почви, които причиняват загниване на грудките.




Източници на информация: www.easytogrowbulbs.comwww.waynesthisandthat.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!