Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Средиземноморският олеандър - зокум

Зокумът е средиземноморско растение

Носещ екзотичната красота на Средиземноморието и навяващ усещането за море, олендърът трайно заема челните позиции в класацията на най-харесваните растения. Имайки предвид климатичните особености по нашите ширини, у нас виреее най-вече като саксийно цвете, въпреки че в по-топлите части от страната и най-вече по Черноморието, расте отлично и в градината, където остава целогодишно. И без значение как го наричаме - олеандър, нериум, лян или зокум - това невероятно цвете приковава вниманието върху себе си и ни кара да го обичаме, и обичаме.

Отровно ли е цветето зокум?

Зокумът е силно отровен във всичките му части, както за човека, така и за животните. Токсичността в растението остава и след като то изсъхне. Тя предизвиква отравяне и раздразнение на кожата. Никога не го поглъщатйе, независимо дали под формата на сок, чай или листа. Не използвайте и твърдите му стъбла. Винаги слагайте ръкавици при подрязване на цветето и избягвайте пряк допир с него. 

Засаждане на зокум

Засаждане на зокум в градината

В по-топлите райони зокумът се засажда в градината и може да остане там и през зимните месеци. Теренът се почиства и прекопава. Изкопава се дупка, която да е с дълбочина, равна на двойната големина на коренището. Засаждаме растението и уплътняваме почвата около основата. Можем да добавим и слой пясък.

Засаждане на зокум в сакия

Засаждането на зокумите в саксии е наложително за местата с ниски температури през зимата. Избират се големи саксии, като добро решение са пластмасовите кошчета. Дренажът и отворите по дъното на саксията са задължителни. Младите растения се пресаждат всяка година, обикновено през пролетта, като се съобразява размерът на растението и големината на саксията. Съвсем логично е правилото, че с порастването на цветето, се увеличава и големината на саксията, но това става постепенно - не се препоръчва да се засаждат младите зокуми в твърде големи саксии.

Саксията на зокума се съобразява с размера му

Как се отглежда зокум и какви грижи трябва да положим за него?

Оптимални температури за развитие на зокума

Зокумът обожава слънцето и топлината - ето защо местата, огрявани изцяло и директно от слънцето, са най-подходящи и дори можем да ги определем като задължителни, ако искаме да се радваме на добре развиващи се здрави растения. Понася и частичната сянка, но слънцето е фактор, който оказва влияние и върху цъфтежа - колко по-сенчеста е средата, толкова по-оскъден ще бъде той. 

Поливане на зокум

Водата е не по-малко важно условие за доброто виреене на зокума - той се нуждае от обилно и редовно напояване през летните месеци. През горещите дни някои градинари "къпят" зокумите с вода, с цел да повишат влажността на въздуха. През зимния период поливането е ограничено до веднъж месечно, като с настъпването на пролетта то постепенно се увеличава. Счита се, че въпреки силната си зависимост от вода, зокумът е издръжлив на засушаване. Последното твърдение го потвърждавам от личен опит - дълго оставени без вода зокуми през лятото, се съживиха с няколко поливания и дори радват с цветове.

Зокумът е устойчив на засушаване

Подходяща почва и торене на зокум

Почвената смес е добре дренирана, като може да бъде съставена от листовка, прегорял оборски тор и пясък. Подхранването се осъществява 2-3 пъти през летния сезон с тор за цъфтящи растения, а през зимата торене не се прилага, тъй като се счита, че това е периодът на почивка. Възрастните растения се пресаждат веднъж на няколко години. Хубаво е ежегодно да се добавя нов почвен слой свежа почва.

Цъфтеж - най-впечатляващи са кичестите зокуми

Всеки, който отглежда това удивително природно творение, се наслаждава през летните месеци на богатите цветове, вариращи в розовата, бялата, жълтата и червената гама. Кичестите цветове са моите любими - те събират гъсто завити венчелистчета, които придават кръгообразна форма на цвета. Аз съм виждала и отглеждала бели, розови, жълти, червени кичести зокуми - невероятни са. Цъфтежът започва през лятото и продълчава до късна есен. 

Защо не цъфти зокумът?

Оскъдната светлина или изложението на сянка е основен фактор за липса на цъфтеж при зокума.
Прекаленото подрязване или резитбата в неподходящо време също оказват неблагоприятно въздействие върху цъфтежа.

Може ли зокумът да презумива на открито и застрашен ли е от измръзване?

Зокумът е топлолюбиво растение и у нас вирее в повечето части от страната като саксиино цвете, което с настъпването на по-ниските есенни температури се прибира за презимуване у дома. За по-топлите райони това не се отнася, тъй като там зимата е по-мека и зокумите успешно я прекарват навън. Преди да го приберете, трябва да го почистите от прецъфтелите цветове и да го подрежете, като му придадете желаната форма.

Поначало олеандърът би оцелял при слана, стига корените му да не са увредени, но не се препоръчва да го оставяте на температури по-ниски от 0°. През зимните месеци поливането е ограничено и не се подхранва, като най-подходящата среда е светло помещение (достатъчни са 6 часа дневно светлина) с хладни температури. Запомнете, че най-пагубната комбинация за закума през зимата е поливане при минусови температури - това води до сигурно измръзване. През пролетта поливането се увеличава и при отпадане на опастността от слани, растенията се изнасят навън. Ако са с неприветлив и умърлушен вид, това не бива да ви притеснява - много скоро ще възвърнат своя свеж и прекрасен облик.

Закумът оцелява навън, където има меки зими

Техника за подрязване на зокум

Въпросът с подрязването на зокума е любопитен, тъй като, от една страна чрез подрязването се създава интересна и различна форма на растението, а от друга - стимулира се неговото развитие и цъфтеж. Стандартният начин за подрязване е да се оставят по 2-3 листни възела на всяко стъбло и останалата част над тях да бъде премахната. Важно е да се запомни, че разрезът се прави непосредствено над листния възел и е под диагонал. Това е идеалният начин да превърнете своя олеандър в прекрасен гъст храст.

Основната резитба на зокума се прави през есента

За освежаване на цялостния вид се прилага т.нар. "основна резитба", при която клонките се изрязват до основата - този метод е удачен и когато стъблата са много високи и безформени (тогава често и цъфтежът е оскъден или липсва). От мястото на разреза поникват по три нови клонки и по този начин растението се сгъстява. Освен това броят на цветните пъпки ще се увеличи, тъй като те се появяват на младите разклонения. Най-подходящото време за подрязване на зокума е в края на месец септември и началото на октомври. Подрязването след това би забавило пролетния растеж.

Зокумът се подрязва през есента

Как се захваща зокум чрез размножаване и вкореняване?

Вкореняване на резници зокум във вода

Един от начините за размножаване е чрез вкореняване на резници във вода. Най-подходящи за вкореняване са тези с дължина 8-12 см, без цъфтеж и цветни пъпки. Премахват се долните листа, като се оставят 2-3 от връхните. Поставят се в чист стъклен съд с вода (около 2-3 пръста). Добавяйте вода в чашата при необходимост, така че нейното  нивото да се задържа едно и също. До 3-4 седмици ще започне вкореняването и когато корените достигнат дължина 4-5 см, засадете резниците в  почвена смес. Полейте добре и след това намалете поливането до появата на нови листа.

Вкореняване на резници зокум в пясък

Друг метод за размножаване е чрез вкореняване на резници в пясък. Лично аз смятам, че той дава по-бързи и успешни резултати. Това, което е необходимо да направите е следното: отрежете пластмасова бутилка наполовина и използвайте долната част за саксия. На дъното поставете камъчета за дренаж и я напълнете с пясък. Хубаво е да добавите малко дървени въглища и канела за по-успешно вкореняване. Оставете засадените резници на сянка и поддържайте пясъка влажен. До няколко седмици ще забележите появата на нови листа, което е знак за наличие на коренчета. След около месец ще видите през прозрачната импровизирана саксия бели и здрави корени. Внимателно я разрежете, разделете вече вкоренените резници и ги засадете по отделно в малки саксиики или кофички. Отнема време, докато младите зокуми се стабилизират и придобият сила.

Независимо кой начин на размножаване ще изберете, имайте превид, че във всички случаи за успешното вкореняване, е необходима топлина (18-20°), ето защо най-подходящото време за тази дейност е пролетта и лятото.

Зокумът се захваща чрез вкореняване на резници

Болести и неприятели по зокумите

Зокумът е с пожълтели листа - на какво се дължи това?

Пожълтяването на листата на зокума може да се дължи на продължителна липса на напояване. Тъй като олеандърът е устойчив на засушаване, по-вероятната причина е другата крайност - преполиването. Развитието на гъбични заболявания провокира пожълтяване, покафеняване и опадане на листата. Хлорозата и неправилното торене имат подобно неблагоприятно влияние.

Защо падат листата на зокума?

Освен поради горепосочените фактори, листата на зокума могат да опадат при нашествие на вредители. Възможно е упорита бактерия да се разпространи по растението и своевременното забелязване на проблема би спасила вашия зокум. Увредените части се премахват. 

Брашнеста мана по зокума

Брашнестата мана е гъбично заболяване, което може да засегне почти всяко цвете, в това число и зокума. Тя се разпознава по нейната текстура - прилича на брашно, което полепва по листата на растението. Развива се изключително бързо във влажна средна. Градинари споделят, че содата за хляб помага със справянето с брашнената мана. Прави се разтвор от 10 л вода, 3 с.л. сода за хляб и няколко лъжици течен сапун или веро, с който се пръскат засегнатите участъци.

Въшките са често срещани неприятели при зокума

Възможни вредители са щитоносните въшки (розови или жълти насекоми), листните въшки (малки зелени насекоми), акариите (кафяви, червени или жълти насекоми). В борбата с тях помага сапунената вода. Сапунената вода може да се прилага чрез пръскане на силна струя, но за по-добър резултат използвайте напоени с нея парчета памук и внимателно изтривайте заразените листа - по този начин механично ще премахнете вредителите. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Имайте предвид, че сухият въздух предразполага разпространението на неприятели.


Източници на информация: www.wikihow.comwww.oleander.org

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!